Centrul Dramatic Național din Spania deschide stagiunea internațională cu spectacole românești

8

contra-democratiei11-640x480

Centrul Dramatic Național a invitat în stagiunea 2016-2017, în cadrul ciclului Una mirada al mundo atât producții naționale, cât și producții internaționale din Argentina, Canada și Franța, Cuba și România.

Ediția din 2015 a stagiunii internaționale propuse de teatrul spaniol a însemnat invitarea unor producții semnate de nume precum Declan Donnellan – Cheek by Jowl și  The Barbican (Marea Britanie); Oskaras Koršunovas cu Oskaras Korsunovas Theatre (Lituania) și Jung-Ung Yang împreună cu Yohangza Theatre Company (Coreea de Sud), pentru a enumera doar câteva nume.

Proiectul concretizat, în principal, prin invitarea spectacolelor românești în Spania a luat naștere în 2015 la inițiativa Institutului Cultural Român de la Madrid, care a propus inițierea unei colaborări cu Centrul Dramatic Național prin sprijinirea deplasării în România a unui reprezentant al celei mai cunoscute scene dramatice spaniole în vederea selecționării unor spectacole din România.

Prezența teatrului românesc cu o microstagiune în cadrul ciclului internațional Una mirada al mundo, organizat de Centrul Dramatic Național începând cu 20 octombrie, însumează opt reprezentații ale spectacolelor Contra democrației în regia lui Alexandru Dabija și DE VÂNZARE/FOR SALE de Gianina Cărbunariu, produse de Teatrul Odeon.

Programul include spectacole de teatru dar și alte activități complementare precum întâlniri cu publicul și presa, ateliere de regie și scriere dramatică oferite de Gianina Cărbunariu.

Contra democrației scrisă în 2010 de dramaturgul spaniol Esteve Soler face parte dintr-o trilogie care mai cuprinde piesele Contra progresului şi Contra iubirii. Trilogia a fost deja tradusă în numeroase limbi şi aproape 50 de regizori au montat-o în Germania, Anglia, Statele Unite, Franța, Grecia, Venezuela, România, Elveția, Italia, Austria și Chile. Contra democraţiei a fost distinsă cu Premiul Serra d’Or pentru cea mai bună piesă de teatru a anului.

Din distribuția spectacolului prezentat de Teatrul Odeon fac parte Oana Ştefănescu, Alina Berzunţeanu, Mugur Arvunescu, Mihai Smarandache, Silvian Vâlcu, Richard Bovnoczki, Coca Zibilianu și Dan Năstase. Contra democrației a participat la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea, septembrie 2015 (Premiul pentru cea mai bună actriţă acordat Oanei Ştefănescu), Festivalul Internațional de Teatru Nou, Arad, mai 2015 și Festivalul Internațional de Teatru Reflex3, Sfântu Gheorghe, martie 2015.

DE VÂNZARE/FOR SALE

Cu: Alina Berzunţeanu, Antoaneta Zaharia, Marius Damian, Gabriel Pintilei, Alexandru Potocean, Gabriel Răuţă, Mihai Smarandache

Opera Gianinei Cărbunariu, care adună mărturii, perspective și întrebări legate de tema acaparării de terenurilor din România, a fost prezentată în nenumărate festivaluri și i-au fost decernate următoarele premii: Premiul Uniter pentru cel mai bun spectacol din 2015, Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal pentru Mihai Smarandache la Festivalul Comediei Româneşti FestCO 2015 și Premiul pentru cel mai bun scenograf pentru Andu Dumitrescu la Festivalul Comediei Româneşti FestCO, 2015.

Spectacolul este produs în cadrul proiectului Hunger for Trade, proiect finanţat prin programul Cultura al Uniunii Europene, organizat de Deutsches SchauSpielHaus din Hamburg (Germania), în parteneriat cu teatre din Belgia (Koninklijke Vlaamse Schouwburg), Marea Britanie (Royal Exchange Theatre), Africa de Sud (South African State Theatre), Brazilia (Cia do Tijolo), India (Indian Ensemble Bangalore), Burkina Faso (Theatr’Evasion) şi Elveţia (Konzert Theater Bern).

Detalii suplimentare:

icrmadrid@icr.ro

Telefon: +34 917 589 566

http://www.icr.ro/madrid/