Doliu la Casa Regală – Ducele de Edinburgh, soțul Reginei Elisabeta a II-a, a murit

7

Filip, Duce de Edinburgh, a murit la vârsta de 99 de ani. Acesta era căsătorit cu Regina Elisabeta a II-a din anul 1947. Ducele de Edinburgh, care fusese căsătorit cu regina timp de 73 de ani și era descris ca sursa ei de putere, a murit „pașnic” la Castelul Windsor în această dimineață, relatează presa britanică.

Ducele de Edinburgh s-a retras din funcţiile publice încă din 2017 şi apărea foarte rar în public. Acesta ar fi împlinit 100 de ani pe 10 iunie.

În timpul carantinei cauzate de coronavirus, Ducele de Edinburgh a locuit la castelul Windsor, în vestul Londrei, alături de regină.

Ducele a fost internat în spital de puține ori în ultimii ani, cel mai recent chiar înainte de Crăciunul din 2019, când a urmat un tratament pentru o afecțiune medicală preexistentă.

Prinţul Filip a murit la 99 de ani. 
Prinţul Filip a murit, astăzi, la vârsta de 99 de ani, iar potrivit protocolului a fost demarată operaţiunea „Forth Bridge”.

Operaţiunea, pregătită din timp de echipa Casei Regale şi autorităţile britanice, poartă numele unui pod situat între regiunile scoţiene Edinburgh şi Fife.

Numele de cod al anunţului morţii prinţului Filip a fost „Forth Bridge is down!”.

Începând de astăzi, Regatul Britanic intră într-o perioadă de doliu naţional, iar steagurile vor fi coborâte în bernă.

Prinţul Filip, Duce de Edinburgh şi soţ al Reginei Elisabeta a Marii Britanii, a avut indicaţii clare şi chiar a participat la repetiţii ale propriei înmormântări.

Soţul Reginei a specificat că nu îşi doreşte funeralii de stat şi că preferă o ceremonie discretă la Capela St. George din Windsor, în stil militar, urmată de înmormântarea de la Grădinile Frogmore din apropierea Castelului Windsor.

Cine a fost Prințul Filip
Fost ofiţer de marină, prinţul a fost nevoit să-şi încheie cariera militară când soţia sa a urcat pe tron, în 1952.

În deceniile în care a stat alături de regina Elisabeta, ducele de Edinburgh a cucerit simpatia oamenilor din toată lumea. Canada i-a acordat titlul de general şi amiral al forţelor sale armate.

În arhipelagul Vanuatu din Pacific, pe care prinţul l-a vizitat în 1974 împreună cu regina, un trib local îl consideră zeul său protector.

Ducele de Edinburgh patrona circa 800 de asociaţii şi fundaţii de binefacere.