Donaţie din Italia, pentru bolnavii de Covid din România

Ministerul Sănătăţii a anunţat joi, 14 octombrie a.c., că a repartizat spitalelor din România fiolele de anticorpi monoclonali neutralizanţi pentru SARS-CoV-2, donate de Italia. În total, 5.206 fiole de anticorpi monoclonali ajung în 134 de unităţi sanitare din România, pentru tratarea a 2.603 de pacienţi.

Cele 5.206 fiole de anticorpi monoclonali reprezintă o donaţie a statului italian, făcută în semn de recunoştinţă a Regiunii Lombardia pentru ajutorul pe care România l-a acordat în 2020, când a trimis echipe de medici şi asistenţi medicali care au lucrat în spitale din Brescia şi Lecco.

Anticorpii monoclonali sunt proteine produse în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate noul coronavirus. Aceştia se fixează de proteina virală de suprafaţă (Spike) şi blochează astfel capacitatea virusului de a se fixa de celulele umane.

„Asemenea altor medicaţii antivirale, eficienţa anticorpilor monoclonali depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 7 zile, când de multe ori replicarea virală a diminuat semnificativ şi începe producerea de anticorpi specifici de către pacient”, transmite Ministerul Sănătăţii.

„Repartizarea s-a realizat în conformitate cu deciziile comisiei de boli infecţioase şi a ţinut cont de rata de infectare la mia de locuitori din localitate, numărul de pacienţi internaţi şi cel al personalului medical specializat pentru administrare, disponibil în unităţile sanitare”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Criteriile de administrare ale acestui medicament au fost stabilite tot de către specialiştii comisiei de boli infecţioase a Ministerului Sănătăţii.

Foto: ilfattoquotidiano.it