Comunitatea Valenciană: Concursul „Cunoaşte România” – Etapa locală desfăşurată la Benidorm, provincia Alicante

183

poza_grup

Concursul tematic de Limbă, cultură şi civilizaţie românească „Cunoaşte România” – Ediţia a IV-a, dedicat copiilor români din Spania cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani, se desfăşoară pe tot parcursul lunii noiembrie, în cele mai reprezentative oraşe pentru comunitatea română din Regatul Spaniol: AlmeriaBenidormBilbaoCastellón de la PlanaCiudad RealGuadalajaraMadrid şi Zaragoza.

Ediţia a IV-a a concursului este organizată, în acest an, de către Asociaţia Rumes Europa din Spania şi Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, în colaborare cu Institutul Limbii Române din Bucureşti şi Digi Mobil Spania. Organizarea celei de-a patra ediţii a concursului face parte dintr-un proiect ambiţios dedicat copiilor români, iniţiat în urmă cu cinci ani de către Ambasada României la Madrid, care s-a bucurat de mult succes în rândul comunităţii româneşti din Spania.

BENIDORM – Concursul „Cunoaşte România” – A III-a Etapă locală

După primele două etape realizate la Ciudad Real (Castilia-La Mancha) şi Berja – Almeria (Andaluzia), a urmat cea de-a treia etapă, care s-a desfăşurat în Sala de Festivităţi a Primăriei din Benidorm, sâmbătă, 19 noiembrie a.c., începând cu ora 11:00. Etapa locală a fost organizată de către Asociaţia Ulpia Traiana, în parteneriat cu Primăria Benidorm şi în colaborare cu Asociaţia Acoramar – „Un corazon dos mares” şi magazinul de produse alimentare româneşti „Alex” din San Pedro de Pinatar, provincia Murcia.

es-afis-cunoaste-romania-benidorm-1024x768

Într-o atmosferă relaxantă şi plăcută, copiii de la cursul opţional de Limbă cultură şi civilizaţie românească din Albir, Altea, Benidorm şi Elche (Provincia Alicante), precum şi din San Pedro del Pinatar (Provincia Murcia) au fost distribuiţi în nouă echipe a câte patru elevi pentru fiecare şi s-au întrecut între ele pentru a obţine mult râvnitul loc I, care oferă posibilitatea participării echipei câştigătoare la etapa finală a concursului, ce se va desfăşura la Madrid, pe data de 4 decembrie a.c.

desf_concurs-1024x768

dsc_0012-1024x768

În prezenţa unui public numeros şi sub „bagheta magică” a prof. Dorina Apostol, orchestrarea concursului s-a desfăşurat pe parcursul a trei runde, moderate impecabil de către profesor universitar Cătălina Iliescu de la Universitatea din Alicante. Aşadar, nouă echipe (ARGEŞ, DÂMBOVIŢA, DUNĂREA, MUREŞ, OLT, SOMEŞ, PRUT, SIRET şi TIMIŞ), a câte patru elevi fiecare, s-au „duelat” între ele timp de peste trei ore pentru obţinerea locului I. Cele trei runde de întrebări despre limbă, cultură, geografie, istorie şi civilizaţie românească au cuprins:

– nouă întrebări a câte 10 puncte fiecare pentru runda I;

– şase întrebări a câte 20 de puncte fiecare pentru runda a II-a:

– trei întrebări a câte 30 de puncte fiecare, pentru runda a III-a.

