Clujeanca Flavia-Bianca Cristian, finalista celui mai mare concurs de comunicare în ştiinţă din lume

106

Famelab este cea mai mare competiţie de comunicare a ştiinţei din lume. Finala mondială din acest an a concursului a avut loc pe 11 iunie, în Anglia. Flavia-Bianca Cristian, o studentă în anul I la Facultatea de Biologie din Cluj a reprezentat România în această fază, după ce a câştigat finala naţională Famelab, care a avut loc pe 25 mai, la Bucureşti. Reuşita „boboacei” de la Bio este cu atât mai importantă, cu cât a fost cea mai tânără dintre participanţi. Majoritatea celorlalţi 13 finalişti, din ţări ca Germania, Cipru, Israel, Egipt sau China (Hong Kong) au fost doctoranzi sau post-doctoranzi, care şi-au prezentat propriile lucrări de cercetare.

Cercetătorii au talent

Studenta în anul întâi la Facultatea de Biologie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” a trebuit să prezinte un subiect la alegere din domeniul ştiinţelor naturii, matematicii sau tehnologiei, astfel încât informaţiile să fie înţelese şi asimilate de publicul larg, indiferent de pregătirea profesională a acestuia. Totul în doar trei minute, pe cronometru! Atât la faza regională, care s-a desfăşurat la Cluj, cât şi la cea naţională studenta a prezentat acelaşi subiect ca şi cel cu care a încercat să convingă juriul din Anglia. Este vorba despre cauzele pentru care anumiţi oameni sunt mai predispuşi la muşcăturile de ţânţari. Formatul concursului desfăşurat în cadrul Festivalului Ştiinţei din Cheltenham, Marea Britanie, este asemănător celebrului concurs de talente „Pop Idol”. În faţa unui juriu format din jurnalişti şi comunicatori de ştiinţă cu notorietate, Flavia a vorbit despre preferinţele ţânţarilor pentru o anumită grupă sanguină. „Nu ştiu dacă nu m-am dezavantajat alegând un subiect care nu e dintr-un domeniu preferat de mine sau de care să vreau să mă ocup pe viitor. Pe de alta parte, mi s-a părut o provocare să am un subiect neutru, pe care să-l îmbrac în ceva atrăgător”, spune studenta. Pentru a-şi face discursul mai atractiv şi pe înţelesul tuturor, studenta s-a „transformat” ea însăşi într-un ţânţar pe scena din oraşul englez Cheltenham studenta, motivându-şi preferinţele pentru anumite grupe sanguine. Tenta mai glumeaţă a discursului, prezentat de Flavia la persoana întâi, a fost gustată de membrii juriului, care în comentariul de după prestaţia acesteia s-a plâns că e muşcat de ţânţari, ori de câte ori are o întâlnire cu o femeie. „M-a întrebat de ce tot timpul, indiferent de domnişoara cu care iese, el este cel pişcat de ţânţari. I-am răspuns, tot glumind, că mă abţin să comentez. Prezentatorii i-au atras ulterior atenţia că membrii juriului nu au voie să ceară sfaturi medicale sau în dragoste concurenţilor”, îşi aminteşte tânăra. Un alt membru al juriului a întrebat-o pe reprezentanta Româniai la Famelab dacă faptul că se cunosc grupele sanguine preferate de ţânţari, ar putea duce la inventarea unei metode de protecţie.

Cercetări ştiinţifice, în trei minute

Studenta a precizat că ar putea fi realizat un spray, care să conţină caracteristic ale unei alte grupe de sânge, mai puţin „gustată” de către ţânţari. Flavia a declarat că sintetizarea unui subiect ştiinţific în doar trei minute, astfel încât să fie atractivă, originală, veridică, dar şi capabilă să capteze interesul unei audienţe non-ştiinţifice nu a fost deloc uşoară: „Despre un subiect complex, ca acesta, se pot vorbi ore în şir. Însă dacă ai de vorbit doar câteva minute minute, trebuie să te pregăteşti temeinic, pentru că e foarte dificil să concentrezi toate ideile care ţie ţi se par importante şi să le explici în trei minute. Primul discurs mi-a ieşit de peste 15 minute”. Chiar dacă doar trei concurenţi au urcat pe podium, potrivit membrilor delegaţiei României la Famelab, discursul clujencei a fost unul extrem de apreciat, clasând-o, neoficial,  „la mijlocul clasamentului”.

A lăsat Roger Williams pentru Babeş-Bolyai

Flavia-Bianca Cristian a fost o elevă sclipitoare încă din timpul liceului. Ea a fost admisă încă din clasa a XII-a la nu mai puţin de şase universităţi din Anglia, SUA şi România, ca membră în lotul naţional lărgit pentru Olimpiada Internaţională de Biologie. Ea a ales să studieze iniţial biologia în Statele Unitele ale Americii, la Roger Williams University, din Rhode Island. După primul an de studiu, a hotărât să se întoarcă în ţară, considerând că Univeristatea „Babeş-Bolyai” din Cluj ar fi mai potrivită, pentru nivelul la care doreşte să ajungă. „Oamenii din România au reprezentat un capitol important care a influenţat decizia mea. Pentru fiecare om există o reţetă. Reţeta în cazul meu a fost să mă întorc în România. Mă bucur că am luat decizia asta, e mult mai bine pentru mine. Deşi sistemul lor este unul foarte bun, pentru cineva care a terminat liceul în România foarte multe dintre informaţii se repetau. Licenţa în România îţi oferă o bază solidă, pentru a face cercetare oriunde în lume”, este de părere Flavia-Bianca Cristian. Pentru că sistemul de învăţământ american este extrem de difierit de cel din România, Flavia nu a reuşit să-şi echivaleze studiile, fiind nevoită să se înscrie, la întoarcerea în ţară, tot în anul întâi. Deşi a intrat cu media 10, ea a optat să studieze în regim cu taxă. „Nu este o sumă prea mare. Am dorit să-mi rezerv dreptul de a studia la buget în cazul în care în viitor aş dori să fac cercetare, la Univeristatea de Medicină şi Farmacie «Iuliu Haţieganu». Nu exclud, însă, să fac cercetare undeva în străinătate”, a încheiat Flavia-Bianca Cristian.

Cipru a câştigat Famelab

În cadrul ediţiei din 2011 a concursului internaţional Famelab au participat 14 ţări din toată lumea. Competiţia a fost câştigată de către reprezentantul Ciprului. Pe podium au mai urcat Israel şi Egipt. Competitia FameLab International a fost prezentată anul acesta în revistele Nature Magazine şi New Scientist. Concursul este deschis tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care vor să transmită pasiunea lor pentru ştiinţă şi tehnologie publicului larg.

A consemnat, Timeea Opreanu