„Cititorul nostru, jupânul nostru”, cu Tudor Petruț – Evaziunea politică (1)

192

Mă bucur că, în sfârșit, cititorii m-au găsit și mi-au transmis, prin email, opiniile, comentariile și, mai ales, întrebările lor. Vă încurajez pe toți să continuați să o faceți, atâta vreme cât folosim un ton civilizat și respectăm dreptul la opinie al tuturor. Sunt disponibil la adresa tudor@petrut.biz căsuța poștală a paginii mele de pe internet.

Fără prea multe introduceri, cititorul nostru fidel și, din când în când, critic vehement al opiniilor noastre despre politica americană, domnul Sorin C. din București, ne întreabă direct: „Ce aveți cu președintele Joe Biden? Ce i-ați făcut?”.

Noi nu i-am făcut nimic, stimate domnule Sorin C., partidul dumnealui i-a făcut. De fapt, pentru a fi corecți, partidul l-a creat. L-a promovat, l-a propulsat și l-a instalat, de nevoie, în Biroul Oval. Pe vremea alegerilor din 2020, fostul președinte Donald Trump părea că mai are încă șanse reale la un al doilea mandat, în ciuda faptului că a fost lovit frontal de o pandemie mondială și, în același timp, atacat din spate de revoluția socialistă – pardon, progresistă – de vară (numită de către politruci și media de partid – pardon, „apolitică” – Summer of Love).

În cursa pentru nominalizarea candidatului democrat, inițial părea că senatorul Bernie Sanders, venerabilul adept al mișcării socialiste americane (Democratic Socialists of America – cea mai mare organizație socialistă din Statele Unite, cu peste 92.000 de membri și filiale în toate cele 50 de state) ar avea câștig de cauză. Un ideolog înflăcărat al extremei stângi, Sanders era simpatizat de o parte a electoratului, dar nu avea șanse reale să atragă o majoritate la nivel național.

Liderii din umbră ai Partidului Democrat – să le spunem și lor „partidul paralel” – au intuit un eșec iminent într-o confruntare directă cu „eminența portocalie” și au decis să-l convingă pe camaradul Sanders să se retragă în favoarea „unchiașului simpatic” al națiunii, Joe Biden. Lovitura de palat a funcționat (și, probabil, va funcționa din nou cu alte ocazii). Cu un minim de activitate politică și o campanie redusă desfășurată din confortul unui subsol bine amenajat, fără o platformă politică clară, dar cu o retorică anti-Trump convingătoare, Joe Biden a reușit să îndeplinească misiunea încredințată de partid, iar democrații i-au împlinit visul: l-au făcut președinte.

Cu ajutorul media de partid (și de stat), democrații l-au înconjurat pe Biden de o dragoste fraternă și l-au ascuns sub un văl magic, din care nu a reușit să iasă nici măcar un adevăr simplu: că cel mai puternic om din lume este, în realitate, un geriatric simpatic, dar cu evidente dificultăți. Un președinte care, cu greu, își poate duce mandatul la capăt și care, în mod clar, nu mai poate candida pentru un al doilea mandat.

Cu cât această păcăleală a durat mai mult, cu atât alegătorii au început să dezvăluie adevărul. A devenit evident că Joe Biden – străbunicul națiunii, cum a fost mai nou poreclit – nu va fi candidatul democrat la alegerile din 2024. Așadar, era necesară o nouă lovitură de palat.

Astfel, partidul președintelui, tovarășii lui democrați, au orchestrat o „evaziune politică”. L-au presat să iasă din cursa electorală, nu ca un bătrân senil de care nu mai are nimeni nevoie, ci din nou, ca un salvator al națiunii. Pentru că interesul suprem (al democraților) este ca Donald Trump – aflat prea bine plasat în sondaje – să nu ajungă din nou la Casa Albă.

Pentru a rămâne în istorie alături de alți președinți care au renunțat la un al doilea mandat – precum Harry Truman și Lyndon Johnson, ambii democrați – Joe Biden și-a semnat „sentința” politică și a plecat la plajă. Nu înainte de a-i încurca puțin pe camarazii săi cu propria evaziune politică. (VA URMA)

Autor: Scenarist, Tudor Petruț (California-USA)
(Foto: Tudor Petruț prin @RoHo #RomaniansInHollywood)


Nota Redacției OR:
Tudor Petruț, actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor Minutul De Hollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile Romanians In Hollywood, scrie la Occidentul Românesc din anul 2011. Tudor Petruț este nepotul marelui actor Emanoil Petruț. A învățat la liceul de matematică-fizică Mihai Viteazul din București și a absolvit în 1990 Facultatea de Regie la Universitatea de Teatru și Film I. L. Caragiale din București. A regizat spectacole de teatru în capitală, la Constanța, Arad și Ploiești. A jucat în filme românești precum Misterul lui Herodot (1976), Femeia din Ursa Mare (1982), Secretul lui Nemesis (1985), Zâmbet de soare (1987), Păstrează-mă doar pentru tine (1987), Liceenii (1987), Extemporal la dirigenție (1987), precum și în serialul Tv Călătorie de neuitat (1994). A emigrat în Statele Unite în anii ’90. Tudor Petruț este cetățean american și are cu prima soție doi băieți, Alexandru și Ștefan. A divorțat și s-a recăsătorit cu Dana, americană cu origine română. Locuiește în Orange County, California, unde și-a luat o licență pedagogică și predă matematica la un liceu din Santa Ana. În America a scris scenarii de film de lung metraj, încercând să negocieze pentru producerea lor cu diverse case de producție americane. A regizat spectacolele de teatru Confesiunile unui copil catolic de E.B. Appell la Long Beach Playhouse și Doi domni din Verona la Magnolia Playhouse din Hollywood. A fost consultant la Columbia Pictures pentru realizarea filmului Bram Stoker’s Dracula. Ca actor, Tudor a fost protagonistul unei campanii publicitare pentru Discover Card, a apărut în câteva seriale de televiziune și filme, și este membru al breslei actorilor SAG-AFTRA și al Academiei de televiziune ATAS.