Declarația anuală de venit în Spania

347

În data de 07 aprilie a început campania pentru prezentarea declarației anuale de venit în Spania pentru anul 2020. Însă, având în vedere indemnizațiile primite anul trecut, din ERTE sau similare, a veniturilor de la diverși plătitori sau acordarea venitului minim vital, foarte mulți dintre dumneavoastră au nedumeriri în ceea ce privește obligativitatea prezentării declarației. Neprezentarea declarației atunci când sunteți obligat duce la aplicarea unei amenzi administrative, așadar este important să vă informați dacă sunteți obligat sau nu la prezentarea declarației anuale de venit.

Cine este obligat să prezinte declarația anuală de venit pentru anul 2020? Contribuabilii sunt obligați să prezinte declarația anuală de venit în cazul în care au obținut venituri mai mari de 22.000 (douăzeci și două de mii) de euro anual de la un singur angajator sau care au avut mai mult de un angajator cu condiția ca cel de al doilea angajator să îi fi plătit contribuabilului mai mult de 1.500 (o mie cinci sute) euro.  Sunt de asemenea obligați la prezentare contribuabilii care au obținut venituri mai mari de 14.000 (paisprezece mii) de euro anual și care au avut mai mult de un angajator cu condiția ca cel de al doilea angajator să îi fi plătit contribuabilului mai mult de 1.500 (o mie cinci sute) euro, cei care primesc pensie compensatorie sau alimentară din partea fostului soț, când angajatorul nu e obligat să facă rețineri pe venit sau când se primesc venituri supuse unui tip fix de reținere. După cum puteți observa, cazurile generale sunt ușor de înțeles și calculat, însă situația se poate complica în anumite cazuri și de aceea e indicat să consultați un contabil în privința obligativității prezentării declarației pe venit.

Cum trebuie să procedeze contribuabilii care au primit în anul 2020 venitul minim vital? De subliniat ca noutate pentru declarația corespunzătoare anului 2020 este faptul că persoanele care au primit venitul minim vital (ingreso mínimo vital) prevăzut în Decretul-lege 20/2020, din 29 mai și toate persoanele care locuiesc împreună cu acestea sunt obligate să prezinte declarația corespunzătoare de venit, astfel cum prevede art. 33.1.f și 2.c din textul legal menționat, indiferent dacă se îndeplinesc sau nu condițiile din articolul 96 din Legea privind venitul, care se referă la cazurile în care contribuabilul este obligat să declare. Ce înseamnă asta? Că o persoană care a primit venitul minim vital va fi obligată să facă declarația anuală de venit indiferent dacă depășește sau nu pragurile economice menționate anterior, iar cei care conviețuiesc cu beneficiarul venitului (inclusiv minorii), vor fi și ei obligați la realizarea declarației indiferent de veniturile obținute.

Cum trebuie să procedeze contribuabilii care au primit în anul 2020 venituri din ERTE? Pentru cei care au primit venituri de la SEPE (Servicio de empleo publico estatal) pentru ERTE în anul 2020 se consideră ca au avut doi plătitori, astfel că vor fi obligați la prezentarea declarației pe venit dacă venitul obținut de la cel de-al doilea plătitor și următorii (în cazul în care sunt mai mulți) depășește suma de 1.500 (o mie cinci sute) de euro dacă suma veniturilor totale anuale depășește 22.000 (douăzeci și două de mii) de euro. De asemenea, există obligativitatea prezentării declarației și atunci când suma primită de la al doilea plătitor depășește suma de 1.500 (o mie cinci sute) de euro și suma veniturilor totale anuale depășește 14.000 (paisprezece mii) de euro.

Ca exemplu, dacă un angajat în 2020 a primit în total suma de 21.000 de euro: 16.000 euro  de la societatea unde lucrează și 5.000 euro de la SEPE pentru ERTE, având doi plătitori, va fi obligat să prezinte declarația anuală pe venit dat fiind că suma ce provine de la al doilea plătitor e mai mare de 1.500 euro, iar veniturile totale depășesc 14.000 de euro.

Dacă un contribuabil primește în anul 2020 venituri totale de 12.500 euro, din care 10.000 primește de la SEPE pentru ERTE și de la firma unde lucrează primește 2.500 euro, chiar dacă are doi plătitori, veniturile totale nu depășesc suma se 14.000 euro, așadar nu va fi obligat la prezentarea declarației anuale de venit.

În ce alte cazuri există obligativitatea prezentării declarației? De asemenea, există posibilitatea obligativității prezentării declarației anuale de venit în cazul în care veniturile obținute în anul 2020 provin din capital mobil cum ar fi dividende, dobânzi, depozite sau valori de venit fix etc. sau câștiguri patrimoniale (venituri ce provin din Fonduri de Investiții, premii pentru participarea la concursuri sau jocuri etc.), cu limita de 1.600 (o mie șase sute) euro pe an, cu anumite excepții.

Există posibilitatea obligativității prezentării declarației anuale de venit în cazul în care veniturile obținute în anul 2020 provin din exploatarea bunurilor imobiliare sau subvenții, cu limita de o mie euro pe an. Nu trebuie să prezinte declarația pe venit cei care obțin venituri integrale din muncă sau din capital mobil sau imobil ori din alte activități economice, până la un venit de o mie de euro și pierderi inferioare de cinci sute euro.

Cum putem prezenta declarația și până când? Termenul pentru prezentarea declarației anuale pe venit pentru anul 2020, indiferent de rezultat, a început în data de 7 aprilie și se termină pe 30 iunie 2021, inclusiv. În cazul în care declarația este pozitivă și aveți de plătit, plata bancară se poate face până la data de 25 iunie 2021 și se poate realiza integral sau în rate. Dacă se alege modalitatea de plată în rate, se va achita 60% în momentul prezentării declarației și restul de 40% până la data de 5 noiembrie inclusiv.

Prezentarea se poate face electronic prin internet, cu certificat digital recunoscut, număr de referință sau sistemul Cl@ve Pin sau prin confirmarea schiței declarației (borrador), la care se poate avea acces pe pagina Sediului electronic al Agenției administrației fiscale. De asemenea, prezentarea se mai poate face prin aplicația care poate fi descărcată pe telefon ori personal cu programare prealabilă la instituțiile abilitate începând cu data de 27 mai 2021. De asemenea, puteți apela la serviciul telefonic de prezentare a declarației pe venit al Agenției administrației fiscale începând cu data de 04 mai până pe 29 iunie 2021 la numerele de telefon 901223344 sau 915530071.

Dacă declarația mi-a dat rezultat negativ, ce termen are Agenția administrației fiscale să îmi plătească? Termenul de înapoiere al impozitului pe venit achitat este de șase luni de la terminarea termenului de prezentare a declarației fiscale, adică până la data de 30 decembrie 2021 sau de la data prezentării declarației, dacă a fost prezentată după expirarea termenului limită.

Autor: Avocat Ioana Bratuleanu (Madrid) – Colaborator voluntar la Occidentul Românesc

Avocat ICAM specializat în Drept internațional

Telefon 0034.642.308.360

Web: www.brilawabogados.es

E-mail: secretaria@brilawabogados.es