„Dacă politichie nu e, nimic nu e!”, cu Tudor Petruț – Măseaua stricată

Pe Donald Trump l-a înstrăinat aparatul birocratic federal încă dinainte de a fi inaugurat, o discuție mai lungă pe care va trebui să o abordăm curând. Apoi serviciile, care au aceiași influență malefică și în SUA ca și în România (deloc paradoxal), l-au vândut pe niște minciuni (probabil rusești) pentru care a plătit Partidul Democrat. Născocirile aberante au devenit o întreagă investigație care l-a ținut în șah pe șeful administrației pentru câțiva ani.

L-au trădat tacit intimii, aduși cu surle și trâmbițe în anturajul de la Casa Albă. Scurgerea de informații din Biroul Oval și de pe culoarele departamentelor administrației – și cu șiretlicurile specifice interpretărilor jurnalistice -, au umplut paginile ziarelor și emisiunile de știri. După ce au fost epurați, prietenii au devenit dușmani populând cu nonșalanță și cu amănunte picante posturile de televiziune declarat opuse președintelui. Niciodată n-a funcționat telefonul fără fir ca în timpul administrației Trump, iar media și-au menținut audiența dornică de scandal înglodată fiind în anonime, zvonuri, prezumții și interpretări trunchiate. Pe principiul, adoptat și de partidul de opoziție, că orice zice și face Trump, noi vom promova exact contrarul.

Deși a rezistat cu stoicism, pe guralivul afacerist devenit șef de stat l-a părăsit și bunul Dumnezeu, care i-a adus, via China, o pandemie care a paralizat societatea mondială. Moment în care, în perspectiva unei posibile înfrângeri electorale, au început să se îndepărteze și o parte din aderenții republicani. În chiar seara alegerilor, canalul Fox News, singurul aliat din media al Casei Albe, l-a înjunghiat pe la spate pe fostul său favorit, și s-a dat cu programul declarându-l învins. Așa că, după alegeri, contestate acerb de președinte, republicanii pe care i-a ajutat să ajungă în poziții de putere l-au trădat fățiș, apărându-și postul, mândria, demnitatea. Istoria va demonstra câtă dreptate au avut.

Pierzantul Donald Trump, vociferând activ că e o victimă a unui imens fals electoral, nu s-a așteptat să fie lăsat în urma istoriei. Până la sfârșit, ca pe o măsea stricată, decanul republican Mitch McConnell și prietenul, confidentul și susținătorul vice-președinte Mike Pence, l-au aruncat pe Donald Trump la gunoi, după care au urmat cu surle și trâmbițe foști și prezenți granguri care i-au sărutat dreapta timp de patru ani. Însingurat și trist, Trump s-a adresat celor care i-au rămas fideli, o masă amorfă de susținători, care, într-o jalnică încercare de a-și exprima doleanțele „au violat casa poporului” de pe Capitol Hill în Washington. Din celula închisorii, mulți se vor dezbăra de adoratul lor în schimbul unei sentințe mai blânde.

Cu numai două săptămâni înainte până când va părăsi Casa Albă, Donald Trump mai are o speranță. Că minunata doamnă Melania Trump, stâlpul familiei, nu o să depună actele de divorț…

Autor: Tudor Petruț (Los Angeles – SUA)
Actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor #MinutulDeHollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile #RomaniansInHollywood. Colaborator la Occidentul Românesc din anul 2011.

Foto: shutterstock.com/search/funny+trump