Premierul Victor Ponta a participat la deschiderea oficială a celei de-a doua ediţii Diaspora Estival

28

1-victor ponta-estival

Premierul Victor Ponta a participat luni, 18 august 2014, la deschiderea oficială a celei de-a doua ediţii din cadrul Programului „Diaspora Estival”, organizat de Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, ce se va desfășura până pe data de 24 august 2014, la Eforie-Nord.

Evenimentul reuneşte aproximativ 200 de reprezentanţi ai mediului asociativ românesc din întreaga lume şi este structurat sub forma unor ateliere de lucru. Ca noutate, programul cuprinde un seminar de formare în domeniul managementului de proiect şi accesări de fonduri europene, transfrontaliere, publice şi nerambursabile.

În deschiderea evenimentului premierul Victor Ponta a vorbit despre problemele românilor care lucrează în străinătate, dar şi despre integrarea celor de peste Prut în Uniunea Europeană. „Sunt din punctul meu de vedere două provocări importante. Putem discuta despre problemele de zi cu zi, despre cât putem sprijini oamenii din afara țării, despre partea de logistică și organizare. Este preocuparea noastră față de românii din Europa, pentru că aici sunt problemele cele mai importante. Pentru Europa cred că avem și trebuie să fim solidari. Fundamental este ca România să continue efortul ca cetățenii moldoveni să fie cetățeni ai UE. Săptâmâna viitoare voi fi la Chișinău. Mergem să inaugurăm gazoductul, să le arătăm cum pot folosi manualele digitale, să inaugurăm SMURD. Lucruri prin care îi sprijinim să devină cetăţeni europeni”, a subliniat Victor Ponta.

Alături de premier au mai participat la deschiderea programului „Diaspora Estival” preşedintele Camerei Deputaţilor – Valeriu Zgonea, ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Ştiințifică și Dezvoltare Tehnologică – Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni – Bogdan Stanoevici, director general al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul MAE – Alina Hagima, Corneliu Vișoianu – consilier personal al Primului-Ministru și mulți alți invitați.

2

Congres al Românilor de Pretutindeni

În luna iunie, miniştrii de Externe şi pentru românii de pretutindeni, Titus Corlăţean şi Bogdan Stanoevici au cerut Parlamentului să analizeze convocarea unui Congres al Românilor de Pretutindeni, iar Birourile Permanente au decis să evalueze costurile evenimentului care s-ar desfăşura în perioada 29-30 noiembrie. Cei doi miniștrii precizau, într-o scrisoare adresată Parlamentului şi analizată în şedinţa Birourilor Permanente că evenimentul, „prevăzut în legea 299/2007, reprezintă un instrument instituţional esenţial pentru viaţa comunităţilor, atât ca organism reprezentativ al acestora, cât şi ca mecanism eficient de identificare şi de rezolvare a problemelor milioanelor de români aflaţi în afara graniţelor”.

Titus Corlățean și Bogdan Stanoevici au arătat că „în urma unui proces de reflecţie derulat în cadrul MAE, referitor la identificarea modalităţilor optime privind organizarea în permieră a acestei reuniuni de o deosebită rezonanţă în rândul românilor din străinătate”, a fost elaborat un proiect de metodologie pentru convocarea acestui congres cu ocazia Sfântului Andrei.

Concluzii

La deschiderea celei de-a doua ediţii a programului Diaspora Estival destinat românilor din afara graniţelor ţării, premierul Victor Ponta a afirmat că Guvernul va oferi finanţare pentru organizarea acestui congres. ”Venind aici am aflat că trebuie să finanţăm – şi bine facem -, o să finanţăm un congres al românilor de pretutindeni. Va fi organizat după alegerile prezidenţiale, deci nu este un eveniment politic, electoral şi cred că problemele care trebuie discutate cu românii din afara graniţelor trebuie discutate indiferent de evenimentele electorale din ţară”, a afirmat premierul.

3