„Cu multă perseverenţă, curaj şi sacrificii, nimic nu este imposibil”

Interviu cu Gina Moldovan, director contabilitate şi administraţie în cadrul unei prestigioase firme de telecomunicaţii (Madrid, Spania).

A plecat din România după terminarea studiilor universitare, pentru că s-a ivit o şansă şi nu putea spune „nu” unei provocări profesionale atât de interesante. Decizia a fost hotărâtoare pentru destinul Ginei Moldovan, care a rămas pe meleagurile spaniole, unde a continuat să se prefecţioneze, să înveţe, să îşi desăvârşească pregătirea academică şi să îşi răsplătească ţara de adopţie prin profesionalismul de înaltă clasă de care dă dovadă în toate activităţile sale. Nu a încetat nici acum să studieze, dornică de a excela în ceea ce face, însă găseşte şi timpul necesar pentru pasiunile sale şi pentru familia care o susţine. Gina Moldovan este nominalizată pentru premiile de excelenţă acordate în cadrul celei de-a doua ediţii a campaniei Occidentul Românesc „Noi susţinem excelenţa!”.

Occidentul Românesc: Cum ai ajuns să emigrezi în Spania?

Gina Moldovan: Emigrarea în Spania a fost o alegere directă, am venit aici acum aproape 15 ani pentru o perioadă determinată de timp, după terminarea facultăţii, deoarece primisem o ofertă de a colabora cu un birou de avocaţi. Era nevoie de o persoană cunoscătoare de limba română pentru diferite proiecte şi eu am fost invitată să mă alătur echipei.

Occidentul Românesc: În România ai studiat la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, dar ulterior te-ai orientat înspre contabilitate, management, business. Cum anume s-a produs această schimbare?

Gina Moldovan: Două domenii diferite, într-adevăr! În cadrul Universităţii din Cluj-Napoca am finalizat studiile cu brio, fiind şefă de promoţie şi, în acelaşi timp, am avut posibilitatea de a face şi un master. Destinul mi-a rezervat altă surpriză. Mi s-a dat şansa de a-mi continua activitatea în cadrul firmei unde am intrat iniţial provizoriu, apoi am fost îndrumată înspre a începe o nouă carieră, în domeniul fiscal juridic. A face carieră în cu totul alt domeniu decât cel pentru care mă pregătisem a fost o provocare, categoric, mai ales că era vorba de o altă ţară decât cea de baştină. Ani la rând am urmat diferite cursuri de perfecţionare şi masterate. Anul acesta am început un masterat Executive M.B.A şi cu siguranţă nu mă voi opri nici când îl voi finaliza!

Occidentul Românesc: Ce anume te-a făcut să rămâi în Spania, ce îţi place cel mai mult la patria ta adoptivă?

Gina Moldovan: În primul rând am rămas în Spania pentru carieră, din dorinţa de a-mi continua studiile şi a creşte profesional. Aici am simţit că voi putea obţine ceea ce îmi doream, uşile deschizându-mi-se mai uşor. Într-adevăr, am reuşit, cu multă muncă şi perseverenţă şi având încredere în forţele proprii şi curajul de a înfrunta necunoscutul. În al doilea rând, iubesc clima Spaniei, cu anotimpurile ei şi diversitatea geografică. Poţi să te refugiezi în Asturias dacă ţi-e dor de natura sălbatică, aerul pur oxigenat şi temperaturi mai scăzute. Dacă vrei să profiţi din plin de mare, dai o fugă pe „Costa Dorada”. Nu degeaba Spania este una din principalele destinaţii de vacanţă pentru atât de multă lume! Nu în ultimul rând, îmi plac oraşele spaniole, în care arta modernă şi cea tradiţională se îmbină perfect; îmi place gastronomia specifică fiecărui oraş şi modul în care fiecare cultură îşi face simţită prezenţa într-un mod firesc, natural, plin de căldură şi prietenie. Nu ai cum să nu iubeşti oamenii de aici, veseli, calzi şi plini de viaţă, care sunt dispuşi să te ajute în orice situaţie. Necondiționat!

Occidentul Românesc: Îţi lipseşte ceva din România?

Gina Moldovan: Fără îndoială, în primul rând îmi lipsesc cei dragi mie, adică familia şi prietenii cu care am reuşit să ţin legătura, chiar dacă ne separă o distanţă de câteva mii de kilometri. Am reuşit să umplu acest gol, ca să îi spun aşa, cu prezenţa noilor prieteni de aici din Spania, colaboratori cu care menţin o strânsă legătură. Însă recunosc că mi-e dor de atmosfera sărbătorilor tradiţionale, Paştele şi Crăciunul având alt farmec acasă. În Occident, Crăciunul şi-a pierdut semnificaţia spirituală, devenind mai mult o ocazie pentru schimbul de cadouri.

