După un bailout de 20 miliarde euro, Spania va începe privatizarea Bankia

BANKIA-logga [640x480]

Guvernul spaniol va începe privatizarea Bankia prin vânzarea unui pachet de 5-10% din acţiuni către investitori instituţionali, la doi ani după ce statul a fost nevoit să preia participaţia majoritară, pentru a salva banca de la faliment în urma unor pierderi de 19 miliarde euro.

Spania deţine 68,4% din acţiunile Bankia, a patra mare bancă din Spania, prin fondul de restructurare a sectorului bancar, FROB.

Privatizarea va fi realizată în etape, pe parcursul următorilor câţiva ani, a declarat preşedintele Bankia, Jose Ignacio Goirigolzarri, pentru ziarul ABC.

„Cel mai probabil model de privatizare este similar cu cel al Lloyds. Primele pachete vândute vor fi mai mici. Ne gândim la 5-10%. Acţiunile vor fi plasate către investitori instituţionali”, a afirmat bancherul.

Guvernul birtanic a atras în luna septembrie 3,2 miliarde lire sterline prin vânzarea unei participaţii de 6% la grupul financiar Lloyds, naţionalizat în urma crizei financiare mondiale.

Bankia a devenit simbolul crizei financiare din Spania, după ce a anunţat pierderi de peste 19 miliarde euro în 2012, din cauza volumului uriaş de credite pentru proiecte imobiliare devenite nepeformante. Bankia a înghiţit aproape jumătate din linia de credit de 41,3 miliarde euro pusă la dispoziţie Spaniei de UE pentru restructurarea sectorului bancar.

Conform planului de restructurare a Bankia convenit de Spania cu Comisia Europeană, guvernul trebuie să vândă până în 2017 întreaga participaţie deţinută la instituţia de credit.