Departamentul de Politică Externă ia notă de opiniile domnului ambasador Mark Gitenstein

În legătură cu declarația Excelenței Sale, domnul Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la București, la Conferința privind reforma sistemului judiciar, organizată de Departamentul American de Stat și de Centrul Marshall, Departamentul de Politică Externă și Relația cu Comunitățile Românești din cadrul Consiliului Național al PSD ia notă de opiniile domnului ambasador privind unele persoane sau foști miniștri care au influențat reforma justiției în România.
Procesul de reformă al justiției a fost unul lung și deloc simplu și care nu a început în 2005, odată cu numirea în funcția de Ministru al Justiției a doamnei Monica Macovei. Dimpotrivă, chiar, procesul desăvârșit între anii 2003-2004, în vederea aderării României la Uniunea Europeană, consemnat în capitolul de negociere JAI, a fost întârziat de unele decizii ale doamnei Monica Macovei în perioadă 2005-2007, decizii care au fost dovedite, ulterior, ca fiind nejustificate.
Îi sugerăm respectuos domnului ambasador să consulte și alte surse de informații calificate, cum ar fi – în sfera societății civile – organizațiile profesionale sau profesioniști de marcă din domeniul justiției, iar în zona politică să extindă dialogul pentru a avea o imagine cuprinzătoare în acest domeniu, folositoare implementării corecte a reformelor în sistemul judiciar românesc.
În acest sens, Partidul Social Democrat, analizând modul de desemnare a procurorului general al republicii, care, în prezent, se face la propunerea ministrului justiției prin numirea de către Președintele României, adică, integral, de factorul politic, evaluează modificarea acestui mod de desemnare a procurorului general prin alegerea acestuia chiar și prin vot universal, așa cum se practică în SUA, ceea ce ar spori independența sistemului judiciar și în România.
Reafirmăm disponibilitatea noastră de a participa la diversele forme de dialog și voința noastră de a construi un sistem judiciar fără nici o ingerință politică, eficient și echilibrat.

23 martie 2012