Ediţia a treia a concursului „Cunoaşte România!” se apropie de final – Cresc emoţiile în aşteptarea finalei de duminică, 2 iunie 2013

1. Etapa Madrid.24 februarie 2013 [640x480]

Cu câteva zile înainte de finala celei de-a treia ediţii a „Concursului Cunoaşte România!”, am schimbat câteva impresii cu doamna Anamaria Almăşan, Consilier pentru afaceri europene în cadrul Ambasadei României la Madrid, unul dintre diplomaţii misiunii diplomatice care a organizat și vegheat îndeaproape desfășurarea ediţiei din acest an a concursului.

 „Îmi face o deosebită plăcere să avem această discuţie în contextul finalei de duminică, 2 iunie 2013, a celei de-a treia ediţii a concursului „Cunoaşte România!” -lansat de Ambasadă în 2011-, la capătul unui drum presărat cu eforturi, emoţii, aşteptări, bucurii şi pentru unii chiar şi cu lacrimi, dar cu siguranţă cu multe surprize şi mai ales cu multă speranţă… Speranţă pentru copii că la anul vor obţine rezultate mai bune, speranţă pentru unii că în viitor vor reuşi să cunoască ţara părinţilor lor altfel decât din poveştile familiei sau ale profesorilor, iar pentru noi, ca Ambasadă, speranţă că, prin intermediul acestui mic grup de profesori LCCR, asociaţii, preoţi, părinţi şi copii, limba, cultura şi tradiţiile româneşti vor fi duse mai departe chiar pe meleaguri spaniole.

2. Etapa Zaragoza.17 martie 2013 [640x480]

Am ajuns la finalul unei ediţii a concursului care a reunit 159 de copii (grupaţi în 53 de echipe) şi care, după cum bine ştiţi, s-a desfășurat în Madrid (2 etape preliminare), Castellón de la Plana şi, pentru prima dată, şi la Zaragoza. De altfel, interesul manifestat de comunitatea română faţă de această iniţiativă a fost factorul care ne-a determinat să ducem concursul şi la Zaragoza şi să ne angrenăm cu şi mai multă energie şi dedicaţie în acest concurs. Trebuie să spun că etapele de la Zaragoza şi Castellón de la Plana s-au bucurat de toată deschiderea şi sprijinul Consulatelor României din aceste oraşe.

3. Etapa Madrid. 14 aprilie 2013 [640x480]

Prin această iniţiativă am dorit, în primul rând, să ne aducem contribuţia la cunoaşterea şi păstrarea limbii, a culturii şi tradiţiilor româneşti, a istoriei şi geografiei României, în rândul unor copii care cel mai probabil au foarte puţine amintiri proprii legate de România sau poate nu au niciuna, dar care știu că aceasta este o parte a sufletului lor de român. În acelaşi timp, am dorit să îi stimulăm pentru a fi interesați mai mult de universului românesc.

4. Etapa Castellon de la Plana. 12 mai 2013 [640x480]

De asemenea, pornind de la experienţele proprii ale diplomaţilor ambasadei în diverse olimpiade şi concursuri din România, am dorit să transmitem şi acel microb al competiţiei, al dorinţei de auto-depăşire. Am dorit într-un fel, evident la o scară mai redusă, ca poveştile de succes ale unor tineri români în diverse concursuri internaţionale -şi nu puţine sunt acestea–, să nu mai fie străine copiilor de origine română din Spania, ci să devină treptat propriile lor poveşti.

5. Ambasadorul Romaniei in mijlocul participantilor la prima etapa a concursului 2013 [640x480]

Cu aceste obiective, trebuie să menționez faptul că, concursul „Cunoaşte România!” s-a bucurat de sprijinul deplin şi necondiţionat al domnului Ambasador Ion Vîlcu, prezent de altfel, în numeroase ocazii, în mijlocul participanţilor la concurs.

