„Dacă politichie nu e, nimic nu e!”, cu Tudor Petruț – Și am scris povestea așa…

În anul de grație 1994, președintele de atunci Bill Clinton îl nominaliza, și senatul american îl confirma cu majoritate de voturi pe Stephen Gerald Breyer ca Judecător al Curții Supreme de Justiție a Statelor Unite ale Americii.

Nu am sărbătorit la vremea respectivă pentru că nu aveam amănunte, dar astăzi declarăm cu mândrie patriotică simplul fapt că domnul Breyer este la origine evreu român, singurul (și probabil ultimul) cu sânge românesc într-o poziție importantă în statul federal american!

Străbunicul lui Stephen a imigrat din România și s-a stabilit în zona Cleveland, Ohio. O distinsă familie de viță românească a produs generații de intelectuali, culminând cu actualul jurist și membru al celei mai celebre Curții Supreme de Justiție din lume.

E drept că Breyer a fost întotdeauna un liberal american și a susținut în general stânga politică, dar a și demonstrat de-a lungul carierei sale, maleabilitate juridică bazată pe bogata sa experiență. Cu toate acestea Breyer este considerat un stâlp juridic al partidului democrat. Un vot solid și constant pentru cauzele nobile ale emancipării cvasi-socialiste a Americii moderne sub îndrumarea luminată a partidului.

Ajuns la venerabila vârstă de 82 de ani, Breyer a intrat în colimatorul activiștilor de partid care încearcă să-și impună amprenta ideologică asupra rarefiatei stângi politice americane. Un cor de politruci susțin că e timpul ca judecătorul să se pensioneze. Nu pentru că „nu-l mai duce intelectul și uită de la mâna până la gură” legi  și regulamente, ci pentru că e momentul pentru a fi înlocuit, preferabil de către o femeie afro-americană. Nu cu un jurist de talie națională, un judecător marcant sau un profesor de drept cu tomuri publicate. În mod obligatoriu cu o femeie. Neapărat non-albă.

Conspirația anti-românească nu e chiar nouă. Încă din vremea vedetei prezidențiale Barak Obama au fost presiuni ca românul nostru de suflet și simțire să fie epurat. Cu eternă forță și mândrie românească moștenită din bătrâni, judecătorul a manevrat abil apele politice și a refuzat să se pensioneze. Sentimentul anti-românesc al stângii americane nu s-a atenuat. Impulsul anti-semitic și rasist al activiștilor socialiști au pus din nou presiune pe sărmanul român.

În numele comunităților românești, care oricum nu a știut că Stephen Breyer este de origine română, cerem ca autoritățile românești să înfiereze imediat eforturile de denigrare a românismului. În  numele echității și justiției sociale nu putem tolera ca un mare jurist să fie forțat la pensionare doar pentru faptul că este de origine română. Noi ne apărăm „sărăcia și nevoile și neamul” indiferent cine și ce, și de ce este la putere oriunde!

Dacă nu ar fi fost o satiră, acest comentariu este bazat pe un calapod din ce în ce mai comun în presa americană, unde orice poate fi interpretat cu o labilă dar emoțională încărcătură rasistă, xenofobă, misogină, în funcție de direcția ideologică, transformând opiniile în instrumente de propagandă.

Adevărul este că sunt voci în partidul democrat american ale așa numiților progresiști, care cer vehement pensionarea judecătorului. Pentru a aduce în curtea supremă preferabil o femeie afro-americană.

Articole pro și contra acestei presiuni apar mereu până și în presa de stânga. Stephen Gerald Breyer, jurist de origine română, este sub lupa socialiștilor. Din păcate este un fapt declarat. Și ușor de întors din condei, pentru că am scris povestea așa…

Autor și foto: Tudor Petruț (Los Angeles – SUA). Actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor #MinutulDeHollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile #RomaniansInHollywood. Colaborator la Occidentul Românesc din anul 2011.

Foto: „Justice Stephen Gerald Breyer”, de Jim Harrison