Cristian David: Dorim să rezolvăm cât mai multe probleme împreună cu românii de pretutindeni

81

Ministrul-Cristian-David [640x480]

Interviu realizat cu Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Cristian David

Reporter: Una dintre priorităţile mandatului dumneavoastră o reprezintă soluţionarea problemelor cu care se confruntă românii din afara graniţelor ţării şi mai ales apărarea drepturilor lor. Aţi avut o serie de întâlniri cu oficialităţi din Europa, SUA, Canada dar şi cu reprezentanţi ai comunităţilor de români. La ce concluzie aţi ajuns în urma acestor vizite ?

Cristian David: Apariţia acestui portofoliu, a ministerului pentru românii de pretutindeni în cadrul ministerului afacerilor externe  reprezintă o reacţie de responsabilitate faţă de problematica românilor care locuiesc în afara graniţelor şi care solicită reacţii coordonate, integrate şi unitare la problemele cu care se confruntă. Strategia pe care am pus-o la punct privind relaţia cu românii de pretutindeni este instrumentul cu care punem în aplicare politicile privitoare la comunităţile româneşti. Noi dorim să rezolvăm cât mai multe probleme împreună cu românii de pretutindeni, nu separat de ei, nu de la Bucureşti fără consultarea lor. Este esenţială întâlnirea cu ei pentru înţelegerea problemelor lor. Un lucru este cert: comunitatea românească din afară reprezintă o parte din societatea noastră la scară mai mică, dar cu aceleaşi probleme. Noi tratăm comunitatea instituţional, dar  ea este formată din oameni cu aceleaşi probleme pe care le au şi cei din ţară. Aici există o interfaţă între stat şi cetăţean, reprezentată de administraţia locală. În ţările de adopţie nu există această interacţiune. Românii din afara graniţelor au nevoie să li se apere drepturile, interesele şi demnitatea. Dacă ne referim la condiţii de muncă, este extrem de important ca cetăţeanul să fie angajat legal şi, atunci când apar probleme, să sesizeze autorităţile statului român, cea mai la îndemână cale fiind ambasada sau consulatul.

Reporter: Aţi prezentat strategia guvernului de la Bucureşti privind relaţia cu românii de pretutindeni atât în luna august la Mangalia, cât şi la Parlament. V-aş ruga să reveniţi asupra ei şi să ne spuneţi ce conţine acest plan de acţiuni?

Cristian David: În primul rând, este vorba despre  o abordare unitară şi integrată a relaţiei instituţionale din partea statului român cu românii de pretutindeni, cu toate comunităţile mai vechi sau mai noi, istorice sau moderne şi care înseamnă o varietate de instrumente cu care noi trebuie să operăm, de la promovarea limbii, culturii şi civilizaţiei române,  promovarea imaginii, facilitarea procesului de integrare a românilor în comunităţile sau ţările unde au ales să trăiască, la legătura cu familiile rămase acasă, apărarea drepturilor şi libertăţilor pe care românii le au în calitatea lor de cetăţeni ai UE. Vrem să arătăm lumii că ştim să ne afirmăm cu demnitate identitatea naţională. Întotdeauna suntem priviţi aşa cum îi lăsăm pe alţii să ne vadă. De aceea trebuie să arătăm tuturor valenţele pozitive pe care le avem, ceea ce suntem cu adevărat şi să nu ne lăsăm judecaţi după percepţii sau prejudecăţi .

Reporter: Avem şi în Spania o serie de poveşti de succes ale românilor care au reuşit să se integreze şi să devină exemple şi pentru societatea spaniolă. De multe ori aceste poveşti sunt prea puţin cunoscute în ţară dar şi în celelalte comunităţi de români de pretutindeni. Este necesară o mai bună relaţionare, informare, eventual printr-o platformă de comunicare.

Cristian David: Avem în vedere acest lucru. Ştiu că aşteptarea celor de afară este ca informaţia să le parvină în mod facil. Pentru aceasta, susţinem trei platforme de comunicare în mediul online, care să reunească comunicarea virtuală a românilor de pretutindeni, activitatea fiecărei asociaţii de români din străinătate, dar şi o platformă unificatoare a efortului instituţional. Spuneaţi de exemplele pozitive: sunt foarte multe în întreaga lume. Români care au reuşit în ţara de adopţie. Îi felicit şi prin intermediul dumneavoastră pe toţi cei care vorbesc, gândesc şi simt româneşte, cărora nu le este ruşine să spună că sunt români  şi care s-au făcut remarcaţi într-un anumit domeniu. Şi nu numai pe ei îi felicit, dar şi pe toţi cei care doresc să ajute într-un fel România. Iată, unul dintre ultimele exemple vine chiar din Spania unde un grup de români inimoşi a  semnat un parteneriat cu un mare spital din Madrid la care pot fi aduși pentru tratament copii bolnavi din România. De curând am fost la Londra şi am avut o serie de întâlniri cu studenţii români care învaţă în Regatul Unit al Marii Britanii dar şi cu cercetători. Sunt impresionat de performanţele pe care le-au atins, de munca pe care au depus-o şi de contribuţia enormă pe care o au la schimbarea imaginii ţării. Şi nu sunt singurii. Cuvintele de laudă vin nu numai din partea mea ci şi din partea celor care lucrează cu aceşti tineri. Bill Rammell, vice cancelar şi director executiv la Universitatea Bedfordshire, declara la recenta întâlnire pe care am avut-o la Londra că sunt aproximativ 6.000 de studenţi români în Marea Britanie care au reuşit să înregistreze unele dintre cele mai bune rezultate pe parcursul anilor de studii.