947095_583370125036764_2139842608_n

Dovadă a interesului important pe care îl generează acest concurs stă şi sprijinul substanţial primit nu doar din partea autorităţilor române – Departamentul Românilor de Pretutindeni, Institutul Limbii Române, Oficiul de Promovare turistică a României din Madrid, ci şi din partea multor companii private române sau spaniole. Aş menţiona, în primul rând, Digi Mobil Spania care a reprezentat unul dintre sponsorii noştri principali care, etapă de etapă, a adus surprize nu numai copiilor, ci şi părinţilor. Numeroasele cărţi, dicţionare sau broşuri primite de toţi participanţii la concurs de la început până la final au fost dăruite de ILR, DRP, Editura Niculescu, Oficiul de turism din Madrid şi WSC Europe. Nostalgici oarecum după dulciurile de acasă, am reuşit să obţinem sprijinul pentru toate etapele concursului din partea companiilor de dulciuri Kandia Dulce şi Dobrogea Group de care sunt convinsă că s-au bucurat nu doar copiii ci şi părinţii lor. Toate aceste cadouri au fost aduse din România de către compania de transport Nelu Bârsan, binecunoscută tuturor românilor din Spania. Sucuri naturale au fost oferite copiilor de cunoscutul grup spaniol – Grupo Leche Pascual. Parteneri în pregătirea de surprize a copiilor ne-au fost şi Fundaţia Obra Social la Caixa, Teatrul Arbole şi Virgin Active din Zaragoza şi, nu în ultimul rând, Micropolix Madrid a cărui surpriză prefer, însă, să o păstrez până duminică. Ambasada mulţumeşte tuturor acestor parteneri instituţionali sau privaţi fără de care acest concurs nu ar fi fost atât de plin de surprize pentru participanţi, copii şi profesori. Aş dori să reiterez şi prin intermediul dumneavoastră, mulţumiri speciale profesorilor pentru dedicaţia cu care se ocupă de pregătirea acestor copii, mulţumiri speciale şi părinţilor pentru eforturile lor de a-şi apropia copiii de limba şi cultura română, de istoria şi geografia României, fie chiar după o zi grea de muncă şi chiar la depărtare de România. Mulţumiri la fel de speciale copiilor pentru toată pasiunea pe care au manifestat-o faţă de acest concurs şi care reprezintă, de altfel, motorul care ne-a determinat să ducem mai departe această iniţiativă.

7. Valentin Potrivitu

 Mulţumiri trebuie să adresez şi actorului Valentin Potrivitu care după cum ştiţi ne-a fost aproape de la bun început, în fiecare etapă a concursului. În acest an, am reuşit să schimbăm formatul concursului adăugându-i şi o dimensiune teatrală. Cu ajutorul lui Vali şi al colegilor lui de la compania de teatru „Por que no?” pe care o conduce, credem că am reuşit să transformăm concursul într-un adevărat spectacol.

După cum cunoaşteţi deja, concursul „Cunoaşte România!” nu este singura iniţiativă a Ambasadei destinată comunităţii române din Spania. Aş spune că anul acesta, copiii de origine română şi în general comunitatea română din Spania a beneficiat de un loc cu totul special în agenda de priorităţi a Ambasadei. Sunt convinsă că deja mulţi dintre cititorii publicaţiei dumneavoastră ştiu că, din luna februarie 2013, Ambasada, în special prin Secţia consulară, a derulat o intensă campanie de informare pe teme consulare şi sociale intitulată „Venim să te informăm”, în aproape 50 de centre, lăcaşuri de cult şi asociaţii din Comunitatea Madrid, Castilla y Leon şi Insulele Canare. Luna martie a stat sub semnul Zilelor Mărţişorului la Madrid, menite a duce mai departe tradiţia românească de primăvară. Începând cu Ziua Europei, 9 mai, Ambasada a lansat un ciclu de întrevederi pe teme europene cu elevii români şi colegii lor din şcoli din Comunitatea Madrid, intitulat ”UE mai aproape de tine”, program organizat cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene, al Oficiului Parlamentului European şi al profesorilor de limbă română şi prin care ne propunem să aducem mai aproape de copii valorile si principiile fundamentale ale UE, evident pe înţelesul lor. După cum vedeţi e vorba de un efort considerabil din partea tuturor membrilor Ambasadei și suntem cu toţii convinşi, că a avut un ecou pozitiv în rândul comunităţii româneşti din Spania, inclusiv al cititorilor publicaţiei dumneavoastră.

Revenind la Concursul „Cunoaşte România!”, permiteţi-mi să îmi exprim speranţa că am reuşit împreună cu colega mea Monica Revecu, secretar I, ceilalţi colegi din Ambasadă, stagiari şi foşti stagiari ai Ambasadei -cărora le mulţumesc pentru colaborarea deosebită în pregătirea acestui concurs–, să facem şi mai atractiv acest eveniment pentru copiii de origine română din Spania şi să transmitem un mic impuls pentru o mai mare apropiere de România şi de valorile sale. Transmit și pe această cale mult succes copiilor în finala de duminică și, nu îmi pot dori decât ca pe viitor acest concurs să se bucure de un interes şi sprijin şi mai mare şi, totodată, să ajungă şi în alte oraşe din Spania. “

Anamaria Almăşan

Consilier – Ambasada României în Regatul Spaniei