La finalul rundei a III-a, patru dintre cele nouă echipe participante la concurs (DÂMBOVIŢA, OLT, SIRET şi TIMIŞ) au acumulat fiecare câte 300 de puncte, motiv pentru care s-a apelat la primul set de întrebări de baraj pentru departajare, rămânând, astfel, pentru clasamentul final al concursului etapei locale, echipele DÂMBOVIŢA şi OLT. După parcurgerea unui nou set de nouă întrebări de baraj, pe podium a rămas, în final, echipa DÂMBOVIŢA, cea care va participa la etapa finală din data de 4 decembrie de la Madrid.

dsc_0043-1024x768

Clasamentul final al etapei locale desfăşurate la Benidorm:

LOCUL IEchipa DÂMBOVIŢA (San Pedro de Pinatar, provincia Murcia) alcătuită din elevii: Ion Andreea Corina, Turcman Georgiana Diana, Rodilă Raul Dumitru şi Neagu George Marius, prof. coordonator Ionela Dojană;

LOCUL IIEchipa OLT (Elche, provincia Alicante) prof. coordonator Alina Toderici;

LOCUL IIIEchipa SIRET (Elche, provincia Alicante) prof. coordonator Alina Toderici;

LOCUL IVEchipa TIMIŞ (San Pedro del Pinatar, provincia Murcia) prof. coordonator Ionela Dojană;

LOCUL VEchipa DUNĂREA (Benidorm, provincia Alicante) prof. coordonator Dorina Apostol;

LOCUL VI –  Echipa PRUT (Benidorm, provincia Alicante) prof. coordonator Dorina Apostol;

LOCUL VIIEchipa MUREŞ (Albir, provincia Alicante) prof. coordonator Violeta Gherman;

LOCUL VIIIEchipa ARGEŞ (Benidorm, provincia Alicante) prof. coordonator Dorina Apostol;

LOCUL IXEchipa SOMEŞ (Altea, provincia Alicante) prof. coordonator Violeta Gherman.

dsc_0083-1024x768

Rezultatele obţinute de către echipele participante la concursul de la Benidorm demonstrează un aspect important: toţi elevii au fost foarte bine pregătiţi de către profesorii lor, ţinând cont de diferenţele mici dintre rezultatele obţinute pe echipe. În consecinţă, dat fiind faptul că patru echipe au acumulat în final un punctaj de 300 de puncte fiecare, cu puţină atenţie în plus din partea copiilor şi fără pic de grabă, clasamentul final ar fi fost cu totul altul: patru echipe locul I,  locul II, o echipă şi locul III, o altă echipă.

final-1024x768

În acest sens, María Jesús Pinto Caballero, consilier pe probleme cetăţeneşti în cadrul Primăriei din Benidorm, a transmis, prin discursul său, un mesaj de felicitare şi admiraţie adresat copiilor şi profesorilor coordonatori, dar în acelaşi timp şi părinţilor, pentru că, împreună, îşi aduc aportul în vederea păstrării identităţii, a tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti în ţara adoptivă, Spania, menţionând faptul că iniţiativa este extraordinară şi nu cunoaşte o alta care să-i semene. De asemenea, a felicitat Asociaţia Ulpia Traiana, un important colaborator care, de peste 7 ani, participă activ în activităţile organizate de către Primăria Benidorm.

dsc_1519-1024x768

Au urmat discursuri şi felicitări din partea consilierului Bernardo Mira Estirado, a directorilor de şcoli din Serra Gelada şi Colegio Mestre Gaspar Lopez din Benidorm unde copii români urmează cursul de Limbă cultură şi civilizaţie românească, din partea Ornelei Ivan, reprezentantul Asociaţiei Rumes din Madrid, organizatorul celei de-a patra ediţii a concursului „Cunoaște România” din acest an, şi profesor în cadrul LCCR, precum şi din partea reprezentanţilor Digi Mobil, prezenţi la eveniment.

Regulamentul concursului „Cunoaşte România” prevede ca, în afara acestuia, să mai existe două secţiuni speciale, care să fie premiate. Aşadar, în cadrul evenimentului de la Benidorm, la secţiunea „România, te iubim!” – momente artistice, au fost premiaţi următorii copii:

1) Brisa Lopéz – Şcoala Miguel Hernandez din Benidorm, elevă de naţionalitate spaniolă, în vârstă de 8 ani, care frecventează cursul LCCR de 3 ani, a recitat în limba română poezia „Somnoroase păsărele” de Mihai Eminescu.

dsc_0104-1024x768

2) Alex Iliuţ Miron, de 5 ani, din San Pedro del Pinatar, care a recitat o poezie proprie: „Mi-s fecior de moroşan”.

dsc_1620-1024x768

3) Roxana Enache, 10 ani, din Torrevieja, a efectuat un moment de gimnastică ritmică.

dsc_0107-1024x768

4) Luana Vidican, de 13 ani, din Elche, a interpretat: „La oglindă” şi „Cântă cucu-n Bucovina”.

