Dragoș Viorel Țigău: Programările pentru serviciile consulare prin intermediul portalului E-Consulat sunt gratuite

75

Portalul Extern al Sistemului Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetățeni (SIMISC) este un sistem informatic modern care permite cetăţenilor români să acceseze informaţii consulare de calitate într-un mod eficient şi transparent, beneficiind de un confort crescut datorită posibilităţii de a interacţiona online cu personalul Ministerului Afacerilor Externe, de a trimite solicitări prin mijloace electronice fără a mai fi nevoiţi să se deplaseze în mod repetat la ghişeu, eliminându-se astfel barierele birocratice şi cele geografice.

Pentru cetăţenii români, proiectul vizează simplificarea procedurilor de soluţionare a serviciilor consulare prestate de Ministerul Afacerilor Externe, ceea ce duce la creşterea încrederii cetăţeanului în reţeaua consulară a României.

Cetățenii români care au reședința sau domiciliul în străinătate pot accesa site-ul www.econsulat.ro pentru a solicita orice serviciu consular de care au nevoie.

Acest proiect oferă cetățenilor români: posibilitatea de a transmite cererile de servicii consulare și documenția aferentă în mod sigur și rapid; accesul facil, indiferent de locație și timp, la informațiile de care este nevoie într-un mod eficient și transparent; posibilitatea de programare online la sediile misiunilor diplomatice și oficiile consulare. Drept urmare, se va informatiza preluarea şi soluţionarea tuturor cererilor de servicii consulare.

Pentru a afla amănunte legate de rezultatele implementării acestui proiect în Comunitatea Valenciană, am stat de vorbă cu șeful oficiului consular român la Castellón de la Plana, Dragoș Viorel Țigău.

Care sunt rezultatele utilizării de către cetățenii români din Comunitatea Valenciană a Portalul Extern al Sistemului Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetățeni (SIMISC)?

Dragoș Viorel ȚigăuPortalul Extern al Sistemului Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetățeni (SIMISC) a fost disponibil de la momentul operaționalizării sistemului, adică de la 1 mai 2016. A devenit mai prezent în viața cetățenilor români începând cu luna ianuarie 2017, din considerente de ordin practic, pentru că o astfel de facilitate, un astfel de portal extern, permite unei persoane să stea acasă, în fața computerului, și să completeze o cerere pentru serviciul consular, așteptând programarea din partea misiunii diplomatice, care verifică cererea și îl poate îndruma dacă mai este nevoie să adauge documente și alte date necesare. Avantajul este următorul: persoanele care fac o astfel de programare se prezintă la consulat doar la data și ora stabilită conform programării efectuate online, și în maximum 15-20 de minute, serviciul este livrat. Așadar, nu se mai așteaptă la coadă, oamenii știu să-și planifice călătoria mult mai bine, mai ales cei care vin de la distanțe mari, precum cei din provincia Alicante. În acest mod, acest portal reprezintă o ușurare a vieții cetățenilor români rezidenți în acestă comunitate.

Desigur că, o astfel de facilitate induce, ca orice lucru nou, probleme suplimentare. Cei care cunosc modalitatea de lucru pe un computer nu întâmpină nici un fel de problemă, pentru că totul este foarte simplu. Nu trebuie decât să-ți creezi un cont, atașat unei adrese de email valabile, și toți pașii următori decurg de la sine, atâta timp cât se trimite un mesaj de validare la acea adresă de email. Adevăratele probleme apar la cei care nu cunosc modul de lucru pe un computer. Unor astfel de persoane, noi oferim sprijin atât cât ne permite și nouă timpul. Există o adresă de email pe site-ul consulatului, unde cei care întâmpină greutăți în realizarea unei programări online, pot solicita ajutor. Au fost cazuri, nu foarte multe, unde am oferit ajutor în acest sens. În astfel de situații, eu îi rog pe cei care sunt puși în fața unei astfel de dileme, să apeleze la cei mai tineri din familie sau la cunoștințe de încredere. 

În consecință, nu mai există solicitări pentru diverse servicii consulare direct la ghișeu?

Dragoș Viorel ȚigăuUtilizarea portalului nu înseamnă că noi, am renunțat să mai primim solicitări de servicii consulare la ghișeu, dar încercăm pe cât posibil, să micșorăm din ce în ce mai mult un astfel de volum, pentru că dorim ca oamenii să nu mai aibă disconfortul așteptării la coada destul de consistentă de peste 80 de persoane, care generează frustrări, supărări, așteptări inerente în astfel de situații. Rugămintea noastră este ca la răbdarea pe care noi o avem, să se răspundă cu aceeași disponibilitate, astfel încât să avem rezultatul favorabil pentru toată lumea. Noi să livrăm ceea ce trebuie, iar solicitanții să obțină ceea ce doresc din partea noastră.

