„Dacă politichie nu e, nimic nu e!” cu Tudor Petruț – Kabul, mon amour

Imaginile televizate în întreaga lume prezintă o realitate tragică și indiferent cum sunt analizate și comentate pe întreg globul, suferințele afganilor aflați între ciocanul taliban și nicovala americană sunt evidente. Printr-o pripită și nemăsurată mișcare politică a președintelui, Statele Unite ale Americii au ajuns de râsul lumii. Râs-plâns, cu lacrimi fugare pentru chinul unor ființe umane cu copii în brațe, agățate sinucigaș de aripile unui avion în decolare. După care începe politica.

Se șoptește că președintele Joe Biden nu a fost alesul poporului, iar milioanele de voturi au fost, de fapt, împotriva hulitului fost președinte. Donald Trump a pierdut alegerile. Joe Biden a devenit președinte. După care a demontat sârguincios, pagină cu pagină, majoritatea acțiunilor executive ale predecesorului său. Fără rațiune legală sau pragmatică, ci doar din silința politică de a-l anula pe Trump din istorie.

Politica externă americană s-a re-aliniat la tradiția marelui conducător Barak Obama, al cărui ucenic Biden a fost mereu. În ceea ce privește situația din Afganistan strategii americani au apelat la aceiași schemă, au eliminat înțelegerile cu talibanii pentru că au fost parafate de Donald Trump. După care președintele Biden a purces la retragerea trupelor pentru a demonstra poporului (alegător) pacifismul umanist al partidului democrat și al alesului lor.

Anti-trumpismul și populismul de la Casa Albă au creat, ca printr-o detonare de bombă, o criză umană și politică mondială care va avea un impact de lungă durată. Un fiasco total, retragerea americană a devenit o sabie (afgană) deasupra capetelor luminate alese prin vot liber, independent și entuziast și democratic și fără nici un fel de fraude electorale. Kabul a devenit cimitirul  care va îngropa cariera politică a domnului Biden și a democraților care l-au impus la putere.

Pentru câteva zile majoritatea media americană a revenit la jurnalism. Prezentând fapte, comentând acid, prezentând opinii diverse, ancorate într-o realitate în direct ce nu poate fi măsluită. Iubitul comandant suprem, mângâiat cu aplomb de mulți jurnaliști până mai ieri, a devenit un bătrânel senil, incoerent în politica externă, cu un suport în cădere liberă în sondajele de opinie.

După care începe politica. Pentru că, după imprudența inițială, presa americană începe să îndulcească afecțiunile prezidențiale. Pentru că dezastrul afgan e trecător iar agenda politică internă a democraților, a cărei campion este vârful de lance Joe Biden, trebuie impusă cu rapiditate. Catastrofa de la Kabul va deveni, în câteva zile, un mare succes umanitar, o nouă victorie americană, cu politicieni și militari la unison, salvatori ai mii de vieți din calea potopului taliban. Sub coordonarea măiastră a președintelui Biden. Re-colorat în vocabular pestriț, Kabul în șalvari și mitraliere va deveni un Kabul mon amour.

Autor și foto: Tudor Petruț (Los Angeles – SUA). Actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor #MinutulDeHollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile #RomaniansInHollywood. Colaborator la Occidentul Românesc din anul 2011.