Descoperă fascinația Spaniei

21

Spania, o țară cu o istorie bogată și o diversitate remarcabilă, impresionează prin fiecare colț al său. Cu 50 de provincii, 17 regiuni autonome și cel puțin cinci limbi vorbite, Spania se distinge ca una dintre cele mai variate țări din Europa. Fiecare regiune, fiecare provincie are o poveste de spus și o frumusețe unică de oferit.

De la vârfurile mărețe ale muntelui Teide în Tenerife până la plajele aurii ale Coastei Albe (Costa Blanca), Spania își întâmpină vizitatorii cu o gamă largă de peisaje și atracții. Însă, ceea ce face Spania cu adevărat specială este moștenirea sa arhitecturală impresionantă și contribuția la mișcările artistice revoluționare.

Cu o istorie ce se întinde pe parcursul mai multor milenii, Spania a fost casa unor civilizații precum romanii, maurii și vizigoții. Aceasta a lăsat o amprentă profundă în arhitectura, arta și cultura spaniolă. Orașele istorice precum Toledo, Segovia și Granada își dezvăluie bogăția culturală și arhitecturală prin castele, palate și catedrale magnifice.

În perioada Renașterii și a perioadei de aur, Spania a fost centrul unor mișcări artistice de importanță mondială. Operele unor mari artiști spanioli precum Velázquez, Goya și El Greco sunt expuse în muzeele din întreaga țară, oferind o incursiune fascinantă în evoluția artei spaniole.

Fiecare regiune aduce cu sine tradiții, gastronomie și limbi diferite, contribuind la un mozaic cultural remarcabil. De la dansurile pasionale de flamenco în Andaluzia la festivalurile tradiționale din Catalonia și la atmosfera vibrantă din Madrid, diversitatea culturală spaniolă este un element central al identității sale.

Fie că admirați capodoperele lui Antoni Gaudí, regele modernismului catalan, sau vă aventurați dincolo de Gaudí în Barcelona pentru a descoperi operele lui Josep Puig i Cadafalch, precum Casa Amatller și Casaramona, fiecare colț al orașului emană o bogăție culturală inegalabilă. În plus, un fost spital transformat în Sant Pau Art Nouveau Site și Caixaforum, un muzeu situat într-o fostă fabrică de fire și textile, evidențiază diversitatea artistică a Spaniei.

Capitala Castiliei-La Mancha, Toledo, își îmbină trecutul evreiesc, musulman și creștin într-un oraș monumental. Străbătând străduțele înguste ale cartierului evreiesc, cu sinagoga sa și străzile de piatră cubică, vă veți bucura de autenticitatea orașului. Monumente precum Catedrala, Alcázar și Muzeul El Greco adaugă o notă de mister și istorie bogată la acest oraș fascinant.

Spania nu este doar o destinație pentru ochi, ci și pentru papilele gustative. În Cádiz, puteți savura tonul almadraba, o delicatesă cu adevărat excepțională, obținută printr-o metodă tradițională de pescuit. În Extremadura, în Valea Jerte, veți experimenta magia primăverii când cireșii înfloresc, creând un peisaj uimitor. Aceasta este o ocazie unică de a vă plimba printre câmpuri acoperite de flori albe, anticipând recolta bogată de cireșe roșii.

Cu un climat favorabil și terenuri fertile, regiunea La Rioja este recunoscută la nivel internațional pentru vinurile sale excepționale. De la crame tradiționale la cele moderne precum cele proiectate de Santiago Calatrava și Frank Gehry, o degustare de vin în La Rioja este o experiență must-have. Și nu uitați, vinul Rioja este nu doar o experiență culinară, ci și o achiziție economică în comparație cu alte țări.

Madridul, capitala vibrantă a Spaniei, vă invită să priviți orașul de pe cele mai cunoscute și mai puțin vizitate acoperișuri. Cu zicala locală „De Madrid al Cielo”, veți experimenta literalmente „De la Madrid la cer.”

În plus, în nordul țării, puteți participa la o petrecere cu sidra în Asturia, regiunea cunoscută pentru gastronomia sa excepțională. Fabada, cachopo, arroz con leche, și, desigur, sidra, vă vor răsfăța simțurile.

În Girona veți găsi El Celler de Can Roca, un restaurant cu trei stele Michelin, oferind o experiență culinară inegalabilă. Cu o listă de așteptare lungă, rezervările sunt esențiale pentru a vă bucura de această aventură gastronomică.

În Parcul Național Doñana din Huelva, vă așteaptă o altă experiență uimitoare. Cu o suprafață imensă, parcul oferă o diversitate de peisaje, de la lacuri și păduri de pini la dune și plaje. Cu o excursie de patru ore într-un vehicul 4×4 ghidat de un șofer experimentat veți descoperi frumusețea naturală și fauna bogată a acestui loc impresionant.

