Din 25 mai, Spania a trecut la faza 1 și 2 a planului de ieșire din izolare

Spania a început trecerea spre o nouă normalitate din cauza pandemiei coronavirusului la 4 mai, cu intrarea tuturor teritoriilor în faza 0 a planului spre o nouă normalitate, după 50 de zile de izolare, cu excepția insulelor La Gomera, El Hierro, La Graciosa și Formentera, care au intrat direct în faza 1, relatează rtve.

Pe 11 mai, 11 comunități autonome au trecut în faza 1, și pe 18 mai restul țării, cu excepția Madridului, a zonei metropolitane din Barcelona și a unei părți din Castilla și León.

Începând cu 25 mai, întreaga țară a lăsat în urmă faza 0 a planului de ieșire din izolare: Madrid, Barcelona și toată regiunea Castilla și León sunt deja în faza 1; în timp ce 11 regiuni continuă să avanseze spre faza 2. Astfel, Comunitatea Madrid, cea mai mare parte a Cataloniei, Castilia și León se alătură Comunității Valenciene și din 25 mai, se află în faza 1.

Și faza 2 este în vigoare din 25 mai, pe întreg teritoriul regiunii Asturias, șase provincii ale Andaluziei (Jaén, Córdoba, Sevilla, Huelva, Cádiz, Almería), Aragón, Baleares, Canarias, Cantabria, două provincii din Castilla-La Mancha (Guadalajara și Cuenca), trei teritorii ale Cataluniei (Camp de Tarragona, Alt Pirineu i Aran și Terres de l’Ebre), Extremadura, Galicia, Murcia, cu excepția municipiului Totana, Țării Bascilor, La Rioja și orașelor autonome Ceuta și Melilla.

Prima fază implică autorizarea de a organiza reuniuni familiale de maximum zece persoane, în case și pe terase, înmormântări cu participarea a 15 persoane, redeschiderea tuturor localurilor în proporție de 33%, reguli care se vor aplica teatrelor și cinematografelor, iar începând de vineri, 29 mai, cetățenii din municipiile cu mai puțin de 10.001 de locuitori, se pot plimba sau pot merge la baruri și piețe fără limită de timp.

A consemnat: Zoe Stoleru Martí

Foto: eldiario.es