Concursul „Cunoaşte România”, în plină desfășurare în regiunile Spaniei

 

logo_concurs_2016

Concursul tematic de Limbă, cultură şi civilizație românească „Cunoaşte România”, dedicat copiilor români din Spania, cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani, se desfășoară pe tot parcursul lunii noiembrie, în cele mai reprezentative orașe pentru comunitatea română din țara lui Cervantes: AlmeriaBenidormBilbaoCastellón de la PlanaCiudad RealGuadalajaraMadrid şi Zaragoza.

Etapa finală a concursului va avea loc la Madrid, în primele zile ale lunii decembrie, și va coincide cu sărbătorirea Zilei Naționale a României și împlinirea unui deceniu de la implementarea cursului de Limbă, cultură şi civilizație românească, dedicat copiilor români din Regatul Spaniei, inițiat de către Ministerul Educației Naționale şi Cercetării Ştiințifice din România, prin intermediul Institutului Limbii Române.

Concursul tematic „Cunoaşte România” este organizat de către Asociația Rumes Europa din Spania şi Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, în colaborare cu Institutul Limbii Române din Bucureşti şi Digi Mobil Spania. Două dintre cele opt etape regionale s-au desfăşurat deja, în Ciudad Real (Castilia-La Mancha), în cadrul Muzeului López Villaseñor, în data de 5 noiembrie a.c., şi în Berja – Almeria (Andaluzia), duminică, 6 noiembrie 2016, în Sala de Expoziții a primăriei.

Următoarele șase etape ale concursului urmează să se desfășoare după următorul program:

– Benidorm – sâmbătă, 19 noiembrie, a.c., în Sala de Festivități a Primăriei, Plaza de SS. MM. Los Reyes de España 1, 03501 Benidorm, provincia Alicante, între orele 11:00 și 14.00;

– Castellón de la Plana – duminică, 20 noiembrie, în Sala de Festivități din Centro Urban de Castellón, situat în  Cuadra de la Salera, S/N, 12006, Castellón de la Plana, între orele 17:00 și 20:00;

– Guadalajara – sâmbătă, 26 noiembrie, în Sala Festivă din Centro Municipal Integrado Eduardo Guitián, Av. de El Vado 1, 19005 Guadalajara, între orele 10:00 și 14:00;

– Zaragoza – sâmbătă, 26 noiembrie, în cadrul Centro Cívico Delicias, situat în Av. Navarra 54, 50010 Zaragoza, începând cu orele 10:30;

– Madrid – sâmbătă, 26 noiembrie, începând cu orele 16:30, la sediul Ambasadei României în Regatul Spaniei, Av. de Alfonso XIII, 157, 28016 Madrid;

– Bilbao – duminică, 27 noiembrie, la Consulatul General al României la Bilbao, situat în Plaza Circular nr. 4, 48001, Bilbao, provincia Vizcaya, între orele 11:00 și 14:30.

Ediția finală se va desfășura duminică, 4 decembrie, începând cu orele 11:30, în Centro Cultural Sanchinarro din Madrid, Princesa de Éboli / Alcalde Conde de Mayalde, s/n, 28050 Madrid.

Etape desfășurate în perioada 01 – 17 noiembrie 2016:

  1. Concursul „Cunoaște România” – Etapa regională Castilia-La Mancha, desfășurată la Ciudad Real în data de 5 noiembrie a.c.

La data de 05 noiembrie a.c., în cadrul Muzeului López Villaseñor din Ciudad Real, s-a desfășurat etapa Castilla-La Mancha a concursului tematic de Limbă, cultură și civilizație românească (LCCR) „Cunoaște România” inițiat de către Asociația Rumes Europa, în colaborare cu Institutul Limbii Române, și sprijinul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni – Ministerul Afacerilor Externe. La cele trei secțiuni ale Concursului „Cunoaşte România” au participat 85 de elevi, susținuți de către părinți și membri ai comunității române din Castilia-La Mancha, precum și de către reprezentanți ai oficiului consular.

În mesajul său, consulul român, Lucia Florentina Kemokai a adus mulțumiri și aprecieri părinților pentru faptul că știu să prețuiască valoarea limbii și culturii române, prin încurajarea copiilor să participe în mod constant, la cursurile LCCR, copiilor, „pentru sârguința cu care se implică în aceste cursuri, și în mod deosebit, doamnelor profesoare pentru timpul, energia, și mai ales sufletul și simțirea românească pe care le dedică în desfășurarea activităților educative pentru cei mici.”

Echipele câștigătoare ale etapei locale desfășurate la Ciudad Real sunt:
Locul I – Echipa „Cireșarii” din localitatea La Roda, coordonați de către profesoara Gabriela Făt;
Locul II – Echipa „Avram Iancu” din localitatea Alcázar de San Juan, coordonați de către profesoara Angelica Neag;
– Locul III – Echipa „Floare albastră” din localitatea Villarrobledo, coordonați de către profesoara Maria Cristina Carpov.

ciudad_real-800x600

În cadrul acțiunii desfășurate la Ciudad Real au mai fost premiați, și câștigătorii concursului de creație: Miriam Doboș din localitatea Villarrobledo, prin grija profesorului coordonator, Maria Cristina Carpov, și Evelyn Toribio Beteta din Villafranca de los Caballeros, profesor coordonator – Mirena Cionca.

