Dincolo de scriitor, un om remarcabil: Smaranda Kafka

17

Scriitoarea Smaranda Kafka (Sydney, Australia) a fost premiată cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate literară și pentru reprezentarea excelenței în literatura românească din afara granițelor României. Acest premiu i-a fost acordat la secțiunea Literatură în cadrul celei de-a treia ediții a campaniei „Noi susținem excelența!”, eveniment desfășurat la Madrid în toamna anului 2022, campanie lansată de organizația non-profit El Occidente Rumano la 15 ianuarie 2015, prin publicația de limbă română „Occidentul Românesc”.

Smaranda a fost desemnată să facă parte din juriul celei de-a IV-a ediție, 2023-2024, a campaniei românilor de excelență din afara României, organizată  de Occidentul Românesc, și unul dintre cei cinci invitați de onoare al evenimentului, care se va desfășura în 2024 la Valencia.

Drumul către cuvinte
Smaranda Kafka este scriitoare originară din comuna Șofronea, județul Arad. A urmat cursurile Facultății de Limbi Romanice, secția Franceză, la Universitatea din București și a continuat să se specializeze prin cursuri post-universitare în România, Franța (la Universitatea Stendhal din Grenoble) și Australia (la New England University din Armidale). În timpul petrecut în România, Smaranda a activat ca profesor de franceză, director de liceu și inspector școlar. În 1992, Smaranda Kafka a emigrat în Australia împreună cu familia sa, stabilindu-se inițial în regiunea Blue Mountains și apoi în Sydney.

Smaranda a moștenit pasiunea pentru scris și un talent literar deosebit din familia sa, pe linie paternă. A publicat inițial în presa locală, iar după absolvirea facultății a colaborat cu Grenoble University Press. În începuturile sale literare a scris proză scurtă, iar povestirile au fost citite și apreciate, fiind publicate în numeroase reviste din întreaga lume, inclusiv în „Antologia româno-australiană de proză și poezie” din Sydney, revista culturală australiană ZineWest din America de Nord și Canada, revista internațională „Destine literare”, revista „Lumina lină” din New York și revista „Guttenberg” din Arad, România.

Începând din 2018, Smaranda s-a concentrat pe scrierea de proză lungă. Primul său roman, intitulat „ABC-ul unei vieți”, este autobiografic și este dedicat părinților și bunicilor săi. Cartea a fost publicată de Editura Coresi din București și a fost lansată în decembrie 2021, la NSW National Library din Sydney, Australia. A doua carte a Smarandei, intitulată „Alb și negru, la voia destinului”, este o colecție de povestiri și a fost, de asemenea, publicată la Editura Coresi.

Această carte este alfabetul vieții văzute prin ochii unui copil. Este o carte despre copilăria și adolescența unui suflet de artist și despre influențele care l-au modelat în primii ani de viață, cele din familie, din școală și dintr-o societate în permanentă transformare. ,,Au fost influențele unei culturi unice, care era produsul istoriei, geografiei și evoluției unui popor, menit a-și păstra identitatea seculară, la o răscruce de drumuri, în bătaia vânturilor de la Apus și crivățului de la Răsărit”, mărturisește Smaranda.

Acest roman se adresează tuturor. Fie celor care trăiesc în România sau românilor din Australia, care se recunosc în personajele cărții sau retrăiesc situații și întâmplări, fie celor plecați din țară pe alte meleaguri, care doresc să le arate copiilor sau nepoților de unde se trag și cum se viețuia în această țară minunată la mijloc/sfârșit de secol al XX-lea. Deci, o carte scrisă pentru oricine, indiferent de vârstă, de la mic la mare.

Romanul este o peliculă vie a vieții românilor, obiceiurilor, tradițiilor, unde frumusețea peisajelor se îmbină cu frumusețea sufletului românesc. Scrisă într-un stil direct, vizual, ușor de înțeles de oricine vorbește inimii. Și da, cred că dacă s-ar face un scenariu după această carte, ar ieși un film demn de Oscar. Ar rămâne ca o mărturie a acelor timpuri. Dar unde se găsește un regizor bun, entuziast și vizionar, pentru a se angaja la o asemenea lucrare?!

Alb și negru, la voia destinului. Povestiri semnate de Smaranda Kafka
A doua carte a Smarandei Kafka este publicată tot la Coresi. Se numește ,,Alb și negru, la voia destinului” și este un mănunchi de povestiri. Șase la număr, peste 200 de pagini. Toate cele șase sunt unice în tematică, în stil și felul de abordare. Nu seamănă una cu cealaltă. Râzi sau plângi, te bucuri de frumusețea Maramureșului, a Munților Apuseni sau a Bucovinei și a Dobrogei, de unicitatea localnicilor, intri adânc în psihicul emigrantului, te lupți cu cancerul și toate vicisitudinile pe care viața le adaugă în acele momente. Apoi, în altele, admiri frumusețea Munților Albaștri și viața australienilor încercați și oțeliți de toanele continentului roșu.

Ajungi în Oceania, în Fiji, Edenul celor 333 de insule și descoperi că, dincolo de frumos, realitatea băștinașilor e diferită de ceea ce ți se arată ție ca turist. Povestea din apele Sudului culminează în scena de pe plajă, cu copilul ce stătea cu ochii ațintiți asupra mamei sale care pescuia: ,,Încă un pește, mami, și avem toți ce mânca la cină.” Și ce să te mai gândești la ,,Fetița cu chibrituri” când realitatea, dacă o cauți, o găsești și în paradis?! Căci așa se termină ultima povestire din carte. Cu vorbele ghidului: Bine ați venit în paradis! Câtă ironie!

Ce mai putem spune despre Smaranda Kafka?! Dincolo de scriitor sau poate înainte de el, se află omul, românul bun, care nu se dezice de esența lui oriunde ar trăi în lume. Căci ,,a trăi este a dărui” spune Laurie Smith în cartea sa ,,Living is giving” unde apare menționată și Smaranda Kafka ca membru al Comisiei ,,Protocol and relations” din cadrul Aeroportului Internațional din Australia pentru Jocurilor Olimpice, sau pe placa ceramică de pe Figs’ Alley din Homebush, Sydney, unde sunt gravate pentru viitor, următoarele cuvinte: Smaranda Kafka, iar de dedesubt: România.

A consemnat: Occidentul Românesc
Foto: Arhiva OR

Material publicat în ediția Occidentul Românesc a lunii iunie 2023