Două organizații românești de pe Costa Blanca au sărbătorit împreună Ziua Națională a României

56

IMG_4836[1] [640x480]

Duminică, 30 noiembrie 2014, Asociația Suflet Românesc – Alma Rumana din Valencia a sărbătorit Ziua Românilor de Pretutindeni și Ziua României împreună cu Asociația Socio-Culturală Rumanos Almerienses în Roquetas de Mar, Almeria.

Distanța de 450 de km s-a dovedit a fi nesemnificativă atunci când inimile românilor bat la unison, aceasta fiind cea de-a doua întâlnire între cele două asociații, încă un pas într-un lung șir de viitoare proiecte de colaborare. În contextul în care mediul asociativ al comunității românești din Spania este destul de fragmentat, totuși se găsesc asociații care înțeleg că unitatea dă forță, iar acesta a fost un excelent prilej de a demonstra că împreună se pot realiza lucruri frumoase.

După estimările organizatorilor, câteva mii de persoane au participat la sărbătoarea organizată pe unul din stadioanele locale, un maraton de cântec și dans popular, poezii patriotice, mici demonstrații ai unor artiști locali, prezentare de modă cu o colecţie inspirată din costumele tradiționale românești, alături de expoziții de artizanat, pictură, desene ale copiilor și degustare de bucate tipice românești. Pe tot parcursul zilei, alături de organizatori s-a aflat și doamna viceconsul Florenţa Ciubotaru de la Viceconsulatul României din Almeria, care a sprijinit evenimentul.

Beneficiari al proiectului “Românie, vatră de dor”, finanțat de către Departamentul Pentru Relația cu Românii de Pretutindeni al Ministerului Afacerilor Externe al Guvernului României, membrii asociației valenciene au demonstrat, printr-un program artistic de aproximativ 45 de minute, desfășurat în două părți, rodul muncii lor și efortul depus, atât pe perioada desfășurării acestui proiect, cât și al întregului an. Atât pe scenă, cât și în afară ei, alături de membrii ansamblului folcloric “Dor Călător” al asociației locale, și ei beneficiari ai unui proiect de același tip, au întreținut atmosfera, au dansat și au cântat, au vorbit cu oamenii încercând să-i conștientizeze de importanța existenței asociațiilor, a voluntariatului, dar și impactul pe care acestea îl au asupra autorităților locale și a comunității autohtone.

Au fost și câteva momente inedite în care, în câteva dansuri, membrii celor două ansambluri au dansat împreună, atât la nivel de copii cat și la nivel de adulți, demonstrând că hora din Banat, sorocul, brașoveanca, se joacă la fel atât în Valencia cât și în Roquetas de Mar, diferențele de coregrafie fiind remediate printr-o intensă comunicare via internet în ultima lună.

Membrii asociației Rumanos Almerienses, oameni simpli dar cu suflete mari, dedicați în totalitate visului de a demonstra că românii nu sunt neapărat personaje negative în peisajul socio-cultural spaniol, și cei ai asociației Suflet Românesc – Alma Rumana, care împart aceleaşi idealuri, şi-au dat mâna şi au dovedit că tradiţiile menţin vie conştiinţa românului că e român, iar iniţierea copiilor este fundamentală pentru a nu-i lăsa să-şi piardă rădăcinile.

 

IMG_4839[1] [640x480]

IMG_4844[1]

Și chiar dacă sacrificiile tuturor celor implicați au fost deosebit de mari, satisfacția de a fi parte integrantă a unui eveniment de asemenea amploare și reușita acestuia a compensat totul. Cu această ocazie, asociația Suflet Românesc-Alma Rumana a făcut o donație de carte în limba română și de manuale școlare pentru viitoarea biblioteca a asociției Rumanos Almerienses.