„Dacă politică nu e, nimic nu e”, cu Tudor Petruț – Regula de trei simplă
Regula de trei simplă
În cazul tragediei televizate “Suspendarea lui nenea Trump”, nu prea există regulă și nicidecum nu e simplă. Vom folosi așadar sub-puncte ca să încercăm să ne lămurim.
UNU:
- Vice-președintele Joe Biden este rugat de către președintele Barak Obama să preia toate relațiile administrației cu Ucraina.
- Printre altele, domnul Biden încurajează Ucraina să dezvolte sectorul resurselor naturale.
- Hunter Biden, fiul vice-președintelui, un simpatic cu capul în nori, este numit în consiliul de administrație al unei mari companii de extracție și prelucrare. Junele nu avea nici în clin nici în mânecă vreo experiență în resurse naturale.
- Compania în cauză, Burisma, intră în colimatorul autorităților ucrainiene, și mai a ales a procurorului lor general.
- Joe Biden, după câțiva ani, se laudă în fața unei audiențe selecte despre cum i-a păcălit dânsul pe ucrainieni. Amenințându-i că le taie finanțarea dacă nu-l mazilesc pe procurorul general. Aceeași persoană care investiga compania în care era implicat Biden junior. Situațiunea descrisă este un exemplu perfect de quid-pro-quo, sau ceea ce în diplomația americană se numește conditions (condiții atașate în mod special fondurilor de ajutorare).
- În context, există suficientă informație din care să se insinueze întrebarea dacă nu cumva ar putea fi vorba de corupție…
DOI:
- Președintele Donald Trump a fost acuzat de colaborare frauduloasă cu rușii. După ce raportul Mueller nu a demonstrat nimica, președintele a ordonat o anchetă despre originile investigației și posibilă corupție la nivel înalt. Procesul se desfășoară sub egida Departamentului de Justiție.
- Vechea administrație ucraineană este una dintre cele care se pare că au colaborat cu Partidul Democrat american în timpul alegerilor oferind diverse informații (majoritatea dovedite false) despre Trump și colaboratorii săi.
- Alegerile din Ucraina au instaurat o nouă administrație a cărei linii directoare sunt lupta împotriva corupției și soluții ale conflictului armat cu Rusia.
- Într-o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, președintele Trump menționează că dorește aportul noilor autorități de la Kiev în investigațiile despre alegerile din 2016 și cazul închis în care e implicată doamna Hillary Clinton (CrowdStrike). Și o declarație fermă a ucrainienilor că vor începe anchete împotriva corupției și corupților. Inclusiv compania Burisma. Chiar dacă în această anchetă nu are cum să nu fie implicat Hunter Biden. Băiatul candidatului la președenție Joe Biden.
- Este prerogativ prezidențial când și cum se eliberează ajutoarele financiare internaționale aprobate de Congres. Prin lege, președintele trebuie să asigure că anumite condiții sunt îndeplinite. În cazul Ucrainei, cea mai importantă condiție este lupta împotriva corupției. Trump amână eliberarea fondurilor pentru 55 de zile. Apoi le trimite cadoul ucrainienilor.
Trebuie menționat aici, pentru că din păcate nu prea s-a raportat, că administrația americană a finanțat imediat fondurile speciale pentru procurare de armament (care făceau parte din ajutorul financiar), un ajutor esențial în condițiile de front militar deschis în Ucraina.
TREI:
- Imediat după victoria în alegeri, dar mai ales după inaugurarea președintelui Trump, democrații au declarat sus și tare că el va fi suspendat în mai puțin de o sută de zile. Încetul cu încetul s-a conturat și procedura: prin instaurarea unei anchete a procurorului special. Care să demonstreze că Trump și campania lui electorală au conspirat cu rușii ca să măsluiască alegerile.
- În afară de coluziune, procurorul special a încercat să demonstreze (fără succes) că președintele a obstrucționat procesul judiciar.
- Deci democrații au încercat să scape de Trump pentru că e nebun la cap (prin al 25-lea amendament constituțional), că e spion rus, că a avut legături secrete cu rușii, că a obstrucționat anchete. Orice altă încercare ar putea fi primită cu o substanțială lipsa de credibilitate.
- În urma convorbirii cu președintele ucrainean, o anonimă a ajuns în mâinile congresmanilor democrați. Informațiile oferite erau o mână cerească în procesul de suspendare despre care se vorbește de atâția ani. Imediat, democrații au lansat o anchetă bombă, acuzându-l pe președinte că a folosit banii statului ca să-i oblige pe ucrainieni să-l investigheze pe Joe Biden, folosind un criminal quid-pro-quo.
- După multe audieri cu ușile închise, apoi publice, democrații au schimbat macazul. Ancheta a devenit dintr-o dată canalizată pe mită politică, o crimă capitală despre care menționează constituția americană ca fiind motiv de suspendare. La care se adaugă posibilul abuz de putere și manipularea martorilor. Toate acuzațiile fiind pompoase și cât se poate de publice.
Fiecare poate să tragă concluzii. Trump a avut suficiente indicații pe baza cărora să ceară ajutorul ucrainean într-o anchetă americană legală. A dorit ca ucrainienii să se implice formal și efectiv în lupta împotriva corupției. Mulți interpretează acest deziderat ca o cerere directă ca să fie anchetat Joe Biden. Trump într-adevăr a oprit pentru o perioadă fondurile de ajutorare. Apoi le-a eliberat fără ca niciuna dintre condițiile care au generat scandalul să fie împlinite. Și așa mai departe, stânga vede roșu și dreapta vede verde. Este greu de interpretat ce vină are Donald Trump, și destul de neclar ce constituie din punct de vedere constituțional o crimă pe baza căreia există cauza pentru suspendare.
Ceea ce pare însă tragic este că se crează un precedent care va afecta relația dintre cabinetul prezidențial și executiv cu Congresul. Dacă președintele Trump va câștiga un al doilea mandat, Partidul Democrat va fi dizolvat și probabil va fi preluat de către aripa socialistă și transformat din punct de vedere ideologic și politic. Dacă președintele va fi suspendat în Camera Reprezentanților și va fi exonerat în Senat (în urma majorității parlamentare republicane) republicanii vor fi acuzați de favoritism. Iar dacă Trump va pierde alegerile prezidențiale, republicanii vor fi într-o dezordine din care cu greu vor mai putea ieși și va fi dificil să-și regenereze ideologia și direcțiile politice.
Nu e simplu, nu e simplu de loc. Și e greu de înțeles la ce folosește toată tevatura politico-juridică în această perioadă de extraordinară prosperitate în Statele Unite…
Autor: Tudor Petruț (Los Angeles – SUA)
Actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor #MinutulDeHollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile #RomaniansInHollywood.
Caricatură prin http://fewings.ca/