Într-o fostă fabrică din anii 1930, Bombas Gens din Valencia se ridică ca un centru de artă ultra-modern. Cu expoziții contemporane, tururi ghidate și o pivniță de vin descoperită în timpul renovării, Bombas Gens este o destinație plină de surprize. După explorare, savurați o masă la restaurantul Ricard Camarena din incinta Bombas Gens pentru a completa o zi de artă și bucate rafinate.

Un loc liniștit pentru soare și înot găsiți pe Insula Lanzarote. Nu este un secret. Plaja Papagayo de pe Lanzarote este bine-cunoscută, dar datorită extinderii sale și multor golfuri și colțuri ascunse, este totuși unul dintre puținele locuri care nu sunt atât de saturate de fluxul de turiști ca alte plaje din jurul insulei. Papagayo se mândrește cu aproape șase kilometri de golfuri, stânci și plaje solitare separate de stânci joase. Și cel mai bun lucru este că acesta este un paradis în care te poți pierde aproape în orice lună a anului, nu doar în vară.

Ai de gând să faci Camino de Santiago? Încearcă ruta nordică. Trebuie să ne întoarcem în anul 812 pentru a vorbi despre originile Camino de Santiago (cunoscut și sub numele de Drumul Sfântului Iacob), cel mai călătorit traseu de pelerinaj din Europa. Atunci au fost descoperite relicvele apostolului în Galicia, și de atunci, pelerinii din întreaga lume au făcut acest pelerinaj. Indiferent de catolicism, Camino (care ar trebui să fie într-adevăr la plural pentru că există atât de multe căi) este o experiență deosebită pentru oricine. Deși există zeci de rute posibile, iar Camino Francez este cel mai popular și bătut, vă recomandăm Camino del Norte, ruta nordică. Este uimitor să vezi toată vegetația verde de-a lungul coastei peninsulare de la est la vest, învecinându-se cu provincia Cantabria.

Îndrăznește să mergi pe lângă stâncile impresionante din Țara Bascilor. Atunci când te gândești să vizitezi Țara Bascilor, te poți gândi la a-ți satisface pofta cu pintxos în San Sebastián și la vizitarea Playa de la Concha sau la admirarea arhitecturii și artei din interiorul muzeului Guggenheim din Bilbao. Dar pentru ceva diferit, impresionant și creat de însăși Mama Natură, încearcă o rută de drumeție care rămâne plăcut neexplorată de turismul de masă. Aceasta este Ruta del Flysch (numită după stâncile pe care marea le-a erodat), aproximativ 10 kilometri de stânci care se întind între Zumaia, Deba și Mutriku, în provincia Gipuzkoa. Dacă nu puteți face drumeția, puteți totuși să vă bucurați de priveliște de pe o barcă și să faceți niște fotografii cu adevărat spectaculoase.

Când te afli în Palma de Mallorca și vrei o ensaïmada (produs de patiserie din Mallorca) garantat excelentă, îndreaptă-te spre El Fornet de la Soca. Nu este cea mai veche brutărie de pe insulă, dar rețetele sale ar putea fi. Proprietarul și bucătarul patiseriei, Tomeu Arbona a realizat că poate face o ensaïmada remarcabilă și a continuat să lucreze pentru a îmbunătăți și mai mult gastronomia, cercetând și descoperind rețete folosite în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. Ingrediente de înaltă calitate, cu făină organică și untură de porc negru. Spațiul pare desprins dintr-un basm, iar fiecare alt tip de prăjitură – dulce sau sărată – este la fel de uimitor ca ultima.

Cap de Creus este unul dintre cele mai uimitoare locuri de pe Costa Brava. Când vrei să explorezi și ești dispus la o plimbare lungă (14 km), încearcă Camí Antic, de la Cadaqués (unde ai de vizitat un sat de pescari fermecător) la Cap de Creus. În prima parte mergi pe drumuri, dar odată ajuns la Portlligat (unde a locuit Salvador Dalí – poți vizita casa lui), devine interesant: plajele Sant Lluís și La Guillola, terenuri întinse cu vii abandonate și faimosul far local. Pentru călătoria de întoarcere, unii drumeți aleg doar drumul, în timp ce alții amestecă drumul cu poteca. În total, sunt aproximativ patru ore de mers pe jos, iar fiecare minut merită cu adevărat.

Spania, cu diversitatea sa uluitoare, oferă o experiență unică pentru toți cei care o explorează. De la plajele spectaculoase la vârfurile sale montane, de la orașele vibrante la satele sale tradiționale, Spania vă îmbie să descoperiți frumusețea sa în fiecare colț. Cu o istorie bogată, o cultură vibrantă și o gastronomie excepțională, Spania rămâne una dintre destinațiile de top pentru călătorii.

Un articol marca Occidentul Românesc publicat în ediția lunii decembrie 2023 cu numărul 152, Anul XIII.
Imagini: Arhiva OR, ABC Mallorca, Asemer