Este posibilă sau nu, dubla naționalitate româno-spaniolă
Dacă ați decis să solicitați naționalitatea spaniolă prin rezidență însă aveți unele nelămuriri în ceea ce privește acordarea acesteia, cu acest articol voi încerca să clarific acele întrebări pe care le puteți avea la un moment dat.
Cine poate solicita naționalitatea spaniolă prin rezidență? Conform art. 22.1 din Codul Civil pot solicita naționalitatea spaniolă prin rezidență, acele persoane care îndeplinesc condiția de timp, aceea de 10 ani de rezidență legală și continuă pe teritoriul spaniol. Este suficient un an de rezidență în anumite situații, și anume: cei născuți pe teritoriul Spaniei, persoanele căsătorite cu un cetățean spaniol etc.
Subliniez faptul că, foarte multe persoane consideră că naționalitatea spaniolă se poate solicita prin căsătoria cu un spaniol/ă. Este total greșit! Persoanele căsătorite cu un spaniol/ă, pot solicita naționalitatea spaniolă la un an de rezidență legală și continuă pe teritoriul Spaniei. Căsătoria cu un cetățean spaniol reduce timpul necesar în vederea solicitării naționalității prin rezidență.
Ce ar trebui să înțelegem prin „rezidență legală și continuă pe teritoriul spaniol?” Foarte multe persoane devin rezidenți legali pe teritoriul spaniol și din diverse motive rămân într-o situație neclară (de exemplu, atunci când modifică sau reînnoiesc permisul de reședintă, în afara termenului legal). Ulterior își regularizează situația obținând un nou permis de ședere, însă, rezidența legală și continuă a fost întreruptă. În aceste ipoteze, calculul de ședere legală și continuă, începe să conteze din momentul în care ați obținut noul permis.
Copiii născuți în Spania sunt spanioli? Ei bine, în conformitate cu articolul 17 nr. 1, c) din Codul civil, sunt spanioli de origine „cei născuți în Spania de părinți străini, este cazul apatrizilor sau în cazul în care legislația părinților nu atribuite naționalitatea copiilor”. Cu alte cuvinte, potrivit legislației spaniole, copiii născuți în Spania din părinți străini urmează naționalitatea părinților lor.
Este posibilă dubla naționalitate româno-spaniolă după obținerea naționalității spaniole? Așa cum bine știți, în momentul de față nu există nici un acord între Regatul Spaniei și România în ceea ce privește dubla cetățenie. Atunci când se obține naționalitatea spaniolă, se renunță la cetățenia română. Această renunțare, nu are efecte în sistemul juridic românesc. Asta înseamnă că renunțarea la cetățenia română are efecte, din punct de vedere juridic, doar în Spania.
Pentru a pierde cetățenia română, cetățeanul român TREBUIE SĂ SOLICITE RENUNȚAREA la ea. Având în vedere prevederile legii, atât timp cât nu se solicită renunțarea la cetățenia română, putem menține cetățenia română după obținerea naționalității spaniole. După obținerea naționalității spaniole trebuie să comunicăm mențiunea privitoare la schimbarea numelui. Mențiunile privind modificările intervenite în statutul civil al cetățenilor români aflați în străinătate se înscriu în actele de naștere, și atunci când este cazul în cele de căsătorie. Legislația românească permite cetățenilor români care au obținut naționalitatea spaniolă eliberarea pașaportului românesc în condițiile legii. Din punct de vedere juridic nu putem vorbi de dublă națíonalitate, însă, putem vorbi de MENȚINEREA cetățeniei române odată obținută naționalitatea spaniolă.
Care sunt documentele de care avem nevoie pentru solicitarea naționalității? Pentru a putea solicita naționalitatea spaniolă prin rezidență trebuie să depunem următoarele documente:
- cartea de identitate străină sau certificatul de înregistrare al cetățenilor Uniunii Europene;
- pașaportul în vigoare;
- cazierul judiciar;
- certificatul de naștere;
- certificatul de căsătoriei;
- certificatele celor două probe: cel de Limba spaniolă (DELE A2 sau superior) și cel de Cunoștințe constituționale și socioculturale ale Spaniei (CCSS).
