Creșterea popularității călătoriilor cu trenul în Europa

186

Europa se află într-o perioadă de transformare majoră în ceea ce privește transportul. Din ce în ce mai mulți europeni aleg trenul ca mijloc principal de deplasare, fie pe rute de mare viteză, fie prin rețeaua de trenuri de noapte, care continuă să se extindă în aproape întreaga Uniune Europeană, cu excepția Spaniei. Cu toate că Spania și-a concentrat resursele pe dezvoltarea infrastructurii de mare viteză, alte părți ale Europei prioritizează conectivitatea și sustenabilitatea.

Călătorind de la Madrid la Praga, observăm cum trenul devine un simbol al viitorului transportului în Europa, oferind o opțiune curată și rapidă. Persoane ca Rébecca Hagège, o pariziancă de 33 de ani, au adoptat acest mijloc de transport din dorința de a reduce impactul asupra mediului. Hagège și alți călători își exprimă dorința pentru mai multe trenuri de noapte și prețuri mai accesibile, subliniind necesitatea unor soluții alternative la avion și autoturisme.

Criza energetică din 2022 a impulsionat Uniunea Europeană să accelereze dezvoltarea unei rețele feroviare continentale adevărate. De la Bruxelles până la Paris și Praga, trenurile de noapte și cele de mare viteză câștigă din ce în ce mai mulți adepți, în special în rândul tinerilor, care văd în acest mod de transport o soluție la schimbările climatice.

În timp ce țări precum Elveția și Franța domină în utilizarea trenurilor, cu distanțe parcurse de mii de kilometri anual de locuitorii lor, alte regiuni, precum Peninsula Iberică, rămân în urmă în ceea ce privește conexiunile internaționale de tren. Cu toate acestea, avântul luat de trenurile de noapte în restul continentului promite să aducă schimbări importante în viitorul apropiat.

Europa pare hotărâtă să se urce în tren, cu un potențial uriaș de reducere a emisiilor de CO2, și să îmbrățișeze un viitor mai sustenabil și mai confortabil pentru călătorii săi.

A consemnat: Andra Mateescu Gutiérrez
Sursa și foto: ABC