DPRRP: „Cunoaște-ți vecinii!”

24

cunoaste-ti vecinii

Luni, 9 septembrie, a.c., debutează la Eforie Nord școala de vară „Cunoaște-ți vecinii!”, eveniment organizat de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP). Manifestarea reunește timp de o săptămână studenți români din vecinătatea României care vor avea ocazia să parcurgă o scurtă perioadă de formare. Cu sprijinul Ministerului Educaței Naționale și al celor mai mari centre universitare din România, dar și al asociațiilor de studenți români, DPRRP a selectat 120 de studenți, cu rezultate deosebite atât în cadrul activităților școlare, cât și al celor extrașcolare. Invitați la deschiderea evenimentului sunt domnul Cristian David, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, domnul Stejărel Olaru, secretar de stat, domnul Ovidiu Miculescu, președinte director general al Societății Române de Radiodifuziune, doamna Mirela Matichescu, vicepreședinte la Autoritatea Națională pentru Turism și domnul Tiberiu Apostol, director general în cadrul Ministerului Educației Naționale.

Sub logo-ul  „Cunoaște-ți vecinii!”, tinerii vor avea ocazia să audieze prelegeri susținute de profesioniști din domenii variate, precum istorie, drept, politică externă, jurnalism sau societate civilă. Aceste conferințe vor fi urmate de sesiuni interactive de întrebări și răspunsuri. Printre lectorii invitați se numără doamna Renate Weber, membră a Parlamentului European, domnul Bogdan Aurescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, domnul Dan Lazea, prorector al Universității de Vest din Timișoara, domnul Ion Bulei, profesor la Facultatea de Istorie de la Universitatea București, domnul Emil Hurezeanu, jurnalist, domnul Florin Țurcanu, profesor la Facultatea de Șiințe Politice de la Universitatea București, domnul Marian Voicu, jurnalist, și domnul Cristian Tabără, jurnalist.

Proiectul inițiat de DPRRP vizează recunoașterea importanței tinerilor etnici români din vecinătate, în calitatea lor de promotori ai valorilor identitare românești în afara României, familiarizarea acestora cu teme importante pentru societatea românească și formarea lor ca lideri de opinie în comunitățile din care provin. De asemenea, proiectul urmărește să le ofere participanților un set adecvat de instrumente și soluții pentru gestionarea problemelor cu care aceștia se confruntă în domenii precum educația, cultura sau societatea civilă.

Școala de vară „Cunoaște-ți vecinii!” este organizată în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, Societatea Română de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune, Primăria Mangalia și Autoritatea Națională pentru Turism.