5) Daniela Alexandra Muscalu – 19 ani, din cadrul Asociaţiei „Acoramar” din  San Pedro del Pinatar, Murcia.

6) Echipa OLT din Elche a prezentat „Vizita”, de Ion Luca Caragiale.

La a doua secţiune artistică în afara concursului, „Cu gândul la România” – pictură, premiul special a fost oferit lui Alice Iulia Vasilache pentru lucrarea cu titlul „Cu gândul ACASĂ”, lucrare ce va fi expusă la Madrid, la etapa finală.

Tot la această secţiune de pictură au fost decernate următoarele premii:

dsc_1467-1024x768

– Premiul I – Bianca Avasiloaie, Şcoala Ausias March, Elche – „Fata cu basma roşie”, reproducere după Nicolae Grigorescu;

– Premiul al II-lea – Raul Grad, Şcoala Els Tolls, Benidorm – pentru lucrarea „Decebal”;

– Premiul al III-lea – Cristian Emanuel Martinică, San Pedro de Pinatar – petru lucrarea”Castelul Bran”.

dsc_1542-1024x768

În finalul acţiunii de la Benidorm, i-am solicitat câteva impresii despre eveniment profesorului universitar Cătălina Iliescu, care a moderat cu mult profesionalism concursul. În declaraţia sa, Cătălina Iliescu a menţionat, printre altele, faptul că acest concurs, „Cunoaşte România”, este rodul muncii copiilor care frecventează cursul de Limbă, cultură şi civilizaţie românească; “mi s-a părut de la început o idee salutară, extraordinară, o inițiativă fericită pentru toți românii, în primul rând pentru că îi are ca protagoniști pe copiii noștri, copiii comunității românești. Ei au posibilitatea să își verifice în cadrul acestui concurs, nu doar cunoștințele despre limba română și despre România acumulate în cadrul cursului de Limbă, cultură și civilizație românească, ci construiesc un spațiu comun, un spațiu intelectual bazat pe cunoaștere, unde se văd eforturile nu numai ale elevilor ci și ale profesorilor, ale părinților, pentru că și părinții trebuie implicați în această activitate de cursă lungă. Concursul, în ansamblul său, este de fapt încununarea acestui efort pe care îl fac și elevii și părinții de-a lungul unui an, este o construire a unui spațiu comun, în care ei se întâlnesc, și unde noi toți, ne recunoaștem identitatea.”

dsc_1478-1024x768

De asemenenea, și prof. Dorina Apostol în calitate de președinte al Asociației Ulpia Traiana, organizatorul etapei locale a concursului „Cunoaște România” din Benidorm, a subliniat în declarația sa pentru Occidentul Românesc, pregătirea extraordinară a copiilor participanți la concurs, o acțiune foarte iubită încă de la primele ediții în Spania; „am apreciat foarte mult modul cum a fost conceput acest concurs pentru că a stimulat atât interesul copiilor, cât și a părinților față de cultura și tradițiile românești. Am participat cu cinci grupe la concursul „Cunoaște România”, încă de la prima sa ediție în Spania, remarcând încă de atunci interesul tuturor față de cursul de Limbă, cultură și civilizație românească, drept pentru care, am considerat că este necesar, să continui a participa la această acțiune ori de câte ori suntem invitați.