Reporter: Spania ca şi România este o societate tolerantă. Avem însă parte la ora actuală de o serie de derapaje ale unei părţi a presei dar şi a unor politicieni. Cum priviţi dumneavoastră în calitate de ministru delegat pentru românii de pretutindeni aceste acţiuni?

Cristian David: La baza constucției României de azi există toleranţă şi multiculturalism. Trăim într-o lume globală, în care oamenii pot circula foarte uşor, graniţele au ajuns doar nişte repere formale ale suveranităţii fiind din ce în ce mai puţin nişte bariere fizice de netrecut – între aceste graniţe se creează medii mai mult sau mai puţin propice pentru dorinţele de dezvoltare ale indivizilor –, unele oferă un cadru de dezvoltare a afacerilor mai bun ca altele, unele oferă un cadru de valorificare a cunoştinţelor mai bun ca altele, unele oferă pur şi simplu un cadru de convieţuire mai bun ca altele. România a pierdut din pricina greşelilor unor regimuri trecute – de la cel legionar la cel comunist –, un capital uman de o uriaşă valoare social-economică, culturală şi ştiinţifică. Dacă ne referim la diverse aspecte sesizate în mass-media străină, vreau să subliniez că imaginea României peste hotare, modul în care sunt priviţi românii, ţine de activitatea noastră individuală sau colectivă, în activităţile întreprinse în viaţa de zi cu zi. Astfel, putem să prezentăm tuturor valenţele pozitive pe care le avem, ceea ce suntem cu adevărat. Vrem să găsim elemente de unitate între toţi românii, să îi determinăm să fie alături unii de alţii indiferent unde locuiesc sau lucrează, să îşi păstreze identitatea culturală şi limba strămoşească.

Reporter: Spania a fost şi rămâne una dintre ţările în care românii au ajuns în căutarea unui loc de muncă. Ştiu că vă preocupă fenomenul migraţiei pentru că România este o ţară care s-a confruntat cu acest fenomen pe piaţa muncii. Care sunt principalele direcţii de acţiune în perioada următoare ?

Cristian David: În ultimii 10 ani România s-a confruntat cu fenomenul migraţiei pe piaţa muncii. Nivelul mare al remitenţelor a devenit unul dintre motoarele creşterii economice atâta timp cât familiile din ţară au beneficiat economic, dar şi social, de rezultatul muncii celor plecaţi să muncească în alte state. Este  necesar să se recunoască beneficiile pe care fenomenul migraţiei îl aduce ţărilor de origine şi importanţa imigranţilor în dezvoltarea societăţii. Este necesar ca printr-o distribuţie echilibrată a beneficiilor produse de acest fenomen între ţările de origine şi cele de destinaţie să creştem calitatea procesului de migraţie. Este una dintre principalele obligaţii ale guvernelor care se confruntă cu acest fenomen şi cu vulnerabilitatea imigranţilor expuşi abuzurilor. Vreau să subliniez că este imperios necesar să fie asigurate respectarea drepturilor omului şi libertatea de mişcare. Discriminarea şi tendinţele xenofobe trebuie diminuate şi înlăturate prin susţinerea unui dialog inter-cultural şi inter-religios.

Reporter: De curând a avut loc cea de-a 2-a şedinţă a Consiliului consultativ interinstituţional privind comunităţile româneşti din străinătate. Ce s-a decis pentru perioada următoare?

Cristian David: Obiectivul acestui Consiliu Consultativ este de corelare şi coordonare a activităţilor diferitelor autorităţi implicate în problematica românilor din afară graniţelor. Cele cinci direcţii care trebuie să stea la baza acestei conlucrări interinstituţionale vizează: cultura, educaţia, spiritualitatea, asociativitatea şi, nu în ultimul rând, mass-media. Trebuie să precizez că una dintre preocupările pentru anul următor este analizarea oportunităţilor de organizare a Congresului românilor de pretutindeni. Este extrem de important şi util să avem întocmit un program concret de acţiuni pentru 2014, pentru o bună coordonare a instituţiilor care au în sarcină şi problematica românilor de pretutindeni. S-a stabilit de asemenea ca până la viitoarea reuniune a Consiliului consultativ, toate instituţiile să transmită informaţii referitoare la proiecţiile bugetare destinate acţiunilor care vor fi derulate în beneficiul comunităţilor româneşti din străinătate în anul 2014.

Un interviu realizat de Antoneta Ilie în exclusivitate, pentru Occidentul Românesc