Occidentul Românesc: Relocarea şi adaptarea în Spania au fost dificile sau fireşti? Au fost obstacole (profesionale, personale) pe care le-ai întâmpinat la început?

Gina Moldovan: Relocarea şi adaptarea au fost destul de dificile, dar aş spune că am fost o norocoasă: când am ajuns în Spania înţelegeam limba spaniolă (datorită telenovelelor din România) şi în două săptămâni vorbeam deja spaniola, perfecţionându-mă pe parcurs, fiind  înconjurată de oameni deschişi, dispuşi să mă ajute să mă integrez cât mai repede. Spiritul latin al spaniolilor, atât de plini de viaţă şi de căldură sufletească, este un factor important care m-a ajutat în convieţuirea de zi cu zi într-o ţară adoptivă.

Occidentul Românesc: Când termini cu munca, ce îţi umple timpul, care sunt bucuriile (mai mici sau mai mari – hobby-uri, activităţi de voluntariat, familia etc.) pe care le savurezi în patria adoptivă?

Gina Moldovan: Parte din timpul meu liber continuă să îl ocupe munca şi studiile, pentru că îmi place, ador ceea ce fac. Masteratului pe care l-am început în acest an îi dedic o parte importantă din timpul meu liber. Bineînţeles că familia continuă să fie o parte importantă căreia îi dedic nu doar timpul liber, ci fiecare clipă când au nevoie de mine. De la cei dragi mie primesc susţinere în tot ceea ce fac. Dar găsesc timp şi pentru o pasiune care nu are legătură cu studiile sau munca: dansul. Merg cu regularitate şi seriozitate la o şcoală de dans. Iar când mai rămân momente pentru relaxare, mă dedic cititului, plimbărilor în aer liber…

Occidentul Românesc: Există, mai nou, o serie de propuneri din partea statului român – pentru românii plecaţi pe alte meleaguri – care implică susţinere financiară pentru a se întoarce şi a începe afaceri în România. Cum apreciezi aceste propuneri, ca om cu studii şi experienţă în domeniul afacerilor? Ar putea ele să fie privite drept interesante sau, dimpotrivă, ca o complicaţie nedorită din cauza imprevizibilităţii sistemului legislativ (mai ales fiscal) din România?

Gina Moldovan: Orice susţinere financiară pentru a începe o afacere este binevenită cu atât mai mult cu cât este nerambursabilă, însă nu toţi românii care se întorc acasă vor fi oameni de afaceri, chiar dacă pot beneficia de un ajutor financiar. La prima vedere sună bine, dar dacă intri în detalii nu este chiar ceea ce pare, adică nu devii om de afaceri de azi pe mâine. Când mergi în profunzime şi citeşti condiţiile la care eşti obligat să aderi şi pe care trebuie să le accepţi pe o lungă perioadă de timp, descoperi că acestea nu sunt foarte avantajoase sau, mai bine spus, sunt riscante, sistemul fiscal legislativ românesc fiind destul de imprevizibil – nu te ajută foarte mult dacă vrei să-ţi deschizi o afacere. Iar în cazul acestor condiţii exigente, realitatea este că îţi trebuie un mare talent să le poţi îndeplini. Dar, cu multă perseverenţă, curaj şi sacrificii, nimic nu este imposibil.

Occidentul Românesc: Un exerciţiu de imaginaţie – ce anume ai schimba în România, dacă ai avea puterea să o faci? Care ar fi lucrurile esenţiale pe care le-ai modifica?

Gina Moldovan: În primul rând aş modifica gândirea oamenilor în general, felul în care percep lucrurile şi modul în care luptă pentru a-şi atinge scopurile de orice natură. În al doilea rând, fără nicio ezitare aş da o şansă tinerilor în general, în special absolvenţilor, care îşi doresc să facă o carieră şi care în momentul de faţă întâmpină multe obstacole pentru a profesa meseria în care au investit ani de studiu şi efort, tineri care, în final, ajung să se realizeze în afara României. Şi, dacă aş mai putea schimba ceva, ar fi sistemul juridic legislativ, care blochează foarte mult afirmarea valorilor.

A consemnat: Camelia Jula
Fotografii: arhiva personală Gina Moldovan