„Dacă politichie nu e, nimic nu e!”, cu Tudor Petruț: Putin – Rusia – Ucraina

192

Atenția publicului american este concentrată, evident, pe criza umanitară din Europa de est, pe bâlbâiala americană vizavi de conflict și din ce în ce mai mult pe situația economică locală, mai ales pe creșterea galopantă a prețurilor la carburanți. Volatilitatea pieței financiare și a bursei de acțiuni, plus un continuu blocaj în transportul comercial și portuar în lanțul de aprovizionare, sunt percepute de opinia publică ca precursori ai unei posibile crize economice de anvergură.

Bineînțeles că invazia rusească este folosită de către politicienii americani și aliații lor din mass-media pentru a trâmbița flecăreala ideologică, în pauzele de transmisii în direct de pe frontul ucrainean. Republicanii îl acuză pe președintele Joe Biden de slăbiciune, indecizie și inabilitate diplomatică. De altfel, în anumite sondaje de opinie, majoritatea americanilor declară că dacă hulitul Donald Trump ar fi fost președinte, omologul său rus nu ar fi îndrăznit să dezlănțuie conflictul armat. Mulți comentatori acuză administrația Biden/Harris de o totală incompetență în gestionarea țării și acesta ar fi principalul motiv al colapsului din industria petrolieră și de carburanți. Drept pentru care votanții, cu mic cu mare, trebuie să voteze „schimbarea”.

Democrații folosesc tensiunea internațională pentru a promova agenda ecologică. Sub presiunea aripii socialiste a partidului democrat american, până și Joe Biden pare de acord că este în interesul național ca, odată cu creșterea prețului benzinei, populația să conducă mai puțin, deci să consume mai puțin, să polueze mai puțin și să plătească din ce în ce mai mult. Mai mult, într-o cuvântare larg mediatizată, vicepreședintele Kamala Harris a încercat să convingă onorat publicul că soluția ideală a tuturor problemelor este să trecem cu toții, cu bucurie și mândrie patriotică, la mașini electrice. Pentru că astfel nu vom mai importa benzină de la ruși, vom spulbera industria rusească și-l vom termina pe dictatorul Vladimir Putin, care astfel se va retrage cu coada între picioare din Ucraina.

Pare de necrezut că acesta este discursul politic al zilei. Mai ales că sondajele de opinie sunt evident în favoarea unor soluții imediate care să asigure fluxul normal de carburanți și scăderea prețurilor, mai ales în perspectiva mult așteptatei vacanțe de vară fără pandemie. Și chiar dacă se pare că deja au pierdut alegerile parlamentare din toamnă, democrații, cu război, Putin și NATO în oglindă retrovizoare, consideră că e mai important să promoveze agenda cvasi-socialistă pro energie „verde”, anti-„rasistă” și anti-„naționalistă” cât mai au microfonul.

Autor și foto: Tudor Petruț (Los Angeles – SUA). Actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor #MinutulDeHollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile #RomaniansInHollywood. Colaborator la Occidentul Românesc din anul 2011.