Clujul numără aproximativ 27.000 specialiști în domeniul IT, dintre care 12.200 sunt programatori

Conform datelor publicate recent de Universitatea Harvard din Statele Unite, Cluj-Napoca ocupă primul loc la nivel european în ponderea de programatori în forța de muncă a orașului. Raportat la forța de muncă totală a orașului, ponderea de programatori este de 8,29% în Cluj, cea mai mare de la nivelul orașelor din Europa. Clujul numără aproximativ 27.000 specialiști în domeniul IT, dintre care 12.200 sunt programatori, scrie cluj.info.

Baza de date referitoare la forța de muncă publicată de Universitatea Harvard, cu date pentru fiecare oraș mare din lume, permite nu numai analize economice minuțioase pe fiecare din orașele incluse, ci și comparații regionale și globale.

Comparând Clujul cu Silicon Valley (zona ce include San Jose, San Francisco, Palo Alto, Oakland, Berkeley, Mountain View, Fremont, Richmond, Hayward, Alameda, San Leandro, Concord, Vallejo, San Rafael și Mill Valley), putem spune că forța de muncă ce lucrează în domeniul IT în Silicon Valley numără 279.200 din care 144.000 sunt programatori – de 12 ori mai mult decât în Cluj, precizează sursa citată.

Diferența de mărime între Silicon Valley și Cluj nu este foarte mare, dar diferența de calitate este. Google are numai 140.000 angajați (la nivel global) dar are o evaluare de piață de $1,4 trilioane și venituri anuale de aproximativ $180 miliarde. Ca și comparație, India cu 1,4 miliarde cetățeni, și sute de mii de programatori, generează un PIB de $2,6 trilioane.

Este important ca firmele din Cluj să meargă din ce în ce mai mult către produse proprii cu succes de piață și mai puțin servicii de outsourcing și offshoring. UiPath, evaluată la $35 miliarde, este un exemplu de firmă cu rădăcini în România și birou și la Cluj. Dar sunt și exemple mai puțin cunoscute de firme locale ce au crescut frumos în ultimii ani. AROBS sau Fortech, de exemplu, se numără printre firmele cele mai mari din Cluj acum. Fortech a investit recent și în platformă de telemedicină a clujenilor de la Telios Care, o platformă cu potențial de piață foarte mare.

Așadar Clujul are toate ingredientele pentru o performanță economică de excepție în anii următori. Trebuie doar să facă tranziția de la outsourcing și offshoring la “inventat și produs în Cluj”.

Foto:  Universitatea Harvard.