Spania: Concurs tematic de Limbă, cultură şi civilizație românească „Cunoaşte România”

12

cunoaste-romania-logo-2016-model-mic

Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni şi Asociația Rumes Europa din Spania în colaborare cu Institutul Limbii Române din București, anunță reluarea Concursului tematic de Limbă, cultură şi civilizație românească „Cunoaşte România”, dedicat copiilor români cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani. Concursul se va desfășura în lunile noiembrie şi decembrie a.c., în mai multe orașe reprezentative pentru comunitatea românească din Spania: Almeria, Benidorm, Bilbao, Castellón de la Plana, Ciudad Real, Guadalajara, Madrid şi Zaragoza. Ediția finală se va desfășura la Madrid și va coincide cu sărbătorirea a zece ani de curs pentru copiii români, Limbă, cultură şi civilizație românească, în școlile spaniole, precum și cu Ziua Națională a României.

Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni şi Asociația Rumes Europa doresc ca prin aceste activități culturale să contribuie la păstrarea, afirmarea şi promovarea identității culturale românești, să deschidă noi căi de comunicare interculturală şi educație non formală interactivă oferind astfel comunităților românești stabilite în Spania, posibilitatea să-și exprime potențialul cultural-artistic necesar consolidării interne şi întăririi legăturilor cu România. Prin organizarea de activități cultural-educative de acest tip se dorește de asemenea, mărirea gradului de cointeresare al românilor pentru păstrarea elementelor culturale și tradiționale pentru menținerea în acest fel a contactului lingvistic şi cultural cu „patria mamă, România”.

Organizarea celei de-a IV-a ediții a concursului tematic, face parte dintr-un proiect ambițios inițiat în urmă cu cinci ani de către Ambasada României la Madrid, acțiune care a avut un real succes în rândul comunității românești și în special al copiilor români. Asociația Rumes Europa reia desfășurarea concursului după o întrerupere de trei ani. Se va păstra cadrul general de desfășurare al acestuia dar se vor introduce în metodologie câteva schimbări, din dorința includerii unui număr cât mai mare de participanți. Astfel, proiectarea conținutului de activități culturale şi educative include Concursul tematic propriu-zis de cultură generală Cunoaște România, iar ca noutăți: organizarea, în colaborare cu Institutul Limbii Române prin proiectul LCCR, a unor expoziții cu cele mai frumoase lucrări de pictură cu tema Cu gândul la România; momente artistice prezentate de copii şi artiști români din Spania, cu titlul România te iubim!

Activitățile din cadrul concursului se vor încheia cu o degustare de produse tradiționale românești. Se vor acorda premii şi diplome de participare. Toate activitățile şi detaliile de participare, bibliografia şi alte date importante vor fi anunțate pe pagina de Facebook: Concurs tematic de Limbă, cultură şi civilizație românească „Cunoaște România” iar la finalul proiectului, întrebările din concurs şi temele interesante utilizate la sesiunile de pregătire vor fi precompilate într-un compendiu al concursului, intitulat „Cunoaște România” ediția a IV-a, 2016. Concursul este deschis atât asociațiilor de români, biserici, cât şi copiilor înscriși la cursurile de Limbă, cultură şi civilizație românească din Spania. Detalii se pot obține la adresa de e-mail: cunoaste_romania@hotmail.com

Organizat special pentru copiii români din Spania, care, așa cum se știe, au un contact limitat cu limba română și cultura românească, acest concurs deschide pentru ei porțile României, pentru ca împreună cu organizatorii, să descopere frumusețile acestui loc superb din Europa, unde trăiesc prietenii noștri, părinții, bunicii sau străbunicii.

S-a organizat acest concurs pentru copiii români cu drag, şi bucuria de a-i auzi vorbind în limba română despre România!

Asociația Rumes Europa – Madrid

concurs