Cititorii întreabă – avocatul răspunde

Ascultarea convorbirilor telefonice a unei persoane determinate, oriunde în spaţiul Uniunii Europene, se face numai în baza unui MANDAT DE ASCULTARE, semnat de către un judecător, la sesizarea făcută de către un procuror. Această sesizare la rândul ei, se elaborează şi se înaintează judecătorului competent în urma unor sesizări, informaţii sau semnalări de fapte ce ar putea avea conotaţii penale (trafic de persoane, trafic de droguri, prostituţie, vânzări de arme şi muniţii, acte de terorism intern sau internaţional, infracţiuni economice grave etc.), considerându-se astfel că ar fi în interesul naţional ascultarea telefoanelor unei anumite persoane în dovedirea şi strângerea eventualelor probe ce ar scoate la iveală fapta penală respectivă.
În acest context, orice organism de poliţie sau parchet civil sau militar al oricărui stat european care a obţinut mandatul despre care v-am făcut vorbire, este îndrituit să facă cercetările de rigoare (inclusiv interceptare convorbiri), dar numai pe baza suspiciunilor la care m-am referit anterior, altfel, odată dovedite faptele de interceptare, acestea pot fi denunţate şi ulterior pedepsite dacă se face dovada ilegalităţii acestei acţiuni.
Referitor la e-mail, dacă aveţi dovezi sau bănuieli legitime că vă sunt violate mesajele, schimbaţi de moment parola iar ulterior, pe baza unor eventuale probatorii, puteţi depune o plângere îndreptată împotriva celor ce dumneavoastră deţineţi probele. De socializat puteţi socializa cu orice tip de persoană, organizaţie, grup, indiferent de rasă, etnie sau apartenenţă politică, neîngrădit, atâta timp cât relaţia dumneavoastră de socializare nu are la bază una din faptele sau tentative la acestea, pe care eu vi le-am specificat mai sus.
Ca un amănunt final, în dreptul consular se mai specifică printre altele că, activitatea consulară mai constă şi în verificarea modului de viaţă, al îndeletnicirilor, modul de integrare în societate, comportamentul social al conaţionalilor noştrii în societatea spaniolă, dar bineînţeles în cadrul unor limite ce NU trebuie să încalce drepturile şi demnitatea umană.

Răspuns din partea avocatului la întrebările trimise la redacție de: Grigore T., Ioana P., Claudia M., Nicușor P. din Madrid, Anamaria H., Victor L. din Alcalá de Henares și Miron G., Alexandru R., Nelica V., Bogdan D. din Coslada.

Ionuț Nițu – Avocat