Cristian David: Parteneriat este cuvântul cheie, alături de comunicare

247

DSCN0321 [640x480] DSCN0301 [640x480]

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni Cristian David, realizează în perioada 9 – 13 februarie o vizită de lucru în Spania. Scopul principal al acestei vizite este aprofundarea contactului și a dialogului direct cu reprezentanții comunității românești din aceasă țară, precum și analizarea principalelor preocupări și provocări cu care se confruntă românii rezidenți în Spania. Programul vizitei include deplasări la Madrid, Sevilla şi Bilbao.

S-au inclus de asemenea în program și întâlniri oficiale cu ministrul muncii şi securităţii sociale în Guvernul spaniol, cu secretarul de stat pentru UE în Ministerul Afacerilor Externe, consilierul pentru afaceri sociale în guvernul Comunităţii Madrid, scopul fiind dezvoltarea cooperării și dialogului bilateral în planul sprijinirii integrării comunităţii româneşti, plecând de la baza solidă pe care o asigură buna integrare în societatea şi economia spaniolă şi aprecierea de care se bucură cetăţenii români rezidenţi în Spania.

KKN: La întâlnirea cu oficialii spanioli s-a discutat și despre încadrarea tinerilor în muncă. Ce măsuri concrete vor intreprinde atât România cât și Spania pentru a asigura locuri de muncă tinerilor?

Cristian David: Am avut două întâlniri foarte importante și foarte utile pentru continuarea instrumentelor de lucru privind comunitatea românească din Spania. Ne-am întâlnit cu ministrul muncii, Fátima Báñez García și Íñigxo Méndez de Vigo – secretar de stat în Ministerul de Externe pentru UE. Cele două discuții au arătat faptul că putem să conlucrăm în elaborarea unor proiecte extrem de bine țintite pentru problemele cu care se confruntă românii din Spania, cu privire la intrarea pe piața forței de muncă și problemele de ordin social. Tema legată de susținerea tinerilor sub 25 de ani care doresc să intre pe piața muncii atât în Spania cât și în România și oferirea oportunităților de angajare pentru aceștia, este o preocupare prioritară pentru noi. Întâlnirile au avut ca scop, încheierea protocoalelor și parteneriatelor la nivel instituțional, care prin programe specifice pe care comunitatea le va urmări, să poată să pună la dispoziție mijloace financiare sau de susținere și de integrare cu succes în comunitate.

KKN: Cum sprijină cele două guverne, român și spaniol, comunitățile de români pentru integrarea în societatea spaniolă?

Cristian David: Noi punem în mișcare, din România, resurse financiare logistice sau guvernamentale care susțin caracterul identitar, dar completăm aceste resurse cu ceea ce se poate oferi la nivelul autorităților locale spaniole pentru programele de integrare socială, pentru că problematica integrării sociale are o pondere mai importantă în comunitățile de reședință decât poate avea guvernul României ca instrumente la dispoziție pentru procesul integrării. Toate aceste elemente pot fi utilizate și cred că este extrem de important ca asociațiile românești din Spania să privească spre aceste fonduri și programe europene. Am fost colpeșiți de sumele care sunt puse la dispoziția imigranților de către autoritățile locale spaniole pe programele bugetului de servicii sociale. Iată deci că, este o resursă pe care trebuie să o cunoaștem, și evident, să o folosim exclusiv procesului de integrare socială a imigranților. Nu vorbim despre programele destinate spaniolilor ci despre cele dedicate imigranților, iar comunitățile românești care accesează fonduri din România pentru menținerea caracterului identitar, pot completa aceste finanțări pe proiectele de integrare socială, cu fonduri de la autoritățile locale spaniole. Parteneriat este cuvântul cheie, alături de comunicare. Acest lucru l-am propus și insistăm asupra parteneriatului în relația cu asociațiile care trebuie să cunoască elementele pe care le pot accesa pentru a ajuta integrarea românilor în societate, iar programele cu finanțare europeană sunt tot mai generoase.

KKN: A existat o lungă dezbatere asupra modificărilor aduse procedurilor de vot pentru românii din afara granițelor. Care sunt aceste modificări și dacă ne afectează?

Cristian David: Registrul electoral din România a fost operaționalizat prin efectul Ordonanței Guvernului României și nu aduce niciun fel de îngrădire privind exercitarea dreptului de vot a românilor din afara granițelor. Am o neplăcută surprindere să văd că se continuă această dezinformare care nu face altceva decât să creeze o stare de tensiune, de confuzie și de neliniște în rândul comunităților românești. Nu înțeleg cum este posibil ca cineva să vină într-o întâlnire a comunității cu un document eronat luat de pe un oarecare site și prezentat ca fiind un document oficial emis de Guvernul României. Eu cred că acest lucru este foarte grav. Nu poți, dacă ai un minim de respect și de decență față de comunitate să te prezinți în fața acesteia cu un document care nu are niciun suport legal și să-l pezinți ca fiind document oficial al guvernului. Folosesc prilejul de a sublinia și cu această ocazie faptul că regret foarte mult că s-a creat această tulburare inutilă și gratuită de către niște politicieni care nu sunt serioși și care se joacă cu interesul comunității. Să fie foarte clar faptul că, nu există nicio legătură între registru, ca instrument informativ, ca bază de date, care determină masa electorală și exercitarea dreptului de vot.

Exercitarea dreptului de vot este stabilită prin normele care vizează fiecare tip de alegeri. Spre exemplu, alegerile locale, au o anumită legislație și anumite proceduri ca și aici în Spania. Alegerile parlamentare, pentru președinte etc., au legi proprii de organizare și de desfășurare a acestora. Aceste reglementări vizează fiecare tip de alegeri, dar registrul electoral este unic pentru orice tip de alegeri. Ordonanța în legătură cu alegerile, consfințește ca principal responsabil pentru ținerea acestui registru, autoritatea electorală aflată în subordinea parlamentului și, repet, nu aduce niciun fel de îngrădire privind exercitarea dreptului de vot a românilor din afara granițelor.

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David își va continua vizita de lucru în perioada 12-13 februarie în Comunitățile Autonome Andaluzia și Țara Bascilor.