Europa se pregătește de repornirea economiilor

Țările europene încep să relaxeze măsurile de restricție, iar activitatea economică și socială se reia, treptat, scrie Reuters. Austria a anunțat marți, 21 aprilie a.c., că va relaxa şi mai mult măsurile de izolare începând cu 15 mai, când va fi permisă redeschiderea restaurantelor şi a cafenelelor şi vor putea fi reluate serviciile religioase.

„Ne îndreptăm mai repede aici faţă de alte ţări către un fel de nouă normalitate”, a declarat Sebastian Kurz, cancelarul federal al Austriei. Potrivit acestuia, „afacerile gastronomice”, care include şi barurile, se vor putea redeschide pe 15 mai, cu un program de funcţionare până cel târziu la ora 11 seara. Din aceeași zi va fi permisă şi reluarea serviciilor religioase.

Săptămâna aceasta au fost redeschise în Austria magazinele mici (care au mai puţin de 400 de metri pătraţi), celelalte magazine urmând să-şi reia activitatea pe 1 mai.

Masca, obligatorie în supermarketuri
Masca în supermarketuri este obligatorie, numărul persoanelor care au acces în acestea este limitat, călătoriile interne şi internaţionale rămân restricţionate, iar orice adunare publică rămâne interzisă, inclusiv evenimentele sportive şi culturale.

Masca este obligatorie şi în transportul public, portul acesteia făcând parte din „noua normalitate”, a insistat cancelarul Kurz.

La începutul lunii mai Austria va redeschide de asemenea şcolile pentru elevii din clasele terminale, ceilalţi elevi urmând să-şi reia cursurile treptat începând cu 15 mai. La jumătatea lunii mai se vor redeschide și spațiile culturale, inclusiv bibliotecile, librăriile și unele muzee. Evenimentele la care se adună multă lume, precum festivalurile, rămân însă suspendate până pe 31 august.

Austria a înregistrat până astăzi 14.873 de cazuri și 491 de decese cauzate de Covid-19, dar a reușit să țină epidemia sub control, cu circa 100 de cazuri noi pe zi în ultima săptămână.

Germania redeschide școlile la începutul lunii mai
Și Germania a redeschis micile magazine de alimente și îmbrăcăminte, librăriile, garajele și florăriile, iar școlile se redeschid treptat, din 4 mai. Se păstrează însă distanțarea obligatorie de un metru şi jumătate, recomandarea fermă pentru portul măștilor de protecție și interdicția pentru grupuri mai mari de două persoane.

Rămân închise barurile, restaurantele și terenurile de sport, iar evenimentele cu public, precum concertele și competițiile sportive, sunt interzise până cel puțin la sfârșitul lui august.

Autoritățile germane au anunțat că țin de acum epidemia sub control, dar cancelarul Angela Merkel a exclus o relaxare bruscă a tuturor restricțiilor.

În Danemarca se redeschid grădinile zoologice
Măsuri de relaxare se iau și în Danemarca, unde mai multe grădini zoologice se redeschid începând cu 1 mai.

Grădina zoologică din Copenhaga a afirmat că restaurantele sale vor vinde meniuri la pachet, iar personalul se va asigura că vizitatorii păstrează o distanţă sigură unul faţă de celălalt în timpul vizitei, în conformitate cu regulile emise de autorităţile sanitare.

Pe lângă grădina zoologică din Copenhaga, grădini zoologice din Aalborg, Odense şi Givskud sunt pregătite să primească din nou vizitatori începând cu 1 mai. Săptămâna trecută, creşele, grădiniţele şi şcolile de până la clasa a 5-a au fost redeschise după patru săptămâni.

Ministerul Sănătăţii a anunţat marţi, 21 aprilie a.c., că nu va permite organizarea de întruniri publice la care să participe mai mult de 500 de persoane până cel puţin la data de 1 septembrie. Până marţi, 21 aprilie a.c., în Danemarca au fost înregistrate 370 de decese provocate de COVID-19.

Planuri ambițioase pentru Croația, care vrea să aducă turiști
Norvegia a dechis de luni creșele, după cinci săptămâni de izolare, un prim pas spre o ridicare lentă și treptată a restricțiilor în regat, în timp ce în Serbia le permite începând de azi persoanelor vârstnice să se plimbe pe lângă casă de trei ori pe săptămână.

Croația intenționează să aducă turiști cehi la vară, în încercarea de a limita impactul pandemiei asupra sectorului turistic, vital pentru economia micii ţări balcanice, a anunţat marţi un ministru croat. Potrivit media croate, la originea acestei iniţiative, botezată „coridoare turistice” către Croaţia, se află turoperatori cehi. Propunerea a fost discutată de înalţi responsabili din cele două ţări.

Turiştii cehi care vor dori să viziteze Croaţia vor fi obligaţi să obţină un certificat sanitar care să ateste că nu sunt contaminaţi şi vor putea veni în această ţară cu avionul sau pe şosea. Un model similar este avut în vedere şi pentru turiştii austrieci şi unguri, mai scriu media croate.

Croaţia, stat membru al UE, care are 4,2 milioane de locuitori, a înregistrat 1.881 de contaminări, inclusiv 47 de decese, de la depistarea primului caz, la sfârşitul lui februarie.

România ar putea lua primele măsuri de relaxare pe 15 mai
În România, măsurile de relaxare ar putea fi luate abia după data de 15 mai și doar dacă numărul de infectări scade, după cum a anunțat marți președintele Klaus Iohannis.

„După data de 15 mai, dacă numărul de persoane infectate scade, dacă numărul de decese în urma bolii scade, dacă noi respectăm cu toţii măsurile impuse de autorităţi şi lucrurile merg înspre bine, este clar că putem să intrăm atunci într-o fază de relaxare”, a declarant Președintele Iohannis.

A consemnat: K.N.

Foto: Reuters