Debut în forță a noului sezon cultural românesc în Spania

13

san-sebastian2016

Pe parcursul a numai 10 zile, Institutul Cultural Român de la Madrid invită publicul să descopere diversitatea culturii române în cele patru colțuri ale Spaniei: San Sebastian, Sevilia, Palma de Mallorca, Ávila și Madrid. Noul sezon cultural românesc în Spania debutează cu proiecte culturale din cele mai diverse, de la expoziții de artă ceramică, fotografie și arhitectură la concerte de jazz, întâlniri literare și degustări din gastronomia românească.

Turul de forță a debutat cu sprijinirea participării cineaștilor români la ediția cu numărul 64 a Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian, ce se desfășoară în perioada 16-24 septembrie. Actrițele Iulia Lumânare și Iulia Ciochină, regizoarea Roxana Stroe și producătoarea Irina-Andreea Malcea se deplasează la unul dintre cele mai importante festivaluri de film din Peninsula Iberică pentru a prezenta filmele VânătoareaO noapte în Tokoriki și proiectul cinematografic La Civil.

Fotograful Dan Ticulescu, un autodidact, așa cum singur se definește, prezintă la Sevilia, în perioada 20 septembrie – 7 octombrie, o expoziție de fotografie dedicată României de dincolo de clișee. Printr-o serie de fotografii în care contrastează realitățile din mediul urban și rural, artistul urmărește să decanteaze bogăția patrimoniului material românesc.

În data de 24 septembrie, continuă, la librăria Drac Màgic, din Palma de Mallorca, turneul de promovare a traducerii în catalană a volumului de poezii Însetați. Doi poeți din Ardeal: Ion Mureșan și Ioan Es. Pop, în traducerea lui Xavier Montoliu. Această ediţie bilingvă româno-catalană, care a beneficiat de finanțarea Centrului Naţional al Cărţii din cadrul Institutului Cultural Român, reuneşte aproximativ 50 de poeme scrise de cei doi poeţi şi un epilog semnat de poetul Marc Romera.

Inclus încă din 1985 pe lista Patrimoniului UNESCO pentru valoarea inestimabilă a cetății medievale fortificate, Ávila va găzdui două săptămâni de evenimente dedicate culturii române, în perioada 1 – 16 octombrie. Zilele Culturii Române la Ávila se celebrează cu expoziții care pun în valoare locurile din România aflate pe lista Patrimoniul Mondial UNESCO și modernitatea arhitecturii românești în perioada cuprinsă între sfârșitul secolului al XIX-lea și Al Doilea Război Mondial, dar și cu proiecții de documentare, lectură de povești pentru copii și degustări de produse tipice românești.

La Madrid: literatură, jazz și arte decorative

În paralel cu aceste evenimente, Institutul Cultural Român de la Madrid organizează în capitala Spaniei trei evenimente de amploare.

Astfel, în perioada 26 – 30 septembrie, Institutul participă, alături de celelalte reprezentanțe culturale străine care fac parte din cluster-ul EUNIC Madrid, la organizarea celei de-a V-a ediții a Zilei Europene a Limbilor. Pe lângă deja tradiționalele minicursuri de limbă română, ICR Madrid organizează, în data de 29 septembrie, o lectură din poemele Ioanei Gruia în cadrul unui recital la care vor lua parte și poeți din Polonia, Slovenia, Lituania și Franța, la sediul Institutului Italian de Cultură din Madrid. De asemenea, Institutul va prezenta specialiștilor din lumea editorială mecanismele de sprijinire și subvenționare pe care Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții, le pune la dispoziția editurilor internaționale interesate de publicarea autorilor români.

După succesul de public pe care expoziția Cristinei Bolborea l-a înregistrat la Muzeul Național de Ceramică și Arte Decorative din Valencia, cu peste 37.000 de vizitatori în perioada 17 iunie – 18 septembrie, ceramista intervine cu o serie de lucrări în colecția Muzeului Național de Arte Decorative din Madrid. Zece piese reprezentative vor intra în dialog, în perioada 28 septembrie – 27 noiembrie, cu impresionanta colecție de artă decorativă a muzeului madrilen.

În primul sfârșit de săptămână a lunii octombrie, Institutul Cultural Român de la Madrid susține turneul Cvartetului Elevation Lucian Ban. Astfel, în datele de 1 și 2 octombrie, Lucian Ban, Abraham Burton, John Hébert și Eric McPherson vor concerta în sala Clamores din capitala Spaniei pentru ca turneul să continue în Valencia și Almeria.

Institutul Cultural Român de la Madrid a reușit să se impună, prin diversitatea și cadența susținută a evenimentelor, ca partenerul de referință pentru instituțiile culturale spaniole și principalul punct de contact al publicului spaniol cu artele românești.

Detalii suplimentare puteți obține la:

Institutul Cultural Român de la Madrid

icrmadrid@icr.ro

Telefon: +34 917 589 566

http://www.icr.ro/madrid/

Facebook: IcrMadridInstituto Cultural Rumano