Cinci cadre didactice din România, care predau la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj Napoca, au reușit o performanță mondială: sunt clasați în topurile internaționale la cercetare. Unul dintre ei este cel mai citat profesor din România.
Clasamentul, realizat de către Universitatea Stanford (California, SUA), împreună cu Editura Elsevier și cu organizația de cercetare științifică SciTech Strategies, a analizat lucrările a peste 10 milioane de oameni de știință din 22 de domenii și 176 de subdomenii, în perioada 1996-2022, oferind astfel o bază de date cuprinzătoare a celor mai importante articole scrise la nivel mondial.
Profesorii de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca au fost incluși în acest clasament mondial la categoriile Opera Omnia (pentru întreaga carieră), respectiv, Pentru anul 2022. Cele două categorii oferă informații despre impactul celor mai citiți oameni de știință din întreaga lume de-a lungul întregii lor cariere.
În premieră pentru Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj Napoca, un cadru didactic este inclus la categoria Opera Omnia – Prof. dr. Dan C. Vodnar, prorector Cercetare, care ocupă poziția 64 la nivel național, din 169 de oameni de știință, respectiv poziția 197.695 la nivel mondial.
Dan Vodnar este profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii Alimentare, în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor, și Prorector (la momentul numirii era cel mai tânăr din România, responsabil cu cercetarea) în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Un profesor pe care orice student și l-ar dori, calitățile sale didactice fiind răsplătite an de an cu diplome de excelență și distincții precum „asistentul anului”, „conferențiarul anului”, iar din 2018, profesorul anului, titlu „câștigat” inclusiv pentru 2020.
Din 2007, de când a început munca de cercetare și până acum a reușit să impresioneze juriile în repetate rânduri, obținând zeci de premii naționale și internaționale, distincții și medalii, inclusiv Medalia de Aur la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva. De asemenea, Foreign Policy l-a premiat și l-a așezat la loc de cinste în „Top 100 de oameni care schimbă România în bine”.
Are deja trei brevete de invenții:
- Projelly, un jeleu cu bacterii microbiotice încapsulate, respectiv bacteriile necesare oamenilor și care prin încapsulare nu sunt distruse în mediul acid din stomac;
- Biofilm cu acțiune antimicrobiană, un ambalaj care ne poate scăpa nu doar de microbi, ci și de unele substanțe nocive organismului, foarte important – nu permite dezvoltarea Listeriei;
- Eticheta cu acțiune antimicrobiană, o etichetă aplicată direct pe fructe sau legume, care sub jet de apă se dizolvă și le igienizează.
Pentru încă patru invenții a depus deja cerere de brevet, dar lista cercetărilor și invențiilor sale, majoritatea medaliate, este prea lungă pentru a o reda aici. Pentru intensa muncă de cercetare, rezultate obținute, dar și obiectivul după care își ghidează întreaga activitate – protecția mediului și îmbunătățirea calității vieții – a fost inclus în Top 2% oameni de știință din lume în domeniul Științei Alimentelor.
Din categoria Pentru anul 2022, fac parte cadre didactice de la trei facultăți ale Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca:
- Facultatea de Știință și Tehnologia Alimentelor
- dr. Dan Vodnar, poziția 20 la nivel național și poziția 26.211 la nivel mondial.
- dr. Zorița Diaconeasa, poziția 86 la nivel național și poziția 114.636 la nivel mondial.
- Facultatea de Agricultură
- dr. Francisc Dulf, poziția 104 la nivel național și poziția 134.089 la nivel mondial.
- Facultatea de Medicină Veterinară
- dr. Andrei D. Mihalca, poziția 141 la nivel național și poziția 181.796 la nivel mondial.
- dr. Adela Pintea, poziția 162 la nivel național și poziția 230.388 la nivel mondial.
Prezența acestor cinci cadre didactice în prestigiosul clasament plasează Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca pe locul 15 la nivel național.
Top World Ranking of Scientists 2% reprezintă o bază de date publică ce oferă informații esențiale despre impactul cercetătorilor de top din întreaga lume, fie pe parcursul întregii lor cariere, fie pentru un an specific. Această realizare reprezintă o confirmare a excelenței în cercetarea științifică a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca și aduce o contribuție semnificativă la recunoașterea internațională a acestor cercetători excepționali. Felicităm cu căldură cadrele didactice ale universității pentru această distincție deosebită și continuăm să susținem și să promovăm excelența în cercetare și învățământ la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca.
A consemnat: Occidentul Românesc
Informații și foto: USAMV Cluj-Napoca