Ciprian Mihali: Mai este aceasta o societate?!

IERI

1. Ce anume, în afară de niște tradiții mistificate, de niște orgolii gâdilate patriotic și de o limbă tot mai stâlcită îi face pe oameni să se considere ca aparținând poporului român?
2. Ce anume ne aduc din trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat părinții noștri și ce anume din această moștenire dorim noi și putem noi să transmitem copiilor noștri?
3. Ce anume din moștenirea trecutului sau din ceea ce ni s-a spus că ne-a construit in timp identitatea ca popor am preluat și în ce fel? Cinstea? Corupția endemică. Ospitalitatea? Ditrău. Codru-i frate cu românul? Defrișările masive și ilegale. Râul, ramul? Gunoaie peste tot. Grija pentru copii? Orfelinate, Caracal. Credința strămoșească? DNA la BOR, Tanacu, opulență.
4. Ce anume moștenim din trecutul comunist și ce am învățat din experiența lui dramatică?
5. În ce fel am înțeles să ne despărțim de acest trecut comunist și, dacă nu am făcut-o, de ce nu am făcut-o? Din comoditate? Din lașitate? Din interes?

AZI

1. Ce îi ține pe români împreună, în afară de obișnuință? Întrajutorarea? Încrederea? Speranța? Muzica populară? Alternanța deal-vale? Antena de satelit? Micii și sarmalele?
2. Care este setul minim de valori (două, trei, cinci) în jurul cărora se adună – ori s-ar putea aduna – azi oamenii de la orașe și sate, bărbații și femeile, tinerii și bătrânii deopotrivă?
3. Care sunt cuvintele pe care le folosim cel mai des ca să ne descriem ca societate? Noi, ca români, ce suntem pentru noi înșine în primul rând și cel mai adesea?
4. Care ne sunt liderii, politici, culturali, spirituali ori pur și simplu morali, în jurul cărora să ne regăsim și în care să ne încredem?
5. Despre ce ne vorbesc aceia care se pretind a fi conducătorii noștri? Și pe care dintre valorile noastre, dintre credințele și comportamentele noastre s-au înălțat ei ca să ne devină conducători?

MÂINE

1. Cine anume, dintre românii de azi, grup profesional, echipă, partid politic, asociație, individ, este capabil să arate compatrioților săi o direcție, un sens pentru a rămâne împreună și a construi laolaltă un viitor?
2. Care sunt proiectele materiale, politice, economice, culturale, spirituale, pe care se întemeiază acum societatea românească? Ce anume construim pentru viitor și ce este viitorul?
3. Cum își imaginează cei mai mulți dintre români viitorul? Fiecare în legea lui sau toți laolaltă după legea comună și superioară tuturor?
4. Noi toți, laolaltă, cei de aici și cei plecați, cum ne imaginăm România în 2030? Dar în 2050?
5. Fiecare dintre noi, dacă ar fi să murim mâine, de la un virus ucigaș sau doar striviți de cărucioarele supraîncărcate ale compatrioților manipulați de media iresponsabilă, de la un incendiu, de la o gazare, de la o infecție, dacă ar fi să murim cu zile, așadar, și am mai avea câteva minute să transmitem un ultim mesaj copiilor noștri, ce le-am spune?

Sursa: stiriletransilvaniei.ro