Câte programări online se soluționează într-o zi de lucru?

Dragoș Viorel ȚigăuÎntr-o singură zi, procesăm în jur de 90 de servicii consulare, dar sunt zile în care, această medie ajunge la 110. Asta nu înseamnă că oamenii dacă au venit aici, nu sunt serviți. Dar, repet, venirea fără programare la consulat implică timpi de așteptare la coadă, pentru că cei care au programare au prioritate. Lucrurile sunt clare: sunt două ghișee deschise numai pentru programări. Lucrăm cu patru ghișee dar facem în așa fel încât să acoperim toate solicitările. Și cele fără programare și cele cu programare.

Aveți resursa umană necesară soluționării tuturor cerințelor? Atât cele cu programare cât și fără programare?

Dragoș Viorel ȚigăuNiciodată nu este suficientă resursa umană cu care ne confruntăm. Noi sperăm ca în viitorul apropiat să reușim să facem față cu oamenii pe care îi avem. Problema este că, nu putem să angajăm pe oricine din comunitate, pentru că persoana respectivă trebuie să dețină cunoștințe juridice, să aibă studii superioare, sau să cunoască alte elemente predominante pentru lucrul cu publicul, în sensul disponibilității, a răbdării, a politeții. Sunt multe alte aspecte care trebuie să existe într-o astfel de selecție. Și apoi, noi punem accentul pe oamenii tineri din comunitate, pentru că acești oameni vor asigura continuitatea serviciilor. Pe o persoană pregătită într-un astfel de consulat, noi contăm să rămână o lungă perioadă de timp să lucreze în această instituție, și continuitatea este foarte importantă în munca noastră.

Pe anumite rețele de socializare și în mass-media din România s-a scris despre faptul că ambasadele vor fi nevoite să renunțe la funcționarii locali din consulate, în condițiile în care aceștia erau plătiți tocmai din acele taxe care de la 1 februarie au fost eliminate. Cum comentați acest aspect?

Dragoș Viorel ȚigăuNu s-a pus problema nici un moment să se reducă personalul în consulatele României din străinătate, mai ale în acele din țări cu o comunitate importantă de cetățeni români cum este Spania, pentru că în fond și la uma urmei, aceasta înseamnă pur și simplu privarea oamenilor de niște servicii esențiale în viața lor de zi cu zi aici. S-a reușit să se găsească un mecanism intern în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și cu sprijinul Ministerului de Finanțe, astfel încât, să se continue munca funcționarilor în aceleași coordonate și cu aceleași echipe. Nimeni nu și-a pus problema că, dacă s-au redus taxele consulare reducem și echipa. Nu, nici vorbă!

Ce doriți să transmiteți cetățenilor români din Comunitatea Valenciană în legătură cu utilizarea portalului virtual pentru obținerea diverselor servicii consulare?

Dragoș Viorel ȚigăuDoresc să fac următoarea recomandare românilor rezidenți în Comunitatea Valenciană: rugăm insistent ca acei care vor să facă apel la serviciile de programare la ghișeul consular virtual, să o facă personal, în familie, sau să apeleze la cunoștințe bine intenționate, și să nu apeleze la serviciile intermediarilor, indiferent de avantajele pe care aceștia le promovează sau le prezintă în mediile virtuale, precum Facebook etc. În primul rând, este o mare greșeală să se furnizeze acestor intermediari datele personale, ceea ce reprezintă din start, un risc major pentru cetățeni, pentru că aceste date pot fi folosite cu mare ușurință de către persoanele neautorizate în diverse scopuri mai mult sau mai puțin legale. Așadar, nu dorim ca aceste servicii pe care statul român le oferă gratuit cetățenilor români din străinătate pentru a le ușura viața, să se transforme într-o afacere pentru anumite persoane care se folosesc de datele lor personale. Să fie foarte clar pentru toată lumea: programările pentru serviciile consulare sunt gratuite! Nu apelați la serviciile unor persoane sau societăți de consultanță care pretind a fi colaboratori ai oficiilor consulare, pentru că puteți fi victime ale infracțiunii de înșelăciune. Nu doresc să se înțeleagă în mod greșit. Apreciez antreprenorialul oamenilor de bună credință, dar când acest lucru se face pe spinarea unei persoane inocente, cu puține cunoștințe de IT, acest lucru devine o chestiune profitabilă, și implică folosirea unor instrumente care nu sunt legale, atât în Spania cât și în România.

A consemnat Kasandra Kalmann Năsăudean