Domeniul schiabil Parâng – o poveste de iarnă ce așteaptă să fie descoperită

271

Fie iarna cât de blândă în România, un pic de zăpadă pentru schi tot se găsește pe vreun munte! Mulți pasionați preferă să se îndrepte spre zona Brașov, cu ale sale stațiuni renumite, dar pentru cei care doresc să evite aglomerația și să se bucure de schi în tihnă și de alte aventuri montane, domeniul schiabil Parâng este cel mai indicat.

Munții Parâng fac parte din Carpații Meridionali, grupa muntoasă Parâng – Șureanu – Lotrului. Compun masivul muntos cu cea mai mare suprafață dintre masivele de acest tip aflate pe teritoriul României. Măsurați de la est la vest, acești munți se întind pe 50 de kilometri, iar de la nord la sud – pe 25 de kilometri. Cea mai înaltă șosea românească, Transalpina, străbate pe o porțiune acești munți, oferind drumețilot imagini fabuloase.

Cele mai înalte vârfuri din acești munți sunt Parângul Mare (2.519 metri), Gemănarea (2.426 metri), Stoinița (2.421 metri) și Cârja (2.405 metri). Alte 15 vârfuri din acest masiv muntos trec de altitudinea de 2.300 de metri. Acești munți se pare că au fost menționați încă din Antichitate în izvoare istorice, mai exact în scrierile lui Eschil (anul 500 î.e.n.) și în ale lui Herodot – acesta susținea, într-o legendă, că titanul Prometeu ar fi fost pedepsit de către zeul Jupiter să petreacă 3.000 de ani în ținutul de piatră al muntelui Parangos.

Munții străjuiesc regiunea cunoscută sub numele de Valea Jiului, în care cel mai important și mai cunoscut oraș este Petroșani. La doar 15 kilometri distanță de acesta se află stațiunea Parâng, cu domeniul schiabil. Două zone de cazare stau la dispoziție turiștilor: fie la altitudine mai joasă, pe platoul cunoscut sub numele Rusu (unde zeci de cabane au fost ridicate în ultimii 20 de ani, unele de familie, altele, pentru cazarea vizitatorilor), fie la altitudine mai mare, în zona alpină Parâng, chiar în apropierea pârtiilor.

Stațiunea și domeniul schiabil Parâng sunt mai puțin cunoscute publicului larg, dar familiare pasionaților de schi și de drumeții (de vară și de iarnă). Totodată, regiunea are un excelent potențial de dezvoltare, fiind ușor accesibilă și de o frumusețe impresionantă. La 10 kilometri de municipiul Petroșani se află baza telescaunului. De aici se urcă în zona schiabilă, sub vârful Parângul Mic (2.074 metri altitudine). Diferența de nivel, de la baza telescaunului, este de 700 de metri.

Urcarea lungă de aproximativ 20 de minute este spectaculoasă, în special pe una dintre primele porțiuni, unde terenul este extrem de abrupt (la fel și ascensiunea telescaunului). Pe măsură ce te apropii de capătul liniei, însă, în spate ți se deschide un orizont impresionant cu vârfuri montane care de care mai frumoase: dacă ziua este senină, poți vedea nu doar munții Șureanu și Vâlcan, ci chiar Retezatul. Printre pasionații de drumeții umblă vorba că vara, dacă urci pe vârful Parângul Mare și ziua este senină, iar atmosfera limpede, poți vedea chiar apele albastre ale Dunării.

Din Petroșani, accesul către telescaun și stațiune este facil, fiind bine semnalizat de indicatoare (drumul este cel care duce spre stațiunea Voineasa). La baza telescaunului există spațiu pe marginea drumului pentru parcarea mașinilor. Dacă a nins și iarna este așa cum ar trebui să fie, adică geroasă și cu zăpadă, ar fi bine să aveți mașina echipată nu doar cu cauciucuri de iarnă, ci și cu lanțuri, lopată și alte accesorii necesare pentru vreme rea.

În cadrul stațiunii Parâng funcționează două linii de telescaun: linia veche, de la baza domeniului schiabil și cu retur tot aici și linia nouă, modernă, ce coboară la Cabana Rusu de pe platoul cu același nume. Cele două linii au administratori diferiți, ceea ce înseamnă că nu puteți folosi același bilet pe ambele. Prima linie de telescaun vă poate duce fie până în zona cabanei Parâng, (adică la altitudinea de 1.579 de metri), fie în zona superioară a domeniului, adică la aproximativ 1.680 de metri altitudine. Mai departe, există un teleschi pentru a urca, dar la acesta se semnalează adesea probleme de funcționare.

Printre avantajele domeniului schiabil Parâng se numără accesul facil, dar și apropierea de alte domenii similare (Straja, Vidra), starea bună a pârtiilor, cazarea aproape de pârtii, peisajul superb, precum și faptul că zona se pretează schiului de tură (Parângul Mic – creasta vârfului Cârja sau Parângul Mare). Punctele slabe ar fi mai multe: lipsa unei parcări organizate (precum cea de la Straja); faptul că la baza de plecare a telescaunului organizarea lasă de dorit, plus vechimea echipamentelor, care generează disconfort și, în unele cazuri, opriri ale instalației (iar o urcare de 20 de minute poate dura și o oră, ceea ce nu este o plăcere mai ales dacă e frig).

Mulți turiști au remarcat, de asemenea, atitudinea mai puțin amabilă a angajaților telescaunului, precum și lipsa unui sistem centralizat de cartele pentru a se face skipass pentru ambele telescaune. Pârtiile din Parâng pot fi dificile pentru începători, mai ales pe anumite porțiuni, așa că este bine să știți la ce vă înhămați. Un fapt încurajator este prezența unui punct salvamont în apropiere de prima stație de debarcare a telescaunului (linia veche) – dacă aveți probleme medicale, un apel la 112, ce va fi direcționat spre acest punct salvamont, vă poate salva.

Practicanții de schi de tură sau drumeții pe rachete pot traversa iarna munții Parâng pornind de pe domeniul schiabil Vidra și sosind la cel din Parâng – Petroșani. Dar aventura nu este recomandată decât celor experimentați și bine echipați, deoarece durează două zile și necesită cunoștințe temeinice de alpinism de iarnă. Iar dacă doriți un concediu cu varietate, aveți în apropiere și stațiunea Straja, cu mult mai multele sale pârtii, precum și domeniul de la Vidra. Distanța dintre cele trei este relativ mică, așa că vă puteți bucura de schi și zăpadă în fiecare dintre ele, dacă stați măcar o săptămână în regiune.

Schiul, placa ori săniuța nu sunt singurele sporturi de iarnă ce pot fi practicate în Parâng. Amatorii de parapantă pot trăi aici senzații tari – mai ales dacă zilele sunt senine și curenții potriviți; la fel pot simți și pasionații de cățărări pe gheață: aceste aventuri se petrec pe valea Jiețului, unde cascadele înghețate peste iarnă creează nu doar un peisaj feeric, ci și adevărate teste de curaj și îndemânare pentru cei cutezători.

Autor: Camelia Jula

Fotografii: Ski Parâng.ro

Material publicat în ediția tipărită Occidentul Românesc, ediția pentru ianuarie 2018.