Concursul „Cunoaște România” este un proiect pe cere eu îl iubesc din toată inima și indiferent de ceea ce se va întâmpla în viitor cu acest proiect, eu voi continua să lupt pentru ca acest eveniment să existe în Spania pe perioadă nedeterminată. Este o posibilitate de a ține aproape comunitatea de români, de a face cunoscut tot ceea ce înseamnă artă, cultură și civilizație românească, atât în rândul românilor care trăiesc în Spania, cât și a autorităților spaniole. Proiectul LCCR ne oferă posibilitatea, ca la aceste concursuri să invităm directorii de școli unde se desfășoară cursul, inspectorii școlari regionali, cărora avem posibilitatea de a le prezenta partea practică a cursului care se desfășoară în școlile spaniole, pentru că Spania ne asigură partea de infrastructură în acest proiect, iar șefii acestor instituții cunosc doar partea teoretică a proiectului. Prin aceste concursuri locale, avem posibilitatea să oferim tuturor importanța existenței cursului LCCR printr-o transparență totală a rezultatelor benefice pentru comunitatea română din Spania.

Astăzi, mi s-a demonstrat încă o dată în plus, că acest concurs este o inițiativă care trebuie urmată și că trebuie să insistăm fiecare dintre noi, fiecare cadru didactic ca acest concurs să se organizeze pe plan local, pentru a oferi posibilitatea copiilor din toate școlile să participe la concurs, iar părinților acestora să se implice. Organizat la nivel național, posibilitatea de participare a tuturor copiilor care frecventează cursul LCCR la concurs este mult prea redusă ceea ce în opinia mea, nu este un mod de a cunoaște real pregătirea acestor copii care participă la curs în școlile spaniole.”

Prof. Dorina Apostol mulțumește și pe această cale tuturor pentru participare la eveniment, copiilor pentru prestarea lor specială și părinților pentru implicare, invitaților și celor care cred în păstrarea limbii române, a culturii, a tradițiilor și obiceiurilor strămoșești în țara de adopție.

De asemenea, aduce mulțumiri organizatorilor și colaboratorilor, precum și sponsorilor etapei locale a concursului „Cunoaște România” desfășurate în Benidorm: Digi Mobil, Restaurantul Rumanos „Dracula” din Albir, „Transilvania” din Albir, „Muntenia” (Los Gemelos) din Benidorm, „Cafe Lounge Chila” și „Pasteleria Bea” din Benidorm, și nu în ultimul rând, Asociației „Zestrea” din Alicante și Asociației „San Nicolas de Elx” din Elche.

Un material realizat de Occidentul RomânescPartener media în cadrul proiectului Concurs tematic de Limbă, cultură și civilizație românească „Cunoaște România”.

Foto: Claudiu Gherman și OR

dsc_0014-1024x768

dsc_0016-1024x768 dsc_0018-1024x768 dsc_0021-1024x768 dsc_0035-1024x768 dsc_0036-1024x768 dsc_0037-1024x768 dsc_0043-1024x768 dsc_0045-1024x768 dsc_0051-1024x768 dsc_0056-1024x768 dsc_0057-1024x768 dsc_0060-1024x768 dsc_0065-1024x768 dsc_0068-1024x768 dsc_0072-1024x768 dsc_0076-1024x768 dsc_0080-1024x768 dsc_0085-1024x768 dsc_0087-1024x768 dsc_0090-1024x768 dsc_0092-1024x768 dsc_0094-1024x768 dsc_0101-1024x768 dsc_0136-1024x768 dsc_1482-1024x768 dsc_1486-1024x768 dsc_1491-1024x768 dsc_1492-1024x768 dsc_1509-1024x768 dsc_1513-1024x768 dsc_1524-1024x768 dsc_1538-1024x768 dsc_1565-1-1024x768 dsc_1574-1024x768 dsc_1579-1024x768 dsc_1589-1024x768 dsc_1598-1024x768 dsc_1638-1024x768 dsc_1683-1024x768 dsc_1764-1024x768 dsc_1792-1024x768 dsc_1799-1024x768 dsc_1802-1024x768 dsc_1812-1024x768 dsc_1814-1024x768 dsc_1817-1024x768 dsc_1823-1024x768 dsc_1840-1024x768 dsc_1879-1024x768

poza_grup

logo_concurs_2016