Ultimul zgârie-nori din Benidorm. Acest proiect s-a născut acum mai bine de 17 ani. Criza financiară a întrerupt construcția completă a clădirii. În prezent, turnul își propune să atragă mari investitori.
Puțin rămâne din acel mic sat pescăresc. Benidormul de astăzi a fost construit în puțin peste o jumătate de secol sub un model arhitectural înalt, foarte inovator pentru acea vreme. Intempo, cea mai înaltă clădire rezidențială din Spania, este un exemplu al acestui model și al exceselor de cărămidă. Cu toate acestea, Benidorm funcționează pentru a fi un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.
După Războiul Civil, Benidorm își recupera activitatea economică datorită pescuitului. Cu toate acestea, închiderea Almadraba del Racó de l’Oix în 1952 a motivat evoluția sistemului economic către turism. Pedro Zaragoza Orts, primar al orașului între 1950 și 1967, a fost protagonistul acestei schimbări către un oraș mai turistic și către un model urban – pionier la acea vreme – de căi largi care urmează linia plajei și zgârie-nori mari. Utilizarea bikinilor pe Costa Blanca a fost, de asemenea, o problemă a acestui primar.
Zgârie-nori Intempo, cu 52 de etaje și 193 de metri înălțime, se bazează pe acea evoluție, dar este, de asemenea, un simbol al boomului imobiliar din această țară: proiectul s-a născut acum mai bine de 17 ani și, ca pe mulți alții, criza financiară l-a lăsat construit pe jumătate în mâinile lui Sareb în 2012.
Cu toate acestea, Intempo a fost achiziționat la sfârșitul anului trecut de fondul SVP Global și vânzarea apartamentelor a început recent. Fondul consideră că încheierea și vânzarea vor contribui la „atragerea mai multor turisme premium și investiții mai mari în Costa Blanca”.
Turnurile sunt legate în partea de sus de o structură în formă de diamant, unde prețul unui apartament penthouse este de aproximativ 2 milioane euro. În alte părți ale clădirii, prețurile încep de la 257.000 euro.
Momentul ar părea dezastruos, întrucât orașele stațiuni precum Benidorm au suportat greul pandemiei când, turiștii de peste mări au încetat să își mai facă apariția. Și totuși, potrivit promotorului Uniq Residential, 100 din cele 256 de apartamente ale Intempo au fost vândute în prealabil, aproximativ 60% spaniolilor, iar restul către ruși, scandinavi, germani și belgieni.
Această cultură urbană și acest model economic nu sunt recunoscute doar de dezvoltatorii imobiliari britanici și de turiști. Orașul lucrează de mai bine de un deceniu pentru a fi recunoscut ca sit al Patrimoniului Mondial. Apărarea sa sunt plajele, microclimatul și, evident, orizontul.
Intempo a trecut prin multe mâini, iar proprietarul său actual, fondul SVPGlobal, a plătit 60 de milioane de euro pentru a achiziționa datoriile clădirii de la Sareb.
A consemnat: Zoe Stoleru Martí – OR
Foto: eleconomista.es/, levante-emv.com/