Mă bucur că, în sfârșit, m-au găsit cititorii și mi-au transmis prin e-mail opiniile, comentariile și, mai ales, întrebările lor. Vă încurajez pe toți să faceți la fel, atâta vreme cât păstrăm un ton civilizat, respectând dreptul la opinie al fiecăruia. Mă găsiți la tudor@petrut.biz, adresa mea de e-mail pentru pagina de internet.
După lovitura de palat, prin care înțelepții (din umbră) ai Partidului Democrat american l-au convins pe președintele în funcție și candidatul ales prin alegeri preliminare să se retragă, Joe Biden nu a ieșit chiar în liniște și pace. Deși pare din ce în ce mai zăpăcit, străbunicul (salvator al) națiunii nu s-a putut abține de la o ultimă șotie. Așa că le-a servit-o pe tavă democraților, desemnând-o fără drept de apel pe senzaționala doamnă a politicii, vicepreședinta Kamala Harris, drept candidată pentru alegerile prezidențiale din toamnă. Aceeași Kamala Harris pe care însuși președintele Biden a ales-o cu surle și trâmbițe, subliniind că este o femeie non-albă, un avantaj substanțial în alegeri. Aceeași doamnă care s-a remarcat prin poziția tranșantă referitoare la drepturile de reproducere ale femeilor, dar și prin inabilitatea de a soluționa invazia imigrației ilegale și prin frecventele gafe lingvistice, deloc lipsite de umor involuntar.
După cum comentează doamna Liliana F., care, prin tonul mesajelor, pare că locuiește în California: „Parcă nimeni nu a vrut-o pe Kamala Harris”. Știe dânsa ce știe. „Nu se plângeau democrații că e un balast până și pentru Joe Biden, candidatul?”, ne întreabă Liliana. Pe vremea când Biden, cuceritorul plin de vervă, energie și înțelepciune (după spusele colegilor democrați, în frunte cu doamna Harris), era candidatul ideal (adică acum câteva luni), voci din partid și din media se plângeau de vicepreședintă, care fusese un avantaj în 2020, dar devenise un dezavantaj în 2024. Ba chiar șoapte din cercuri înalte cereau înlocuirea Kamalei cu un alt partener pentru Biden în alegeri. Pentru cei care nu o cred pe doamna Liliana, reamintesc că vâlva a fost extrem de publică, iar majoritatea declarațiilor membrilor de partid au fost preluate și comentate în presă. Amplificate de propaganda republicană, ai cărei reprezentanți au subliniat cu ironie posibilitatea unui „divorț” democrat la Casa Albă chiar înainte de alegeri, în beneficiul republicanilor.
După ce nenea Joe a pierdut definitiv și irevocabil susținerea propriului partid și era clar că diverse tertipuri îl vor convinge să se retragă, toate speculațiile despre un înlocuitor vizau fruntași din partid, în frunte cu guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, și niciun cuvânt despre Kamala Harris. Buimac sau nu, răzbunător sau nu, „măseaua stricată” Joe Biden le-a încurcat borcanele democraților, propunând-o și susținând-o pe Kamala Harris ca urmașă. Și așa a rămas. Le-a făcut-o și dânsul lor.
Știe doamna Liliana că, printr-o complicată evaziune politică, am ajuns la Kamala Harris, candidatul democrat la alegerile prezidențiale americane din 2024. Așa că, să nu se mai plângă românul consumator de știri internaționale că doar în țara-mamă e brambureală pe față când vine vorba de alegeri.
Autor: Scenarist, Tudor Petruț (California-USA)
(Foto: Tudor Petruț prin @RoHo #RomaniansInHollywood)
Nota Redacției OR:
Tudor Petruț, actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor Minutul De Hollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile Romanians In Hollywood, scrie la Occidentul Românesc din anul 2011. Tudor Petruț este nepotul marelui actor Emanoil Petruț. A învățat la liceul de matematică-fizică Mihai Viteazul din București și a absolvit în 1990 Facultatea de Regie la Universitatea de Teatru și Film I. L. Caragiale din București. A regizat spectacole de teatru în capitală, la Constanța, Arad și Ploiești. A jucat în filme românești precum Misterul lui Herodot (1976), Femeia din Ursa Mare (1982), Secretul lui Nemesis (1985), Zâmbet de soare (1987), Păstrează-mă doar pentru tine (1987), Liceenii (1987), Extemporal la dirigenție (1987), precum și în serialul Tv Călătorie de neuitat (1994). A emigrat în Statele Unite în anii ’90. Tudor Petruț este cetățean american și are cu prima soție doi băieți, Alexandru și Ștefan. A divorțat și s-a recăsătorit cu Dana, americană cu origine română. Locuiește în Orange County, California, unde și-a luat o licență pedagogică și predă matematica la un liceu din Santa Ana. În America a scris scenarii de film de lung metraj, încercând să negocieze pentru producerea lor cu diverse case de producție americane. A regizat spectacolele de teatru Confesiunile unui copil catolic de E.B. Appell la Long Beach Playhouse și Doi domni din Verona la Magnolia Playhouse din Hollywood. A fost consultant la Columbia Pictures pentru realizarea filmului Bram Stoker’s Dracula. Ca actor, Tudor a fost protagonistul unei campanii publicitare pentru Discover Card, a apărut în câteva seriale de televiziune și filme, și este membru al breslei actorilor SAG-AFTRA și al Academiei de televiziune ATAS.