Craiova: Festivalul internaţional de poezie „Mihai Eminescu“

dan caragea [640x480]

justo jorge padron  [640x480]

La Muzeul de Artă din Craiova a început prima ediţie a Festivalului Internaţional de poezie „Mihai Eminescu“. În cadrul primei zile a evenimentului a avut loc decernarea premiilor anuale ale Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu“.

Manifestarea a fost organizată de Fundaţia Europeană „Mihai Eminescu“ (Craiova) şi Academia Internaţională „Mihai Eminescu“ (Craiova), în parteneriat cu Primăria Craiova, Consiliul Judeţean şi Prefectura Dolj. Ion Deaconescu, preşedintele Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu“, a fost moderatorul evenimentului, el oferind totodată şi premiile Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu“, alături de Gaetano Longo şi Vincenzo Bianchi.

Decernarea premiilor s-a deschis cu Justo Jorge Padron, care a primit „Marele premiu pentru poezie“ şi o statuetă pe care i-a înmânat-o Vincenzo Bianchi. „Vreau să mulţumesc României, Craiovei şi bunului meu prieten, Ion Deaconescu, pe care îl cunosc de aproximtiv 30 de ani. Pentru mine, poezia este un fior care cântă şi, înainte de toate, o metodă de a descoperi realitatea din interior“, a afirmat, cuprins de emoţie, Justo Jorge Padron.

Lista premiaţilor continuă cu Istvan Turczi (Ungaria), care a primit premiul special pentru poezie. Premiul pentru proză s-a acordat preşedintelui Fundaţiei Ibero-Americane, Theodoro Elssaca Aboid, născut în Santiago de Chile. Premiul pentru istorie l-a primit Gheorghe Cojocaru, care, după cum afirma şi Ion Deaconescu: „Este cel mai bun istoric dintre poeţi“. Nicolae Vasilescu a obţinut premiul pentru excelenţă politică. Dan Caragea, profesor universitar şi scriitor, a revenit în Craiova după 40 de ani. Acesta a tradus „Luceafărul“ în limba portugheză şi a intrat în posesia premiului pentru traduceri. În cadrul decernării premiilor anuale ale Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu“ a fost premiat, pentru teatru, Ilie Gheorghe. S-a acordat şi un premiu pentru debut, pe care l-a primit Constantin Romulus Preda. sursa: http://www.gds.ro/Societate/2013-09-25/Festival+international+de+poezie+%E2%80%9EMihai+Eminescu%E2%80%9C+la+Craiova