„Dacă politichie nu e, nimic nu e!”, de Tudor Petruț – Români din toate țările, vaccinați-vă!

Mulți dintre pensionarii nostalgici și nu numai, își amintesc cu umilință de vremurile acelea când ne încolonau frumos și patriotic. O soră medicală amabilă și eficientă ne injecta cu tot felul de vaccinuri. Fără vaccin, obligatoriu ca și aerul, nu ajungea nimeni la școală să primească o educație aleasă. Simplu și la obiect. Și uite că am supraviețuit cu toții cei vaccinați.

Mi-au amintit de vremurile acelea niște amici româno-americani, vecini din sudul Californiei. Erau total nedumeriți de situația catastrofală din țară. Uimiți de poveștile auzite de la rude și prieteni. Îngrijorați de starea națiunii, acolo unde de-abia așteaptă să-și viziteze apropiații de sărbători și nu pot să călătorească. Mesajul ambasadei americane de la București este foarte clar.

Apoi a venit barajul din presă. Mai întâi pe BBC America unde imediat după știrile alarmante din lumea a treia a debutat România. Cu un reportaj emoționant despre numărul de morți și situația din spitalele românești. Gravitatea prezentării ne-a bulversat. Numerele ne-au speriat. La decese pe milion de locuitori am ajuns aproape la nivelul insulelor despre care nu știe nimeni, fosta colonie britanică Saint Vincent and the Grenadines, care e prima.

Media pe România este de zece ori mai mare decât cea europeană. În ceea ce privește vaccinările, țară noastră încă nu e pe ultimul loc, dar foarte aproape. Am aflat detalii pentru că mai toate programele de știri televizate ne-au băgat în față la știrile externe. Nu s-a mai vorbit despre România așa de mult în media americane de la Revoluție.

Au urmat, inevitabil, ziarele, plasând țara noastră pe primele pagini și nu într-o lumină pozitivă. Reuters menționează chiar că la nivelul de vaccinare actual va dura cel puțin 75 de zile pentru încă zece la sută din populație să fie inoculată, lăsând să se înțeleagă că între timp numărul morților va crește exponențial.

Evident, modul de abordare al vaccinării este personal, în familie, între pacient și medic. Numai că în momentul de față România este în criză. Și în atenția internațională. Ca o țară reacționară în context european. Vaccinarea voluntară poate să atenueze colapsul. Nu prea sunt alte soluții. Creșterea numărului de infectați, de decese, și blocajul din sistemul sanitar pot să creeze un cataclism din care cu greu vom putea răzbi. În numele binelui public, români din toate țările, vaccinați-vă!

Autor: Tudor Petruț (Los Angeles – SUA). Actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor #MinutulDeHollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile #RomaniansInHollywood. Contributor la Occidentul Românesc din anul 2011.

Foto: tctmd.com