Etapa Castilla-La Mancha a Concursului „Cunoaște România” a fost realizată cu sprijinul Primăriei din Ciudad Real.

*****

  1. Concursul „Cunoaște România” – Etapa locală Andaluzia, desfășurată la Berja – Almeria

Duminică, 6 noiembrie a.c., în Sala de Expoziții a primăriei din Berja – Almeria, s-a desfășurat a doua etapă a Concursului tematic de Limbă, cultură și civilizație românească „Cunoaște România” inițiat de către Asociația Rumes Europa în colaborare cu Institutul Limbii Române și sprijinul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni – Ministerul Afacerilor Externe.

La acțiune au fost prezenți 85 de elevi români, dintre care, 36 au participat la concurs, iar  ceilalți, au prezentat diverse momente artistice.

Echipele câștigătoare ale etapei locale desfășurate la Berja – Almeria, sunt:
Locul I – Echipa „Românașii” din localitățile San Isidro și Campohermoso La Roda, coordonați de către profesoara Ancuța Maria Crăciun;

Locul II – Echipa „Tricolorii” din localitatea Vicar, coordonată de către profesoara Adam Irina;

Locul III – Echipa „Voiniceii” din localitatea Berja, coordonată de către profesoara Ancuța Maria Crăciun.

image10-800x600

În cadrul concursului, juriul a oferit un premiu special elevei Lavinia Prihoancă din San Isidro de Nijar care, sub stricta coordonare a profesoarei Ancuța Maria Crăciun, a realizat în culori, pentru secțiunea lucrări tematice, casa lui Ion Creangă din Humulești.

image5-800x600

La etapa a doua desfășurată la Berja, au fost prezenți invitați de seamă din comunitatea regională: preoți români de la parohiile din zonă, reprezentanți ai Viceconsulatului din Almeria, directori spanioli ai școlilor unde elevii români urmează cursul de Limbă, cultură și civilizație românească, profesori care predau limba arabă, colegi cu profesorii români, reprezentanți ai inspectoratului școlar din Almeria, și nu în ultimul rând, familiile elevilor participanți.

*****

Reamintim faptul că, acest proiect inițiat de către Asociația Rumes Europa din Madrid, se adresează copiilor români sau de origine română, cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani, rezidenți în Spania, în oraşul şi localitățile apropiate locațiilor de desfăşurare a etapelor concursului. La acțiune, participă între 8 şi 12 echipe, formate din câte patru concurenți, care se vor întrece răspunzând la întrebări de cultură generală despre România, într-o atmosferă ludică, competitivă, dar şi relaxantă în același timp, grație alternării concursului cu momente artistice dedicate copilăriei şi României.

În cadrul etapelor concursului „Cunoaşte România”, organizatorii au invitat în scenă tinere talente ale comunității româneşti. Formatul concursului include participarea unui juriu alcătuit din personalități ale comunității române din fiecare regiune implicată, şi studenți români care frecventează cursurile universităților din zona respectivă.

Echipele care obțin punctajul maxim, se vor clasifica pe primele trei locuri şi vor primi premii speciale, iar echipa desemnată câştigătoarea locului I va participa la etapa finală de la Madrid, alături de celelalte echipe câştigătoare a locului I, din toate zonelor participante, în luna decembrie a acestui an.

Pe lângă diplomele şi diversele premii care vor fi oferite concurenților de către organizatori, constând în reviste, cărți de literatură pentru copii, dulciuri cu aromă de „acasă”, albume de fotografii oferite de către Editura Alcor, broşuri „Explorează grădina Carpaților” din partea Autorității Naționale pentru Turism din Bucureşti, premianții locurilor I, II şi III ale acestor ediții locale se vor putea bucura de premii speciale oferite de către cunoscuta companie Digi Mobil (telefoane și smartphone-uri Allview precum şi materiale promoționale).

De asemenea, premianții locurilor I, II și III ai etapei finale de la Madrid, vor primi cadouri speciale oferite de către Carmangeria Românească (patru calculatoare tabletă), NELU BÂRSAN S.L. și Occidentul Românesc (articole de papetărie și ciocolată de marcă din Statele Unite și Spania), surprize din partea EsTradicion Group-S.L, cărți în limba română oferite de către Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni şi Editura Niculescu din Bucureşti, revistele Doxi şi Terra de la editura CD Press, precum și hărţi fizice şi administrative ale României oferite de către Autoritatea Națională pentru Turism.

Asociația Rumes Europa aduce mulțumiri și pe această cale, profesorilor care predau în Spania cursul de Limbă, cultură şi civilizație românească, pentru implicarea în acest grandios proiect, pentru profesionalismul, dedicația şi dăruirea de care au dat dovadă, felicită concurenții câştigători de la edițiile care deja au avut loc, urează mult succes concurenților din etapele următoare, şi aduce multe mulțumiri familiilor şi coordonatorilor regionali. De asemenea, Rumes Europa aduce mulțumiri sponsorilor, dar şi colaboratorilor pentru organizare: Institutului Limbii Române, Departamentului Politici Pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din Bucureşti, şi Digi Mobil.

Material realizat de către Occidentul Românesc – Partener media în acest proiect.