Cititorii intreaba, Consulatul raspunde!

Dragnea M.  – San Fernando de Henares

În momentul de faţă sunt în şomaj. De la Agenţia de şomaj din Getafe mi s-a cerut sa completez doua formulare. E301 şi E302. Vă rog să mă lămuriţi pentru ce mi se cer aceste formulare şi de unde le pot obţine?

Răspuns:

Formularele E 301 şi E 302 sunt formulare europene standard ce fac parte din seria 300 (E301, E302, E303) şi sunt folosite de către instituţiile care se ocupă cu ajutoarele de şomaj din ţările membre UE.

Pentru a obţine formularele menţionate (necesare pentru calculul prestaţiilor de şomaj), trebuie să vă adresaţi Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă din judeţul de domiciliu din România, aceasta fiind singura instituţie românească ce îl eliberează. Solicitarea formularului în România o pot face cei de la Agenţia de Şomaj spaniolă sau direct dvs., transmiţând o cerere prin poştă (la adresa agenţiei judeţene), fax (0040/213 039 855) sau email (adriana.pert@anofm.ro, adrianapert@yahoo.com). Numărul de telefon la care puteţi apela pentru mai multe informaţii este: 0040/213 039 856

*****

Constantin L. – Paracuellos del Jarama

Avem un baiat care împlineşte 14 ani în luna mai anul acesta.

Ce trebuie să facem pentru a obţine prima carte de identitate la împlinirea vârstei de 14 ani a fiului nostru?

Răspuns:

PRIMA CARTE DE IDENTITATE (in cazul in care nu a mai detinut)

PANA LA IMPLINIREA VARSTEI DE 18 ANI

Documente necesare

– documentul eliberat de autoritatile statului din care sa rezulte motivul intemeiat (boala, studii) pentru care nu se poate deplasa in tara, tradus de un traducator autorizat si legalizat de Sectia Consulara

– cererea pentru eliberarea actului de identitate, semnata atât de minor, cât si de parinte/reprezentant legal;

– certificatul de nastere, original si copie;

– actul de identitate al unuia dintre parinti sau al reprezentantului legal;

– documentul cu care parintele/reprezentantul legal face dovada adresei de domiciliu, original si copie;

– certificatul de casatorie al parintilor sau, dupa caz, hotarârea judecatoreasca, definitiva si irevocabila, în cazul în care  parintii sunt divortati, original si copie;

– chitanta reprezentând contravaloarea cartii de identitate – 7 lei;

– timbru fiscal sau chitanta reprezentând contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru

– 4 lei.

La împlinirea vârstei de 14 ani, minorul se prezinta la ghiseu, însotit de unul dintre parinti sau, dupa caz, de reprezentantul sau legal, de persoana desemnata din cadrul centrului specializat aflat sub autoritatea serviciului public de asistenta sociala sau de persoana careia i-a fost încredintat în plasament, pentru a solicita eliberarea actului de identitate.

În situatia în care parintii au domicilii diferite, cererea pentru eliberarea actului de identitate se semneaza de parintele la care minorul are domiciliul, în conditiile legii.

Pentru minorul care, desi a fost încredintat, prin hotarâre judecatoreasca, unuia dintre parinti, locuieste statornic la celalalt parinte, se solicita declaratia de consimtamânt a parintelui caruia i-a fost încredintat, din care sa rezulte ca este de acord ca în actul de identitate al minorului sa fie înscrisa adresa la care acesta locuieste statornic.

Declaratia prevazuta poate fi data la ghiseu, în prezenta personalului consular, iar în situatiile în care parintele nu se poate prezenta la ghiseu, declaratia trebuie sa fie autentificata la notarul public roman sau la misiunea diplomatica

NOTA:
· Documentele sus menţionate vor fi prezentate atât în original şi cate 2 fotocopii din fiecare document.

· Persoana care solicita actul de identitate va indica o persoana din Romania care se va prezenta la Serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor pe raza caruia solicitantul are domiciliul, pentru achitarea contravalorii taxelor (contravaloare carte de identitate si timbru fiscal). In cazul in care solicitantul nu poate indica o persoana va solicita la Serviciul comunitar numarul contului in care poate plati taxele prin transfer bancar si va depune la dosar chitanta tradusa de un traducator autorizat.

· Termen de rezolvare: 3 luni

EMBAJADA DE RUMANIA – SECCION CONSULAR

AVDA. CARDENAL HERRERA ORIA 134, MADRID, 28034,

tel: 917.344.004, fax: 914.165.025

http://www.madrid.mae.ro/

PROGRAM CU PUBLICUL

SOLICITARI SERVICII CONSULARE, LUNI-VINERI 9.00-17.00,

SOLICITARI PROGRAMARI TITLURI DE CALATORIE/ PASAPOARTE  LA ADRESA: programari@consuladoderumania.es

ELIBERARI PASAPOARTE , LUNI-JOI 15.00-16.45