Cititorii întreabă – consulatul răspunde

73

Jenica-Floare Manta – Miranda de Ebro/Burgos

Atât paşaportul cât şi cartea de identitate nu mai au valabilitate de peste doi ani. Lucrez ca internă de trei ani şi nu am avut/nu am posibilitatea să mă prezint la consulat în acest sens. Cum procedez să obţin un document valabil având în vedere că în luna iulie doresc să plec în România?

Răspuns:

Pentru a pleca în România, în cazul în care nici cartea de identitate și nici pașaportul nu sunt valabile, se solicită un titlu de călătorie. Documentul are o valabilitate de cel mult 30 de zile, care încetează de drept la data intrării titularului în România și poate fi solicitat cu 5 luni înainte de data efectuării călătoriei. Documentele necesare pentru eliberarea titlului de călătorie:

·     Cartea de identitate/buletinul de identitate/pașaportul expirat

·     În situația pierderii/furtului, denunțul făcut în fața autorităților spaniole

Taxa consulară este de 65 euro și se eliberează în aceeași zi.

Informații cu privire la toate serviciile consulare se regăsesc la pagina web: www.madrid.mae.ro (rubrica servicii consulare).

*****

Nicuşor Pană – Alcalà de Xivert/Valencia

Zilele trecute mi s-au furat in tren toate actele. Am sesizat poliţia locală şi am primit un proces verbal în acest sens. Cum pot obţine un paşaport sau o carte de identitate pe numele meu până pe 15 iunie când am rezervare la avion pentru Sibiu?

Răspuns:

Pentru a pleca în România, în cazul în care nici cartea de identitate și nici pașaportul nu sunt valabile, se eliberează un titlu de călătorie. Documentul are o valabilitate de cel mult 30 de zile, care încetează de drept la data intrării titularului în România și poate fi solicitat cu 5 luni înainte de data efectuării călătoriei. Documentele necesare pentru eliberarea titlului de călătorie:

·     Cartea de identitate/buletinul de identitate/pașaportul expirat

·     În situatia pierderii/furtului, denunțul făcut în fața autorităților spaniole

Taxa consulară este de 65 euro și se eliberează în aceeași zi.

Informații cu privire la toate serviciile consulare se regăsesc la pagina web: www.madrid.mae.ro (rubrica servicii consulare).

Pentru a obține documentul, vă rugăm să vă adresați Consulatului României la Castellon, în a cărui circumpscripție se află regiunea Valencia.

Datele de contact sunt următoarele :

Tel: 0034/677 842 467; 0034/964 216 172; 0034/964 216 163

Fax : 0034/964 257 053

Email: secretariat@consulatcastellon.e.telefonica.net

Adresa : Calle de la Larra, nr 2, 12006 Castellon de la Plana, Spania

*****

Geanina Sanda Tudose – Corvera de Asturias

Sunt cetăţean român căsătorită cu un ecuadorian. Avem împreună o fetiţă de şase luni. Putem obţine un certificat de naştere pentru ea? Care sunt condiţiile pentru a-l obţine?

Răspuns:

Certificatul de naștere românesc al minorului se poate obține de la consulatul român, prezentând următoarele acte: certificatul de naștere spaniol legalizat cu Apostila de la Haga la Tribunalul Superior de Justiție al provinciei în care s-a născut copilul, certificatele de naștere ale părinților, certificatul românesc de căsătorie/sentința românescă de divorț definitivă și irevocabila (dacă este cazul), cărțile de identitate/pașapoartele valabile ale părinților. Dosarul poate fi depus de un singur părinte și nu este necesară programarea prealabilă. Pentru traducerea certificatului de naștere spaniol, puteți apela la un traducător autorizat de Ministerul Justiției din România, a cărui semnătură și sigiliu se legalizează la consulat. În acest sens, vă rugăm să vă adresați consulatului (personal sau email/fax), pentru a solicita lista traducătorilor autorizați. Taxa consulară standard pentru obținerea certificatului românesc de naștere este de 110 euro (în regim de urgență, dacă părinții sunt români, iar minorul nu a împlinit 6 luni) sau 155 de euro (în regim de urgență, dacă părinții sunt români, iar minorul a împlinit 6 luni). Dacă un parinte este cetățean străin, în cazul de față, cetățean ecuadorian, se adaugă suma de 60 de euro, iar părintele respectiv trebuie să prezinte certificatul său de naștere legalizat cu Apostila de la Haga. Certificatul se traduce în limba română și se legalizează (de unde rezultă taxa suplimentară de 60 de euro). Dacă unul dintre părinți a mai fost căsătorit, se prezintă și sentința de divorț/certificatul de deces, iar în cazul celor în limba spaniolă, acestea trebuie traduse și legalizate. Informații cu privire la toate serviciile consulare se regăsesc la pagina web: www.madrid.mae.ro (rubrica servicii consulare). Pentru a obține certificatul, vă rugăm să vă adresați Consulatului General al României la Bilbao, în a cărui circumpscripție se află regiunea Asturias.

Telefon: 944 245 177

Fax : 944 245 405

Email: cgrumaniabilbao@telefonica.net

Adresa : Plaza Circular, nr. 4, 48001 Bilbao, Spania