“Dacă politichie nu e, nimic nu e!” cu Tudor Petruț: Lecția de engleză
Un politician perorează cu entuziasm, simpatizanții săi sunt hipnotizați. Aplauzele și uralele viitorilor alegători o să-l incite pe politician, iar discursul va începe să fie pigmentat cu improvizații oratorice care nu apar pe prompter. Politicianul strecoară un cuvânt care sună colosal, scandalos, violent, rasist, inuman. Aplauze și urale.
În doar câteva minute, mass-media explodează pe unde apucă cu știrea de-o șchioapă cum că, cutare om politic a pronunțat un cuvințel care o să schimbe brusc și irevocabil soarta națiunii, a lumii, pe Lună, pe Marte. Înfierând cu mânie, masa de jurnaliști aservită partidului din opoziție îl bat în cuie pe stâlpul infamiei eterne pe politicianul guraliv.
A doua zi, politicieni din partidul de opoziție, membri ai executivului, ba chiar și un distins președinte, citează înțelesul cuvântului buclucaș ca o dovadă de prăpăd, grozăvie sinistră, ba chiar invitație la omucidere. Opozanții nu se sfiesc să ceară, secondați de amicii lor din presă, ca politicianul, membru al celuilalt partid, să fie umilit public și să i se interzică definitiv accesul la cuvântări. Dacă se poate și accesul la alegeri libere și corecte. Pușcărie pentru crima de a folosi un cuvințel.
Domnul Donald Trump, recunoscut de gură-spartă și prinț al gafei, a inserat într-o cuvântare recentă îngrozitorul cuvânt bloodbath, cunoscut de majoritate ca reprezentând un măcel (cu vărsare de sânge). Presa n-a pierdut nici un moment ca să propage știrea bombă. „Titlul din Politico a afirmat că Trump spune că țara se va confrunta cu un masacru dacă Biden câștigă în noiembrie. Un titlu al nbcnews.com a confirmat că Trump a declarat că va fi un măcel dacă pierde” și așa mai departe, după cum a compilat msn.com.
Propaganda de partid condusă de ideologi isteți nu are nici o problemă să scoată cuvinte din context sau să aleagă ceva de-aici, ceva de-acolo într-o frază care, la fel, e lipsită de context. Domnul Trump a fost victimizat continuu cu jumătăți de măsură, măsluiri din condei bazate pe elucubrațiile sale oratorice. Numai că de data aceasta diferența între ce au vrut democrații americani, în frunte cu străbunicul națiunii Joe Biden, președinte și candidat la președinție, ca poporul să audă și ce a spus eminența portocalie a fost flagrantă.
Candidatul republican a fost foarte clar să folosească „masacrul” în contextul unor comentarii (acide dar nu sângeroase) la adresa industriei de automobile. Foarte clar în cuprins. Mai ales că bloodbath, prin definiție, are o uzuală semnificație în context economic. Evidentă din dicționar. Folosită, de altfel cu aplomb, de către mulți moderatori, comentatori, ziariști, când e vorba de un posibilă apocalipsă economică-financiară. Dacă Donaldul, de curând desemnatul fascist neo-nazist, ultra-naționalist, autocrat dictator (dacă e ales președinte) scoate pe gură măcelul, e clar dovadă de război civil.
Nu e rea-voință și lipsă de obraz și de decență din partea unor politicieni. Nu e cârdășie între stânga politică americană și majoritatea mass-media (de partid și de stat). Nici vorbă! Fără vina lor, ci a sistemului de învățământ, toți acești interpreți ai vocabularului doar că nu au luat notă de trecere la lecția de engleză.
Autor: Scenarist, Tudor Petruț (California-USA)
Nota Redacției OR:
Tudor Petruț, actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor Minutul De Hollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile Romanians In Hollywood, scrie la Occidentul Românesc din anul 2011. Tudor Petruț este nepotul marelui actor Emanoil Petruț. A învățat la liceul de matematică-fizică Mihai Viteazul din București și a absolvit în 1990 Facultatea de Regie la Universitatea de Teatru și Film I. L. Caragiale din București. A regizat spectacole de teatru în capitală, la Constanța, Arad și Ploiești. A jucat în filme românești precum Misterul lui Herodot (1976), Femeia din Ursa Mare (1982), Secretul lui Nemesis (1985), Zâmbet de soare (1987), Păstrează-mă doar pentru tine (1987), Liceenii (1987), Extemporal la dirigenție (1987), precum și în serialul Tv Călătorie de neuitat (1994). A emigrat în Statele Unite în anii ’90. Tudor Petruț este cetățean american și are cu prima soție doi băieți, Alexandru și Ștefan. A divorțat și s-a recăsătorit cu Dana, americană cu origine română. Locuiește în Orange County, California, unde și-a luat o licență pedagogică și predă matematica la un liceu din Santa Ana. În America a scris scenarii de film de lung metraj, încercând să negocieze pentru producerea lor cu diverse case de producție americane. A regizat spectacolele de teatru Confesiunile unui copil catolic de E.B. Appell la Long Beach Playhouse și Doi domni din Verona la Magnolia Playhouse din Hollywood. A fost consultant la Columbia Pictures pentru realizarea filmului Bram Stoker’s Dracula. Ca actor, Tudor a fost protagonistul unei campanii publicitare pentru Discover Card, a apărut în câteva seriale de televiziune și filme, și este membru al breslei actorilor SAG-AFTRA și al Academiei de televiziune ATAS.