Comisia Europeană aprobă 8 miliarde euro din PNRR pentru construirea de autostrăzi și căi ferate în România

Comisia Europeană a acceptat ca 27% din banii alocați Planului Național de Relansare și Reziliență (PNRR ) – 8 din cele aproape 30 de miliarde de euro – să meargă la construirea de autostrăzi și căi ferate, scrie Digi24.

Succesul este de o importanță excepțională, pentru că, inițial, Comisia Europeană se arătase reticentă. La Bruxelles, comisarii europeni și funcționarii proveniți din țări unde problema drumurilor s-a rezolvat de 30-40 de ani nu înțelegeau de ce vrea România să aloce atâția bani infrastructurii de transport.

La Bruxelles a mers premierul Florin Cîțu, care în ultimele două zile a avut întâlniri-maraton, de dimineața până seara, cu oficiali ai Comisiei Europene. Miercuri au fost discuții cu Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă a CE, iar marți seara a fost o cină de lucru cu Ursula von der Leyen, președinta CE.

În cele din urmă, oficialii europeni au fost convinși de argumentele prezentate. Circa 8 miliarde de euro vor merge la autostrăzi și căi ferate. Alte miliarde vor fi direcționate la Sănătate, Educație și Energie.

Comisia Europeană cere, în schimb, ca Planul Național de Redresare și Reziliență să fie prezentat și aprobat de Parlament.