Chișinău: Conferința Internațională „Latinitate, Romanitate și Românitate” a reunit peste 100 de specialiști din domeniul istoriei și al culturii

Peste 100 de istorici, lingviști şi specialiști din domeniul culturii din România, Republica Moldova şi dispora românească au participat la Chișinău la Conferința Internațională „Latinitate, Romanitate și Românitate”,  în perioada 28-30 septembrie 2017.

Mesajele de întâmpinare au fost adresate de viceministrul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, Gheorghe Postică, prof. univ. dr. Ion Eremia, decanul Facultății de Istorie și Filosofie, Universitatea de Stat din Moldova, prof. univ. dr. hab. Otilia Dandara , prorector al Facultăţii de Istorie și Filosofie din cadrul Universităţii de Stat din Moldova, prof. univ. dr. Dan Cepraga de la Universita degli Studi di Padova și prof. univ. dr. Sorin Șipoș  de la Universitatea din Oradea.

Răzvan Neacșu, director administrativ al IEH a transmis mesajul directorului general al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, domnul Nicolae Brînzea:

Această conferință intitulată atât de sugestiv „Latinitate, Romanitate și Românitate” devine suport pentru următoarele ediții, în special pentru cea de anul viitor, realizată cu ocazia Centenarului Marii Uniri.
Mulțumesc
CEC Bank , partener al acestui eveniment, organizatorilor și partenerilor săi şi, nu în ultimul rând, gazdelor acestei conferințe: Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, alături de Universitatea de Stat din Moldova – Facultatea de Istorie și Filozofie”

„Călătorii străini în spațiul românesc și simbolistica frontierei (1710-1810)”, „Coordonate ale dezvoltării României în preajma Primului Război Mondial”, `Latinitate și românitate în colindele tradiționale”, „Considerații privitoare la activitatea senatorilor și deputaților basarabeni în Parlamentul României interbelice”, „Romanitatea ca factor element constitutiv al românilor din Basarabia. Constatări ale istoricilor din Imperiul Rus din secolul al XIX-lea” sunt câteva dintre temele abordate de participanții la conferință.

Evenimentul a fost organizat de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție subordonată Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, alături de Universitatea de Stat din Moldova – Facultatea de Istorie și Filozofie, Universitatea din Oradea – Facultatea de Istorie, Relații Internaționale și Științe ale Comunicării, Universitatea din Padova – Departamentul de Studii Lingvistice și Literare, Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” Chișinău – Oradea și Centrul de Studii Transilvănene. Partener al evenimentului: CEC Bank.

Contribuie și tu...

Publicația noastră independentă Occidentul Românesc se bazează pe eforturile voluntare ale unor oameni dedicați care doresc să contribuie la dezvoltarea unui spațiu media mai deschis, liber de influențe politice sau religioase. Furnizăm informații de calitate, promovăm discuții constructive și încurajăm gândirea critică în rândul cititorilor noștri.

Pentru a ne susține în acest demers, vă invităm să luați în considerare o donație. Fiecare contribuție ajută la menținerea independenței și integrității publicației noastre.


Susține publicația de limbă română din Peninsula Iberică, Occidentul Românesc!

Doar o dată


Doar o dată


Doar o dată


Alege suma și doneză lunar



Îți mulțumim!

Donația dvs. va susține echipa noastră în cercetarea, scrierea și publicarea articolelor, precum și în dezvoltarea de proiecte menite să îmbunătățească calitatea informațiilor furnizate. Va contribui la promovarea unui jurnalism de înaltă calitate, care respectă etica și standardele profesionale.

Orice sumă este binevenită și va fi folosită cu responsabilitate pentru a vă oferi informații relevante și de calitate.

Vă mulțumim.