După 13 zile de operațiuni intense, micuțul Julen Roselló a fost găsit fără viață

După 13 zile de operațiuni impresionante de salavare la care au participat peste 300 de persoane și 60 de firme, Julen Roselló, copilul de doi ani care a căzut într-un puț părăsit de peste 100 de m adâncime din localitatea Totalán, provincia Málaga, Spania, a fost găsit fără viață în zorii zilei de sâmbătă, 26 ianuarie a.c., precizează RTVE.

Potrivit părinților săi, José și Victoria, micul Julen a căzut accidental, în timp ce se juca în apropierea acestora, duminică, 13 ianuarie a.c., pe un teren aparținând familiei, într-un puț abandonat cu diametru de 25 de centimetri și o adâncime de 110 metri, forat în trecut pentru a găsi apă.

Peste 300 de persoane au fost implicate în operațiunea de salvare a lui Julen. Opt mineri de elită din Asturia, nordul Spaniei, specializați în salvarea victimelor în cele mai dificile circumstanțe, au săpat o galerie de peste 4 m pentru a ajunge în zona în care se credea că se află Julen. Cei opt mineri, echipați cu butelii de oxigen, au coborât cu ajutorul unei platforme metalice cu protecție, într-un tunel vertical săpat în paralel cu puțul. Minerii au săpat în stâncă cu ajutorul unei freze de mari dimensiuni, dar au fost nevoiți să apeleze la geniști pentru a efectua trei explozii controlate.

După 13 zile de operațiuni intense în care au fost implicate peste 300 de persoane (8 mineri de elită; 27 de ingineri specializați în cazuri de salvare; 50 de agenți ai gărzii civile; peste 40 de pompieri; 30 de profesioniști din domeniul protecției civile; Grupul de urgență din Andaluzia; 80 de voluntari din domeniul protecției civile; 18 psihologi, administrația locală, reprezentanți ale guvernelor centrale, regionale și provinciale) micuțul Julen a fost găsit fără viață. Serviciile de urgență au început procesul judiciar de a înlătura cadavrul în primele ore ale dimineții de sâmbătă, 26 ianuarie,  după ce familia copilului a fost informată despre sumbra descoperire.

Părinții lui Julen, José Roselló și Victoria García, sunt locuitori bine-cunoscuți ai cartierului El Palo, din Málaga, situat la poalele munților unde a dispărut Julen. În 2017, și-au pierdut și celălalt fiu, Óliver, în vârstă de trei ani, în urma unui atac de cord, potrivit aceleiași surse.

A consemnat: Mircea Fluieraș

Foto: Europa Press, El Pais