Minorii pentru a putea depune actele în vederea obținerii naționalității, au nevoie de autorizația judecătorului din localitatea de reședință. Acolo unde va fi cazul, documentele în limba română vor fi traduse de către un traducător autorizat.
Ce nevoie avem noi, ca cetățeni ai Uniunii Europene, de a solicita naționalitatea spaniolă? Tot mai mulți români solicită obținerea naționalității spaniole. De cele mai multe ori copiii sunt cei care solicită părinților acest lucru. Foarte mulțí dintre dumneavoastră îmi repetați același lucru: „Pentru copii solicităm naționalitatea, s-au născut aici, trăiesc aici și doresc să își continue studiile aici. Pentru ei, țara în care trăiesc este țara lor”. Un alt motiv este acela de a putea beneficia de burse de studii pentru a studia în afara țării. Așa cum bine știm, bursele de studii sunt pentru naționalii țării respective, din acest motiv, copii doresc obținerea naționalității spaniole. Sau, sunt tineri care doresc să-și urmeze studiile în domeniul militar. Nefiind cetățeni ai Spaniei nu pot urma aceste cursuri. Solicitarea privind obținerea naționalității este o decizie personală, care ține de interesul și dorința fiecăruia.
Cele două teste ale Institutului Cervantes sunt obligatorii? Toți cei care doresc să obțină naționalitatea spaniolă, trebuie să realizeze cele două teste organizate de către Institutul Cervantes. Aceste două teste sunt obligatorii, fără acestea nu putem depune actele pentru solicitarea nationalității spaniole prin rezidență. Testul de cunoștiințe constituționale și socio-culturale ale Spaniei, care evaluează cunoștiințele Constituției și realitatea socială și culturală spaniolă. Se organizează în zece sesiuni de examen anual. Examenul constă în 25 de întrebări. Valabilitatea certificatul este de patru ani, din acest motiv, este recomandabil să se prezinte la acest test înainte de a îndeplini anii de rezidență necesari pentru solicitarea naționalității. Taxa de înscriere la acest test este de 85 euro. Cel de al doilea test, acreditează o cunoaștere de bază a limbii spaniole, fiind organizat în șapte sesiuni anuale. Taxa de înscriere la acest test este de 130 euro. Minorii cu vârsta sub 18 ani sau cu capacitate judiciară modificată, sunt scutiți de efectuarea acestor două teste în anumite condiții.
Ce pot face dacă mi-au respins solicitarea privind obținerea naționalității prin rezidență? Dar în cazul în care am depus actele în urmă cu trei ani și nu am primit niciun răspuns? Un an de zile, acesta este termenul legal de care dispune administrația pentru soluționarea solicitării privind obținerea naționalității spaniole prin rezidență. Dacă în tot acest timp cererea dvs. nu a fost notificată și soluționată, sau dacă ați depus documentele și v-a fost respinsă cererea, părțile interesate pot depune o plângere sub forma unui recurs contencios – administrativ. Potrivit experienței personale ca avocat român în Spania, atunci când Ministerul Justiței a fost dat în judecată, și pentru a evita sențințele împotriva sa, acordă prioritate acestor solicitări, evitând astfel poziția nefavorabilă care să lase în evidență întârzierea unor astfel de solicitări privind obținerea naționalității prin rezidență. Sper să fi clarificat nelămuririle pe le aveați în legătură cu obținerea naționalității prin rezidență.
Autor: Alina Manuela Sasu
Zaragoza, Provincia Aragon
Telefon: +34 606 012 096
E-mail: alinasasu@icam.es
https://infoextranjeriazaragoza.es/nacionalidad_faq.html