Cititorul nostru, stăpânul nostru, cu Tudor Petruț – Nu vi se pare ciudat?
Mă bucur că, în sfârșit, m-au găsit cititorii și mi-au transmis prin email opiniile, comentariile și mai ales întrebările lor. Ceea ce vă încurajez pe toți să o faceți, atâta vreme cât folosim cu toții un ton civilizat, respectând dreptul la opinie al tuturor. Sunt la tudor@petrut.biz, căsuța poștală a paginii mele de pe internet.
Comentariile, opiniile, dezbaterile despre coronavirus și mai ales politizarea pandemiei și a consecințelor socio-economice nu au dispărut. Părerile pătimașe nu s-au atenuat, iar controversele, de la natura virusului până la efectele secundare și pe termen lung al vaccinurilor, continuă – nu pe primele pagini – în presă. Chiar dacă majoritatea pare când dezinteresată când împăcată cu gândul că ne-am ales cu încă o ”răceală”, autoritățile și lumea medicală continuă să monitorizeze datele și statisticile cu minuțiozitate. Poți afla în direct toate cifrele la minut și cumulate în edițiile de sfârșit de săptămână ale cotidienelor.
Într-un mesaj nu tocmai măgulitor, domnul Vasile, atât știm despre dânsul, ne acuză de superficialitate în abordarea post-pandemică ”pentru că vreți să luați apărarea lunaticului ăla de Donald Trump care n-a făcut decât tâmpenii”. Domnul Vasile opinează că ”au murit americani pe capete pe vremea lui ăla și voi ascundeți cifrele că l-ați vrut reales”. Numerele de îmbolnăviri și de decese sunt în continuare ”îngropate” pentru că ”le-a luat ăla cu el de la Casa Albă”. Apoi suntem avertizați că ”o să vedeți voi când vine valul nou și numai noi ăștia din Europa scăpăm”.
Judecățile cititorului nostru demonstrează, din nou, cât de decolorate arată SUA așa cum sunt percepute în zona carpatică. Dacă ne uităm la statistice globale cele mai recente, în America în jur de o treime din populație a fost deja infectată, plasând-o a 41 din lume la număr de bolnavi la zece mii de locuitori. În jur de 3% din cazuri au fost mortale, pe locul 17 în lume calculând decese la zece mii de locuitori. Cifrele nu demonstrează abuzuri politice sau medicale. Conspirații întregi – folosite în primul rând în scop politic – au fost demascate. Sunt unii care consideră că totuși numerele sunt prea mari pentru cea mai civilizată țară din lume. Fără să scoată președinți și administrațiile lor vinovați.
Dar dacă tot ne-am uitat la statistici, ca să vedem ce-a găsit domnul Vasile și nouă ne-a scăpat, am descoperit ceva fascinant, dar îngrijorător. Că România – nu în primele 50 la îmbolnăviri – apare pe poziția a zecea la decese la zece mii de locuitori. Alături de Bulgaria, Ungaria, Bosnia Herțegovina, Macedonia, Muntenegru, Croația, Cehia, Slovacia și Slovenia în primele 15 din lume! Printr-un cumplit joc al sorții, țările Europei centrale au fost disproporționat decimate de o pandemie mondială. Asta nu vi se pare ciudat, domnule Vasile? Și nici nu l-ați avut pe Donald Trump, nici măcar în vizită.
Autor și foto : Tudor Petruț (California-USA)
Nota redacției:
Tudor Petruț, actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor Minutul De Hollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile Romanians In Hollywood, scrie la Occidentul Românesc din anul 2011. Tudor Petruț este nepotul marelui actor Emanoil Petruț. A învățat la liceul de matematică-fizică Mihai Viteazul din București și a absolvit în 1990 Facultatea de Regie la Universitatea de Teatru și Film I. L. Caragiale din București. A regizat spectacole de teatru în capitală, la Constanța, Arad și Ploiești. A jucat în filme românești precum Misterul lui Herodot (1976), Femeia din Ursa Mare (1982), Secretul lui Nemesis (1985), Zâmbet de soare (1987), Păstreză-mă doar pentru tine (1987), Liceenii (1987), Extemporal la dirigenție (1987), precum și în serialul Tv Călătorie de neuitat (1994). A emigrat în Statele Unite în anii ’90. Tudor Petruț este cetățean american și are cu prima soție doi băieți, Alexandru și Ștefan. A divorțat și s-a recăsătorit cu Dana, americană cu origine română. Locuiește în Orange County, California, unde și-a luat o licență pedagogică și predă matematica la un liceu din Santa Ana. În America a scris scenarii de film de lung metraj, încercând să negocieze pentru producerea lor cu diverse case de producție americane. A regizat spectacolele de teatru Confesiunile unui copil catolic de E.B. Appell la Long Beach Playhouse și Doi domni din Verona la Magnolia Playhouse din Hollywood. A fost consultant la Columbia Pictures pentru realizarea filmului Bram Stoker’s Dracula. Ca actor, Tudor a fost protagonistul unei campanii publicitare pentru Discover Card, a apărut în câteva seriale de televiziune și filme, și este membru al breslei actorilor SAG-AFTRA și al Academiei de televiziune ATAS.