Descoperă frumusețea și naturalețea satelor tradiționale de munte din România!
Descoperă frumusețea sălbatică, obiceiurile și îndeletnicirile locuitorilor din satele tradiționale de munte din România!
A consemnat: Zoe Stoleru Martí
1/ Șirnea, primul sat turistic din România
Micuţul sat Şirnea din judeţul Braşov, o aşezare a păstorilor de la poalele Munţilor Piatra Craiului, la o altitudine de 1.244 de metri, ascunde multe comori ale vieţii satului românesc de altă dată.
În anii ’60, localitatea Şirnea era comună cu acte în regulă, dar a fost „retrogradată” la statutul de sat, deoarece nu avea ieşire la drumul naţional, iar liderii de partid care ajungeau aici nu voiau să se murdărească de noroi. Aşa că au decis să ridice Fundata la rangul de comună, iar Şirnea a devenit sat, Primăria fiind desfiinţată şi transformată în şcoală. Frumuseţile satului Şirnea nu au rămas în umbra acestei schimbări administrative, iar în scurt timp, localitatea a devenit primul sat turistic din România.
Profesorul de biologie de la şcoala din sat, Nicolae Frunteş, a iniţiat acest proiect de promovare turistică şi a reuşit să-i convingă pe comunişti că frumuseţile rurale merită arătate străinilor, scrie desirnea.ro/. Începând cu data de 16 iulie 1973 satul Șirnea, alături de alte 13 localități, se declara, experimental, sat de interes turistic denumit „sat turistic”.
Satul Şirnea este situat la 44 de kilometri de Braşov şi 47 de kilometri de Câmpulung pe DN 73. Înainte să ajungeţi la Fundata (dacă veniţi dinspre Braşov) sau după ce treceţi de Fundata (dacă veniţi dinspre Argeş) se face un drum care vă va duce la Şirnea. Are 5 kilometri, este modernizat și este practicabil pe toată perioada anului. Foto: desirnea.ro/
2/ Rimetea, satul secuilor unde soarele răsare de două ori pe zi
Satul Rimetea este unul dintre cele mai frumoase din Transilvania. Sătenii spun că aici soarele răsare de două ori. Şi, într-un fel, e chiar aşa. Localitatea e mărginită de versanţi abrupţi, care creează impresia că soarele se ridică de două ori pe cer.
La Rimetea trebuie neapărat să ajungi dacă îţi plac escaladările şi sporturile aeronautice, pentru că – datorită felului în care e aşezată – Rimetea e destinaţia ideală pentru zborul cu parapanta, off the road şi drumeţii. Iar dacă eşti dispus să mai mergi încă 5 kilometri, poţi vizita şi Cetatea Colţeşti, care a fost ridicată în sec. al XIII-lea, pe o stâncă abruptă, pentru a le servi sătenilor ca loc de refugiu din calea invaziilor tătarilor, scrie ct100.ro.
Ce mai poţi vizita dacă ajungi acolo? Poţi încerca să treci şi pe la Muzeul Etnografic, Moara de Apă (datează din 1275), Biserica Unitariană (construită în secolul al XVII-lea), Piatra Secuiului (mai e numită şi Uriaşul Culcat pe Spate, pentru că noaptea arată ca un uriaş culcat pe spate) şi aşa-numitele morminte din stâncă, unice în România.
Unde dormi? La pensiunile conduse de gazde primitoare. Tarifele pornesc de la 90 de lei camera dublă pe noapte şi ajung până la 200 de lei. Recomandare: Pensiunea Kiraly Vendeghaz.
Munții Apuseni reprezintă una dintre cele mai atractive destinații turistice din România. Din Rimetea pornesc trasee spre Colții Trascăului și Piatra Secuiului, Grota Studenților, Minele de Fier Medievale, Ardașcheia și Vf. Ugerului.
Urmând Valea Arieșului, după ce trecem de Cheile Borzești și Cabana Buru, vom întâlni un pod de piatră peste Arieș, care ne conduce prin Defileul Rimetea, până în Depresiunea Trascăului, unde stau adunate satele Rimetea, Colțești, Izvoarele și Vălișoara. Foto: casa-kiraly-vendeghaz.business.site/
3/ Botiza, satul cu cinci izvoare
Aflată la poalele Muntelui Tibleș (provine de la cuvântul latin Cibele, care însemna marea mamă a tuturor zeilor), județul Maramureș, Botiza și împrejurimile ei sunt locul perfect pentru cei care caută o oază de liniște și uniunea cu natura.
