Decembrie roșu pentru marile grupuri financiare care au manipulat ratele dobânzilor de referință LIBOR și EUROBOR

201

Decizia din decembrie a Comisiei Europene de a sancționa 8 concerne bancare internaționale cu amenzi în valoare totală de 1,7 miliarde de EURO pentru manipularea artificială a indicilor de dobândă pe piața interbancară EURIBOR şi LIBOR (yen) între 2005-2008 și respectiv 2007-2010, a închis un important ciclu speculativ, care a schimbat fundamental arhitectura piețelor financiare în cea de-a doua parte a ultimului deceniu.

Astfel, ceea ce inițial părea o ipoteză conspiraționistă fără niciun fundament autentic, avea să se transforme – gradual – într-o realitate crudă: nivelul dobânzilor interbancare din epoca marii expansiuni artificiale a creditului și investițiilor imobiliare (2005-2010) a fost influențat, nu de mecanismele concurențiale din piețele financiare, ci de strategii dezvoltate și puse în practică de diferite carteluri de interese bancare. Cu alte cuvinte, băncile aflate, cel puțin teoretic, într-o competiție acerbă, au creat carteluri prin care au manipulat cursul normal al indicatorilor YEN LIBOR (dobânda de referință în baza căreia se împrumută între ele instituțiile financiare de pe piața de yeni) și EURIBOR (indicele echivalent pentru tranzacțiile similare din Zona Euro), cu scopul de a-și maximiza profiturile pe spatele clienților. Un lucru deloc de neglijat, dacă ținem cont de faptul că acești indicatori sunt punctul de referință pentru un portofoliu de produse financiare derivate (credite, ipoteci, etc) evaluat undeva la peste 400 de trilioane de euro!

Practic, între septembrie 2005 și mai 2008, cartelul creat de giganții financiari Barclays, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland și Société Générale a acționat pentru a schimba evoluția normală a indicelui EURIBOR, în baza căruia sunt stabilite prețurile unor produse financiare derivate (ca de exemplu, rata creditelor flexibile în euro acordate populației, care se stabilește în funcție de nivelul EURIBOR scadent la 3 luni, 6 luni, etc plus o marjă fixă hotărâtă de bancă). Totodată consorțiile bancare au stabilit strategii de trading și stabilire a prețurilor la produsele lor financiare, în avantajul lor și în dezavantajul clienților (alte bănci, companii sau persoane fizice).

Similar, în perioada 2007-2010, activitățile de tip cartel au afectat și evoluțiile de pe piața derivatelor privind dobânzile interbancare la yeni japonezi, băncile informându-se reciproc asupra datelor zilnice transmise în vederea stabilirii indicilor YEN LIBOR pentru această valută. Au fost sancționate pentru aceste activități UBS, Royal Bank of Scotland, Deutsche Bank, Citigroup, JP Morgan Chase și casa de brokeraj RP Martin, care  a facilitat colaborarea între instituțiile financiare.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, Deutsche Bank va avea de plătit 725 de milioane de euro (445,8 milioane euro pentru manipularea dobânzilor la euro, respectiv 259,5 milioane euro pentru neregulile constatate în zona dobânzilor la yeni japonezi), grupul britanic Royal Bank of Scotland, controlat de stat, 391 milioane euro (131 milioane de euro pentru nereguli în zona pieţei de euro, respectiv 260 milioane euro pentru influențarea dobânzilor la yeni), in timp ce amenda pentru Société Générale se va ridica la 446 de milioane de euro, pentru influențarea ratei EURIBOR. Pe de altă parte, Barclays Bank, care a dezvăluit autorităților europene existența cartelului a beneficiat de imunitate și a evitat plata unei amenzi de 690 de milioane de euro.

O procedură specială va fi inițiată în cazul gigantului britanic HSBC, care nu a colaborat cu Comisia în scandalul EURIBOR, dar și a marilor bănci americane JP Morgan Chase & CO și Citigroup și a grupului Crédit Agricole din Franța și brokerului ICAP, care au refuzat înțelegerile propuse de Comisia Europeană, în scandalurile EURIBOR și/sau YEN LIBOR.

Grupul elvețian UBS, care a notificat Bruxelles-ul de existența cartelului pe piața interbancară pentru dobânzile la yeni, a evitat o amendă de 2,5 miliarde de euro (după ce anul trecut a platit peste 1,5 miliarde de dolari către autoritățile de reglementare din SUA și Marea Britanie pentru aceleași acțiuni). Băncile și casa de brokeraj care au ajuns la un acord cu Comisia Europeană și și-au recunoscut vina au beneficiat de o reducere cu 10% a sancțiunilor aplicate.

Problemele pentru aceste bănci nu s-au terminat, proceduri similare fiind în curs și în alte state. Până acum, pe plan internațional, au fost aplicate sancțiuni de peste 3.5 miliarde de euro către UBS, Royal Bank of Scotland, Rabobank și ICAP, pentru manipularea ratelor dobânzilor interbancare. Ultima astfel de investigație s-a finalizat în 22 decembrie 2016, în Elveția, unde Comisia pentru Concurență (COMCO) a aplicat amenzi în valoare de peste 96 milioane de dolari, pentru manipularea ratelor indicilor de referință interbancară.

Autor: Rudy Roth – Editor in chief OR

Articol publicat în ediția tipărită Occidentul Românesc/ ianuarie 2017