Institutul Hispano-Rumano continuă seria eventimentelor care au ca finalitate promovarea tradiţiilor şi culturii româneşti în oraşul spaniol unde peste 10% din populaţie este de origine română.
Pentru a marca Ziua Mărţişorului şi Ziua Internaţională a Femeii, Institutul Hispano-Rumano, împreună cu Asociaţia „Europa Cultural”, a organizat în data de 5 martie, în centrul cultural „La Boemia”, evenimentul intitulat „Vine, vine, primăvara”.
Organizatorii şi-au propus să ofere un program diferit, în care protagonismul să-i aparţină femeii, fără a uita însă de „mărţişor”, acest vechi şi frumos obicei strămoşesc. Gazdele evenimentului bilingv, Cristina Lungu şi Edgar Breso au prezentat o scurtă descriere a istoriei şi semnificaţiei mărţişorului, care reprezintă sosirea primăverii şi odată cu ea, a bucuriei şi căldurii în sufletele românilor, şi au dăruit tuturor femeilor prezente o floare cu ocazia zilei de 8 Martie – Ziua Internaţională a Femeii, gest prin care s-a demonstrat recunoştinţa, preţuirea, dragostea faţă de persoanele care ne-au dat viaţă şi care ne fac existenţa mai frumoasă.
De asemeanea, în cadrul acestui act s-a dorit păstrarea obiceiului românesc de a sărbători venirea primăverii prin dăruirea unui mărţişor femeilor prezente la eveniment şi în acelaşi timp s-a vizionat o proiecţie cu subtitare în limba spaniolă, în care se explică originile mărţişorului.
În continuare, ansamblul folcloric „Zestrea românească” împreună cu solistului Vasile Ciopec au demonstrat persoanelor prezente valoarea dansului popular românesc.
Grupul de copii „Prichindeii”, sub îndrumarea profesoarei Mihaela Luncan, preşedinta Asociaţiei „Europa Cultural”, au adus farmecul primăverii pe scenă prin cântec, dans şi poezii, dedicate mamelor lor. Anca Diana Istrate, profesor coordonator, a pregătit un grup de copii care a încântat publicul cu melodii dedicate atât mamei, cât şi sosirii primăverii.
Un moment de o încărcătură emoţională deosebită a fost asigurat de grupul vocal condus de artistul Tibi Mateescu, ce a interpretat cântece în limba română şi latină. În acest decor s-a încadrat şi o expoziţie de desene realizată de către copiii români, cu tema zilei internaţionale a femeii, 8 Martie.
Institutul Hispano Rumano doreşte să participe la integrarea totală a românilor din Comunitatea Valenciană, fără că aceştia să îşi pierda identitatea culturală şi originile româneşti, şi în acelaşi timp să determine societatea spaniolă să cunoscă tradiţiile şi cultura românilor pentru a putea îmbunătăţi imaginea României în Spania şi a vieţii cetăţenilor. De asemenea, în măsura posibilităţilor, Institutul Hispano Rumano dorește dea o mână de ajutor oamenilor de cultură şi tinerelor talente, să se facă cunoscuți în societatea spaniolă. „Avem o cultură bogată şi români foarte talentaţi. Ajutându-i pe ei să se remarce, ajutăm Spania să înţeleagă România”, a declarat Manuel Păduraru, preşedintele Institutului Hispano Rumano din Castellón de la Plana.