La Botiza au trăit înainte dacii liberi, iar urmașii acestora populează și acum locurile. Primul cărturar a scris despre Botiza, în anul 1326. Evreii au populat zona prin a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, iar dacă în anul 1.881 existau în Botiza 207 case, astăzi trăiesc aici, aproximativ 4.000 de persoane.
Locuitorii Botizei se mândresc cu bisericile lor, dar și cu cele cinci izvoare: unul de apă sărată (termală) și patru de apă dulce.
Mănăstirea Botiza (schitul Balș Botiza) cu hramul „Schimbarea la Faţă” găzduiește o icoană făcătoare de minuni. Construcția mănăstirii a început în 1991, lucrările fiind coordonate de meșterul din Botiza, Vasile Petrehus. Lăcașul este construit din lemn masiv de brad, cu pridvorul împodobit cu arcade maramureșene, sculptat în stil maramureșean, scrie romania.directbooking.ro/. Pictura este lucrată în frescă, în stil neobizantin de către pictorul Ion Botiș din Vișeu de Sus împreună cu familia sa.
Așadar, dacă ajungi aici, trebuie să vizitezi Valea Izei, Pădurea Crăiasa, Mănăstirea Botiza, Ocna Șugatag, Rezervația Pietrosu Rodnei, dar și Castelul Korniș sau Biserica de lemn din Poienile Izei. De Sărbători, oamenii locului păstrează și acum cele mai vechi datini și obiceiuri, îmbrăcând straiele vechi, specifice zonei. Foto: primariabotiza.ro/
4/ Satul Pleşa, destinația unei vacanțe de vis
Puţină lume ştie că în Bucovina, foarte aproape de Gura Humorului, se găseşte un sat foarte frumos, locuit exclusiv de polonezi: Pleșa. Limba română nu se aude decât de sărbători şi e folosită doar atunci când vin musafiri români.
Pleșa este un sat din comuna Mănăstirea Humorului din Suceava, cunoscut pentru peisajele absolut idilice. Locuit de polonezi aproape exclusiv de aproape 180 de ani, Pleșa e un loc peste care pare că timpul nu a trecut aproape deloc. Aici poți vizita biserica cu hramul „Sfanta Ana”, poți sta de vorbă cu localnicii (în limba română) și să asculți povești deosebite din trecut.
Dacă visezi la un sejur într-un astfel de loc, pregăteşte-ţi portofelul. O noapte de cazare costă în medie 100 de lei, doar poate ajunge până la 400 de lei. Gazdele însă, promit să vă asigure o vacanţă de vis. Foto: E. R. Freedom
5/ Satul Breb, paradisul din Maramureș
Un sat micuț din Maramureș, dar bogat în tradiții și obiceiuri unice în România, reprezintă una dintre cele mai apreciate atracții turistice din România. Este vorba despre satul Breb, a cărui frumusețe rară l-a fascinat chiar și pe Prințul Charles, astfel încât acesta a luat decizia de a cumpăra aici mai multe case tradiționale din lemn, scrie imperialtransilvania.com/.
Breb a fost inclus pe lista celor mai frumoase sate din România, fiind unul dintre cele mai fotografiate locuri din țară. Și nici nu e de mirare dacă ne gândim că turiștii care ajung în acest loc pitoresc din Maramureș, mai ales în perioada sărbătorilor, au impresia că s-au întors în timp.
De ce este satul Breb un magnet pentru turiști din toate colțurile lumii? Răspunsul este simplitatea acestui sat tipic românesc, în care tradițiile nu au murit. În această localitate din Maramureș, sătenii își văd de treburile lor ca acum sute de ani. Tocmai de aceea, nu există gospodărie fără animale. Astfel, turiștii care ajung în acest mic colț de rai pot învăța cum să mulgă vaca sau să strângă ouăle din cuibar.
După ce termină cu muncile câmpului, femeile din sat se apucă de țesut, de la covoare până la șube. În cazul în care drumeților li se face frig, sunt serviți de localnici cu horincă de prune sau de mere la gura sobei.
Iar în cazul în care turiștii vor să admire și locurile din împrejurimi, pot închiria biciclete, care sunt ideale pentru plimbările pe cărările din Munții Gutâi.
Satul Breb se află la 40 de kilometri de Baia Mare, în apropierea orașului Ocna Șugatag. La intrarea în localitate, o poartă maramureșeană îi întâmpină pe drumeți.
Foto: marioara.ro, aventurescu.ro